12.8.2022 12:31

«Η διαχείριση των απορριμμάτων και γιατί τα πεντοχίλιαρα είναι πετσετάκια για δημοτική αρχή και ΔΙΑΝΟΧ»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι ούτε καινούριο ούτε απλό, πολύ δε περισσότερο είναι ένα θέμα που αφορά στην ποιότητα ζωής μας αφενός και στην τσέπη μας αφετέρου , αφού πληρώνουμε αδρά τις ακολουθούμενες πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του αστικού τόξου είτε ήταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μαζί και χώρια, υπό την ιερή φυσικά σκέπη των πολιτικών της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο και λογική λειτουργούν εδώ και χρόνια οι δήμοι και Περιφέρειες , εφαρμόζοντας τις πολιτικές των παραπάνω κυβερνήσεων και των «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ» -εδώ γελάμε- που έχουν όλοι μαζί μια κοινή συνισταμένη: Τα σκουπίδια είναι εμπόρευμα και μάλιστα προσοδοφόρο, αποτελείται από σίγουρους πελάτες , που πληρώνουν αδρά και «ανταποδοτικά».

Τα εμπορεύματα όμως, σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους ,τι καπιταλιστές θα ήταν άλλωστε, χρειάζονται και τους φορείς διαχείρισης που είτε είναι ΦΟΔΣΑ σε νέα μορφή είτε ΑΕ όπως η ΔΙΑΝΟΧ, σημασία έχει η κυκλοφορία των εμπορευμάτων- σκουπιδιών, να γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και κερδοφόρο στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, όλων ημών.

Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, φτηνή δηλαδή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά "οικονομικά εργαλεία". 

Στα πρώτα περιλαμβάνονται "αρχές", όπως το "ο ρυπαίνων πληρώνει" (δηλαδή τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας) και η "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού", το "πληρώνω όσο πετάω" και το "ειδικό τέλος ταφής", που σε λίγο θα μετονομαστεί σε "περιβαλλοντική εισφορά". Όλα αυτά είναι χαράτσια για το λαό που πληρώνει 7 και 8 φορές για να εισπνέει τον καρκίνο!

Γι αυτό απέναντι μας έχουμε μία ανώνυμη εταιρεία- τη ΔΙΑΝΟΧ- και εδώ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ως αδερφάκια έδωσαν ο ένας το χέρι του άλλου σε ένα νομικό οπλοστάσιο που κυριολεκτικά μας γδέρνει. Στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα αμαρτωλά έργα και ημέρες της συγκεκριμένης εταιρείας με ευθύνη της δημοτικής αρχής, ένας εκ των συμβούλων της, που επιβραβεύτηκε και με μπόνους 5000 ευρώ κατά το Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει, αναφέρθηκε στο Ν 4555/2018. Τι έκανε αυτός ο νόμος; Έδινε το δικαίωμα στους ΦοΔΣΑ που ήταν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες, οι ανώνυμες εταιρείες να προχωρούν σε συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και να εμπορεύονται τα σκουπίδια σήμερα. Εδώ είναι όλο το μυστικό. Είναι όλο το μυστικό της εταιρείας ανακύκλωσης, είναι όλο το μυστικό των χρημάτων του ΕΣΠΑ, είναι όλο το μυστικό αυτών που βλέπουμε, τις χαριτωμενιές «πληρώνω όσο ρυπαίνω». Αυτά είναι κοστολογημένα, δηλαδή χαράτσια και χαράτσια στις πλάτες των δημοτών. Δίνει 900.000 τον χρόνο στη ΔΙΑΝΟΧ ο δημότης μας για την όλη διαχείριση, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει την αδιαφάνεια στις αποφάσεις με την ένταξη στο ΧΥΤΑ Χίου και των σκουπιδιών της Ικαρίας και της Σάμου, με την απόκρυψη της τιμολογιακής πολιτικής από το δημοτικό συμβούλιο αφού δύο χρόνια τώρα δεν έχει αποσταλεί, τις απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους και όλα αυτά που συνθέτουν το κλίμα ότι τα πεντοχίλιαρα τελικά για τη δημοτική αρχή και το διοικούντες τη ΔΙΑΝΟΧ, είναι πετσετάκια, μόνο που δεν είναι δικά τους. 

Οι παραπάνω κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί ήδη από το 2008 στη σχετική Οδηγία, έχουν περιληφθεί αυτούσιες στη εθνική νομοθεσία με το ν. 4042/12 των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. (κυβέρνηση Παπαδήμου) και με τις επόμενες συμπληρώσεις του. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν με "θρησκευτική ευλάβεια" από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) το Δεκέμβρη του 2015. Επειδή έλεγαν 25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν. Η ελπίδα έρχεται!

Αντί για την ελπίδα βέβαια ήρθε το τρίτο μνημόνιο ψηφισμένο και από τους «άσπονδους» εχθρούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο τέλος βέβαια ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ για να μην αφήσει όρθιο ό,τι απέμεινε από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων», το 2021, που αφορούσαν την ενσωμάτωση των Οδηγιών «2018/851 και 2018/852 (...) περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών» , αποφασίζονται:

  • Η ενεργοποίηση των αντιλαϊκών χαρατσιών, που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) το 2015 με το γνωστό σλόγκαν «Πληρώνω όσο πετάω», το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο για τα δημοτικά απορρίμματα, ενώ τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων θα μειωθούν δραστικά και θα απαλλαγούν από τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.
  • Το περιβόητο «τέλος ταφής» στα δημοτικά απόβλητα, άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, από 20 ευρώ τον τόνο, το 2022 θα εκτιναχθεί το 2027 στα 55 ευρώ τον τόνο.
  • Από 1/1/22 φορτώνεται στους δήμους και το κόστος επεξεργασίας των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), είτε μέσω των ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) είτε μέσω των εργοστασίων καύσης. Τα εργοστάσια καύσης μετονομάζονται σε «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης» και δημιουργείται δίκτυο τέτοιων εργοστασίων, για το οποίο ακόμα και η χωροθέτηση θα καθορίζεται από τον αρμόδιο υπουργό, που θα ρυθμίζει εν τέλει αν τα μαστιχοχώρια θα έχουν και την καρκινογόνο κάυση σκουπιδιών για ν είναι ακόμα πιο περήφανη η ΔΙΑΝΟΧ και η δημοτική αρχή.
  • Τα «πράσινα σημεία» μετονομάζονται σε «γωνιές ανακύκλωσης» που θα φυτεύονται παντού, ακόμα και σε παραδοσιακούς οικισμούς. Σε αυτές θα συλλέγονται από βρώσιμα λίπη και έλαια και από απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού μικρού μεγέθους μέχρι απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και άλλα επικίνδυνα υλικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.

Τυχαίο που ο σύμβουλος της ΔΙΑΝΟΧ, εκφράζοντας την πολιτική της δημοτικής αρχής και της εταιρείας στο προαναφερθέν θεματικό δημοτικό συμβούλιο έκανε λόγο, ακριβώς για όλα αυτά τα νομοθετήματα και μάλιστα ανέφερε ως πολύ σημαντικό ζήτημα τη θέσπιση προστίμου στους δήμους για την ταφή των σκουπιδιών; Δε νομίζουμε!

 Να θυμίσουμε ότι όταν ως ΚΚΕ , είτε ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέτουμε αυτά τα ζητήματα κάποιοι μας αποκαλούν γραφικούς, άλλοι μας λένε «Κασσάνδρες» κλπ. 

Να θυμηθούμε βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν άκουγε τέλος ρύπανσης, χρηματιστήριο ενέργειας, ρήτρα αναπροσαρμογής, ή δεν τα καταλάβαινε ή ήταν χαρούμενη, γιατί έλεγε, πάμε στην πράσινη ανάπτυξη.

 Εμείς λέγαμε «πράσινες μπίζνες», θα τσακιστεί ο ελληνικός λαός πίσω απ’ αυτά τα ζητήματα και ήρθε τώρα η στιγμή , που όλοι έχουν καταλάβει τι σημαίνει ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί είναι το χαράτσι στις οικογένειες, η ενεργειακή φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά και όλοι έχουν καταλάβει τι σημαίνει χρηματιστήριο ενέργειας, γιατί βλέπουν την ακρίβεια να κατατρώει μισθούς , συντάξεις και την ίδια τη ζωή τους. 

Γι αυτό και χρειάζεται ένα πλαίσιο πάλης, αγώνα και διεκδίκησης από όλους τους δημότες μας που πληρώνουν το μάρμαρο εξ αιτίας της πολιτικής της δημοτικής αρχής και των παρατρεχάμενών της στις εταιρείες της. Τώρα πριν είναι αργά!

 Πλαίσιο πάλης που το προβάλλουμε και ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ το οποίο και ακροθιγώς καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο και περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

  • Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους, χωρίς παρενέθετες ΑΕ με νόμιμες ή μη ρεμούλες και κακοδιαχείριση.
  • Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων όπως, η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
  • Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
  • Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους
  • Αντιμετώπιση του ιδιαίτερου προβλήματος των μικρότερων νησιών με θέσπιση κανόνων και παροχή κατάλληλου, ειδικού εξοπλισμού για τη θαλάσσια μεταφορά προδιαχωρισμένων στην πηγή ξηρών υλικών, αλλά και σύμμεικτων αποβλήτων για νησιά με πολύ μικρό πληθυσμό. Η μεταφορά των σκουπιδιών της Ικαρίας και της Σάμου είναι και προβληματική και οι κάτοικοι των νησιών μας θα φορτωθούν υπέρογκα βάρη οικονομικά και περιβαλλοντικά ειδικά εμείς στη Χίο.
  • Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είτε επιστημονικού είτε εργατικού, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και όχι εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα που εφαρμόζει η ΔΙΑΝΟΧ με τις πλάτες της δημοτικής αρχής Χίου. 

Γιατί τελικά τα πεντοχίλιαρα, που είναι δικά μας λεφτά, ΔΕΝ είναι πετσετάκια…

ΣΗΜ: Οι συνημμένες φωτογραφίες αποτελούν δείγμα σεβασμού της ΔΙΑΝΟΧ στα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΚΔΑΥ που διαχειρίζεται και δείγμα σεβασμού των στελεχών της στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ