31.3.2022 15:09

Να δοθεί νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με πρωτοβουλία Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με αρμοδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξικού Σχεδιασμου ,Ηλεκτρονικής Διακυβερνησης και Απόδημου Ελληνισμου , Παντελή Αδ. Μπουρνιά, διεξήχθη , ενώπιον αρκετών προέδρων χωριών και εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Μιχ. Βουρνούς» ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της αντικατάστασης του άρθρου 67 του Ν.998/1979 με τον καινούργιο N. 4915/2022 με θέμα την αμφισβήτηση από το δημόσιο την κυριότητα των διασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα οι οποίες διασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες.

Οι ομιλητές κυρίως ο Κ.Μπέλλας Δασάρχης Χίου , ερμήνευσαν τον νόμο και έδωσαν επαρκείς οδηγίες για τις αιτήσεις διόρθωσης των δασικών χαρτών. Οι αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων καθώς και οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 31/05/22 για να είναι εμπρόθεσμες.

Οι αιτήσεις για τους δασωμένους αγρούς που φαίνονται στο χάρτη ως δασικές εκτάσεις ,με το διακριτικό ΑΔ, δεν υπόκεινται σε χρονικό περιορισμό.

Οι αιτήσεις - ενστάσεις, προδηλα, σφάλματα θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Ο Αντιπεριφερειαρχης Παντελής Μπουρνιας επισήμανε ότι δασικοί χάρτες ορίζουν και προστατεύουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Μετά την κύρωσή τους, μετά από τον έλεγχο της τριμελής επιτροπής από τις ενστάσεις, προδηλα και σφάλματα, από ιδιώτες με βοηθεια Δασολόγων, Μηχανικών και Δικηγορων θα μπορούμε να:

• Οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τί είναι δάσος και δασική έκταση ξεκινώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

• Θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση.

• Διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία.

• Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού.

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

Σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 και καινούργιο N. 4915/2022 η δασική υπηρεσία, θα κατέστη αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες, έως και την μελλοντική κύρωση δασικών χαρτών ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε. Θα παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε 13 Ιανουαρίου 2017. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναρτήσεων, θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την ανάρτηση και υποβολή αντιρρήσεων, σφάλματα και πρόδηλα κατά του δασικού χάρτη. Η τελική ημερομηνία για οποιαδήποτε υποβολή είναι 31/5/2022. Πληροφορίες για τα ΣΥΑΔΧ παρέχονται επίσης από το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στο τηλέφωνο 1591. (ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 08:00 – 22:00, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες: 10:00 – 20:00)

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ