22.2.2022 12:18

«Λέμε «ναι» στη νέα δομή γιατί θα είναι η μικρότερη στο Αιγαίο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ναι» από Κάρμαντζη στη δομή και «όχι» στην αυριανή κινητοποίηση- Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για αντιπολιτεύσεις και αναφορές περί βούρκων

Στην αντεπίθεση, λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση της Τετάρτης, πέρασε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, μέσα από συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δομής, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Κυβέρνηση και στον Νότη Μηταράκη.

Η αναδρομή

Ο Δήμαρχος Χίου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και στις κινήσεις που έκανε όταν ακόμα υπηρετούσε από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Χίου, σημειώνοντας ότι έδωσε λύσεις όποτε χρειάστηκε.

«Όλα αυτά είναι γνωστά όμως χρειάζεται να τα υπενθυμίσω σε ορισμένους που τώρα εμφανίζονται ως επαναστάτες», σημείωσε.

Βολές στις αντιπολιτεύσεις

Ένα μεγάλος μέρος της τοποθέτησης του Δημάρχου αφορούσε στις αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι με τη στάση τους δυναμιτίζουν την κατάσταση.

«Στυλώνουν τα πόδια στην άρνηση», είπε, και συμπλήρωσε ότι: «Ποντάρουν στον διχασμό ενώ η ενότητα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής».

Ακολούθως, επεσήμανε ότι: «Η λογική του τίποτα και πουθενά διατηρεί σε λειτουργία τη ΒΙ.ΑΛ» ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και το σύνθημα της αφίσας.

«Η Χίος δέχονταν επίθεση στο παρελθόν με τα ανοιχτά σύνορα και τις εικόνες εξαθλίωσης στη Σούδα και στη ΒΙ.ΑΛ.», είπε.

Ο κ. Κάρμαντζης μεταξύ άλλων διερωτήθηκε για τη νομιμότητα των ενεργειών των αντιπολιτεύσεων, λέγοντας ότι: «Δυστυχώς έχω δίπλα μου αντιπολιτεύσεις όχι με αντιπροτάσεις αλλά με συμπεριφορές άκρως επικίνδυνες».

Οι βασιλιάδες και ο βούρκος

Τέλος, επεσήμανε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε Χιώτη να αντιδράσει όμως προέτρεψε τον κόσμο να αντιδράσει όπως οι βασιλιάδες.

«Αντιδράστε ως βασιλιάδες γιατί ο Δήμαρχος έτσι σας βλέπει. Δεν αξίζει στον χιώτικο λαό να πέφτει στον βούρκο», δήλωσε.

Εύσημα σε κυβέρνηση και Μηταράκη

Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά του Δήμαρχου τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στον Υπ. Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, λέγοντας ότι οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η Χίος έχουν γίνει σεβαστές από την Κυβέρνηση.

«Τα σύνορα φυλάσσονται, η αποσυμφόρηση έχει επιτευχθεί, η Χίος εκεί που υπήρξε συζήτηση για δομή 5.000 ατόμων, τελικά φθάνουμε σε μία δομή 1.200 ατόμων, η μικρότερη σε όλο το Αιγαίο. Δεν τα βλέπουν όμως αυτά οι αντιπολιτεύσεις γιατί το πρόβλημα των μειοψηφιών δεν είναι το μεταναστευτικό αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος», είπε και προσέθεσε ότι είναι άδικο να μπαίνει στο στόχαστρο ο Νότης Μηταράκης.

«Η Χίος πρέπει να είναι ενωμένη. Να κρατήσει εδώ στο νησί τα παιδιά του παρόντος και του μέλλοντος. Έχουμε ιερό χρέος με τη στάση μας, χωρίς κραυγές και διχασμό αυτό να το διασφαλίσουμε. Να αγωνιστούμε για τη Χίο του αύριο με σύνεση, λογική και ενότητα», κατέληξε.


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου Χίου

Ακόμα μία φορά βρισκόμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μεταναστευτικό /προσφυγικό ζήτημα. Είναι γνωστό και αποτυπωμένο εμπράκτως ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή έχοντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας  επιδιώκουν την εύρεση λύσεων και όχι τη μόνιμη δημιουργία προβλημάτων και εντάσεων που θίγουν και πάνε βήματα πίσω το νησί μας.

Για το θέμα ο Δήμαρχος είναι ο μόνος που σταθερά και υπεύθυνα έχει καταθέσει προτάσεις, έχει καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχει διεκδικήσει και πάνω από όλα έχει αφουγκραστεί την απαίτηση των ανθρώπων του νησιού που ζητούν επιτακτικά την επίλυσή του μεταναστευτικού.  Είναι επίσης γνωστό ότι είμαι ο πρώτος αλλά και ο μόνος που υπέδειξα χώρο <τις Μπαμπακιές> για τη δημιουργία της δομής που θα ανακουφίσει τους κατοίκους των Καμποχώρων και ιδιαίτερα του Χαλκειούς με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Είμαι επίσης εκείνος που πρώτα από όλους εναντιώθηκα για το Θόλος κάνοντας έκκληση προς όλους για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Είμαι επίσης εκείνος που όταν χρειάστηκε βρέθηκα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τα δίκαια για το νησί, αλλά και αυτός που δεν αδιαφόρησε ούτε και για τους πρόσφυγες που τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων ήρθαν μαζικά και καταγράφηκαν αλγεινές εικόνες στον κήπο, τη Σούδα και το κέντρο του νησιού από ταλαίπωρους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα ακόμα και βρέφη, άνθρωποι που έπρεπε να καταλύσουν έστω και πρόχειρα κάπου. Και τότε ανοίξαμε τις πόρτες του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας με εντολή μου, ως Αντιπεριφερειάρχης.

Όλα αυτά που επιγραμματικά σας αναφέρω είναι φυσικά γνωστά.  Χρειάζεται ωστόσο να τα υπενθυμίσω σε ορισμένους που αυτοπαρουσιάζονται επαναστάτες. Δυστυχώς, πρέπει να τους πληροφορήσω ότι με τη στάση τους επαναστατούν έναντι του νησιού, δυναμιτίζουν και ερίζουν, θολωμένοι από την εμμονή τους να στυλώνουν τα πόδια στην άρνηση, να κλείνουν τα μάτια στην αλήθεια αλλά και τα αφτιά στα τόσα επιχειρήματα και λόγους για τους οποίους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και το νησί να γυρίσει σελίδα. Επιδιώκουν και ποντάρουν στο διχασμό, ενώ η ενότητα επιβάλλεται να είναι ο πρωταγωνιστής. Οι τραγικές εικόνες του παρελθόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν. Το νησί πρέπει να είναι θωρακισμένο με ευνομούμενες και οριοθετημένες διαδικασίες όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η λογική του τίποτε και πουθενά πέραν του ότι διατηρεί τη ΒΙΑΛ αποτελεί ένα αναποτελεσματικό, μονοδιάστατο και εριστικό μοτίβο που δεν αρμόζει στο ύψος των περιστάσεων. Ενδεικτική είναι για παράδειγμα και η αφίσα της αυριανής συγκέντρωσης που ως τίτλο φέρει το «Η Χίος δέχεται επίθεση» με τον υπότιτλο «αμυνόμαστε- αντιδρούμε». Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι η Χίος δέχθηκε επίθεση όταν βρισκόταν με ανοιχτά σύνορα, όταν ανεξέλεγκτα κυκλοφορούσαν στο νησί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι κάτοικοι των Καμποχώρων βρίσκονταν αντιμέτωποι με πάσης φύσεως ζημιές στις περιουσίες τους. Αλλά και ιδωμένη η κατάσταση από την πλευρά των προσφύγων/ μεταναστών ήταν μεγάλη η επίθεση απέναντι σε κάθε έννοια ανθρωπιάς όταν οικογένειες και μικρά παιδιά έπρεπε να διαβιώσουν σε άθλιες υποδομές και συνθήκες.

Σε όλες τις πολιτισμένες περιοχές του πλανήτη  ο διάλογος, οι νόμοι, η λογική, τα ανθρωπιστικά ιδανικά και ο προσδιορισμός προδιαγραφών είναι άξονες που ρυθμίζουν την κάθε επιλογή. Η Χίος διαχρονικά αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο με ιδιαίτερα αξιόλογους ανθρώπους.  Και τώρα οι άνθρωποι αυτοί ζητούν λύσεις από όλους εμάς τους αιρετούς. Προς αυτούς τους ανθρώπους είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και ενωτικά. Με λόγο και ενέργειες που διαθέτουν σύνεση, με ενέργειες λογικές και όχι με χρήση προπαγάνδας.

Γιατί φαίνεται ότι επιδιώκεται με τη λεξιμαγεία να γίνουν τρικ παραπληροφόρησης και οι λέξεις να χάσουν τη σημασία τους. Όμως όπως και να το κάνουμε η δομή είναι δομή – όχι υπερδομή και συγκεκριμένα δυναμικότητας 1240 ατόμων- μικρότερη από τα υπόλοιπα νησιά και σαφώς πολύ μακριά από το παραπληροφοριακό τσιτάτο «η 2η μεγαλύτερη δομή στην Ευρώπη».

Και επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αξίζει να τους αναφέρουμε. Ειδικότερα:

Σάμος: 2040

Κως: 2356

Λέρος: 1780

Λέσβος: 3000

Χίος: 1240

Οι επαναστάτες επίσης είναι εκείνοι που αγωνίζονται για τις σταθερές του πεποιθήσεις και όχι οι δήθεν σωτήρες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Η φύλαξη δεν είναι φυλακή αλλά μέθοδος θωράκισης του νησιού μας που ως ακριτικό είναι εύλογο ότι πρέπει να είναι αυξημένη.

Εμείς, στο Δήμο δεν είμαστε όμως ούτε μάγοι, ούτε ταχυδακτυλουργοί. Είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και καθημερινά πετυχαίνουμε να πάμε το νησί παρακάτω.

Με αυτό το όραμα θέσαμε και όπου χρειάζεται θέτουμε κόκκινες γραμμές ακόμα και στην ίδια την κυβέρνηση όταν κρίναμε και κρίνουμε ότι έπρεπε να το πράξουμε αυτό. Ούτε οι δήμαρχοι είμαστε συνέταιροι, φερέφωνα ή πράκτορες της κυβέρνησης όπως αρέσκονται να μας κατηγορούν οι γνωστοί κύκλοι αρνητών της προόδου. Αλλά πώς να κλείσουμε τα μάτια σε όλα τα βήματα που έχουν γίνει για να υπάρχει σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα για το μεταναστευτικό; Αυτό είναι πασιφανές. Τα σύνορα φυλάσσονται, το νησί έχει σχεδόν αδειάσει από πρόσφυγες/ μετανάστες. Η κυβέρνηση όποτε της το ζητήσαμε προσήλθε στο διάλογο και αφουγκράστηκε τα προβλήματα από τη δική  μας πλευρά. Στο πλαίσιο των συζητήσεων θέσαμε τη διαπραγματευτική μας ζώνη η οποία έγινε σεβαστή. Όλα αυτά δυστυχώς δεν τα βλέπουν όσοι επιδιώκουν να βαδίζουν σε δρόμους επικίνδυνους, σκοτεινούς και αναχρονιστικούς.

Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των ανθρώπων του νησιού μας αλλά και στην ίδια την ιστορία που κανέναν δεν αφήνει χωρίς λογοδοσία.

Αγαπητοί συμπολίτες μου,

Ο λόγος της παρούσας δήλωσης είναι όχι ο διχασμός τούτου του νησιού αλλά οι βέλτιστες συνθήκες ζωής όλων μας. Ως εκλεγμένος,  από εσάς , δήμαρχος, έχω 24 ώρες υποχρεώσεις και πάνω απ' όλα ηθικές. 

Στο ζήτημα του προσφυγικού ομολογώ πως είχα πολλούς προβληματισμούς και πολύωρες σκέψεις, με γνώμονα πάντα την αποφυγή των άσχημων Συνθηκών που αντιμετώπισε το νησί μας τα περασμένα χρόνια . Θα ήθελα οι αντιπολιτεύσεις, με τις όποιες θέσεις τους , να απαντήσουν σε όλους εσάς σε ποια νομοθεσία στηρίζονται, και ποια η νομιμότητα όλων των ενεργειών τους; δεν χρωστούν σε εμένα απάντηση την οφείλουν σε εσάς.  Το βάρος τούτης της θητείας μοιράζεται σε όλους μας , όμως είτε έτσι είτε αλλιώς ο μόνος που θα δείχνουν με το δάχτυλο θα είμαι εγώ.  Γιατί πολύ απλά το πρόβλημα τους είναι ο Κάρμαντζης. 

Είναι καταγεγραμμένα όλα τα δημοτικά συμβούλια,  και σας διαβεβαιώ πως στα σοβαρά ζητήματα δεν υπηρετούν καν τη θέση που έχουν.  Αντιπολίτευση σημαίνει αντιπρόταση.  Δεν έχουν αντιπροτάσεις.  Θα ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος εάν είχα δίπλα μου ανθρώπους,  αντίθετους μεν ενεργούς δε. Έχω ανθρώπους με συμπεριφορές άκρως επικίνδυνες και τόσο επικίνδυνα τις μοιράζουν στον τόπο μας. Αυτό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το διαπραγματευόμαστε.

Αγαπητοί μου είμαι στη διάθεσή όλων σας να σας δώσω απάντηση σε κάθε ερώτημα και κάθε απορία.  Είστε ελεύθεροι να αντιδράσετε γιατί και αυτό είναι στη φύση του ανθρώπου.  Αντιδράστε σαν βασιλιάδες γιατί έτσι σας αντιμετωπίζω και πράττω για εσάς. Δεν αξίζει στο χιώτικο λαό να πέφτει στο βούρκο. Χτίζουμε το τόπο μας λιθαράκι λιθαράκι για εσάς και τα παιδιά μας. 

Εμείς φροντίζουμε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, ευνοϊκές συνθήκες για να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους μετά το πέρας της φοιτητικής τους ζωής και πάνω απ όλα να καμαρώνουν για τον τόπο τους. Η Χίος πρέπει να είναι ποιοτική και οργανωμένη, ικανή να κρατήσει τα παιδιά του παρελθόντος,  του παρόντος και του μέλλοντος.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ