31.3.2021 11:14

Λεφτά υπάρχουν, όραμα και στρατηγική υπάρχει;

373 εκ. ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Βόρειο Αιγαίο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με την ευθύνη πλέον να πέφτει στις πλάτες των δημοτικών αρχών

Δεκαετία προκλήσεων με χρήματα που ουδέποτε έχει δει στο παρελθόν το Βόρειο Αιγαίο, χαρακτήρισε τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης του σχεδιασμού για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε ο κ. Πλακωτάρης το συνολικό ποσό που θα διετεθεί αγγίζει τα 373 εκ. ευρώ έναντι των 267 εκ. ευρώ της περασμένης περιόδου 2014-2021, σημειώνοντας μάλιστα – προς αποφυγή όπως είπε συνομοσιολογιών- ότι, η αύξηση του ποσού δεν έχει να κάνει με το μεταναστευτικό αλλά με την απόφαση της Ευρώπης να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Η νέα περίοδος

Σύμφωνα με τον κ. Πλακωτάρη, η νέα προγραμματική περίοδος δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε, στη νέα περίοδο, οι δικαιούχοι εμπλέκονται ενεργά πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

«Αυτό που εμείς ζητάμε είναι ο κάθε δικαιούχος να κάνει τον δικό του στρατηγικό σχεδιασμό και στη συνέχεια να ζητήσει να βρει χρηματοδοτικές απαντήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο. Από το Βόρειο Αιγαίο δεν μας έλειψαν ποτέ τα λεφτά. Συνήθως είχαμε πολλά λεφτά αλλά και πολλές δικαιολογίες για να μην τα αξιοποιήσουμε», είπε ο ίδιος, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους, από τους απλούς πολίτες μέχρι τους φορείς και τους Δήμους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής περιόδου.

Οι βασικοί άξονες

Εξηγώντας τους βασικούς άξονες της νέας προγραμματικής περιόδου, ο κ. Πλακωτάρης σημείωσε ότι αυτοί είναι συνολικά πέντε. Συγκεκριμένα:

Άξονας 1: Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Άξονας 2: Προστασία του περιβάλλοντος- Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων

Άξονας 3: Ενίσχυση προσβασιμότητας των νησιών

Άξονας 4: Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Άξονας 5: Κοινωνική Ένταξη και αντιμετώπιση της Φτώχειας.

«Είμαστε μπροστά στην ανατολή μίας νέας δεκαετίας με τόσους πολλούς πόρους. Το στοίχημα είναι να κατανοήσουμε ότι το πρόγραμμα δεν είναι το ίδιο με το προηγούμενο. Πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό, να ωριμάσουν τα έργα. Ωρίμανση σημαίνει στρατηγική. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες», εξήγησε.

Τα επόμενα βήματα

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου. Έτσι τον Απρίλιο θα υποβληθεί το Concept paper και θα ακολουθήσει τον Μάιο η δεύτερη φάση της διαβούλευσης.

Μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει η σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος και η διενέργεια αναπτυξιακού συνεδρίου καθώς και η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Όπως εξήγησε ο κ. Πλακωτάρης, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις το νέο ΕΣΠΑ πιθανά να ενεργοποιηθεί από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ