8.7.2025 12:58

Γιάννης Μαλαφής - Σχεδιασμός μαζί με το Δασαρχείο για να μην πνιγούμε με τις πρώτες μπόρες

Με το βλέμμα στις πρώτες μπόρες, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, βρίσκεται πλέον ο Δήμος Χίου, με τον Γιάννη Μαλαφή, να σημειώνει σε σημερινές του δηλώσεις στο Politischios.gr, ότι η χθεσινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είχε ως βασικό στόχο την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε το νησί να θωρακιστεί απέναντι σε φυσικά φαινόμενα. 

Προτεραιότητα στα δασικά έργα και τη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Κεντρικό σημείο των δηλώσεων του Γιάννη Μαλαφή αποτέλεσε η ανάγκη για άμεση υλοποίηση των έργων που θα προκύψουν από τη μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας Χίου, η οποία έχει ήδη αναθέσει τη σχετική διαδικασία. Όπως επεσήμανε: «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε ότι θα έχει ενεργό ρόλο, ανεξάρτητα από τη θεσμική του σχέση με τον Δήμο, και αυτή η δέσμευση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος».

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν περιορίζεται σε δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις, αλλά αφορά το σύνολο των περιοχών υψηλού κινδύνου: «Ανεξάρτητα αν πρόκειται για δημόσιες, ιδιωτικές ή εκκλησιαστικές εκτάσεις, όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να προχωρήσουν τα έργα έγκαιρα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

Καταγραφή υφιστάμενων έργων και αξιολόγηση αναγκών

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Γιάννης Μαλαφής στην αξιολόγηση των έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την πυρκαγιά του 2012 μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε: «Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές, έχουν ήδη γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, τις οποίες επισκεφθήκαμε και αξιολογήσαμε, προκειμένου να διαπιστώσουμε τη λειτουργικότητά τους και τις τυχόν συμπληρωματικές ανάγκες».

Μεταξύ των περιοχών που εξετάστηκαν, περιλαμβάνονται τόσο περιαστικές ζώνες όσο και απομακρυσμένα σημεία, όπως οι εκτάσεις κάτω από τη Νέα Μονή. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό δίκτυο υποδομών που θα επιτρέπει την ορθολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων και θα περιορίζει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Πολυσύνθετο το ιδιοκτησιακό καθεστώς – Αναγκαία η συνεργασία όλων

Ένα από τα βασικά εμπόδια για την ταχεία εκτέλεση των έργων, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, είναι το πολυσύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων: «Εμπλέκονται το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος, ιδιώτες, η Εκκλησία και μοναστηριακές εκτάσεις. Απαιτείται, επομένως, καλή διάθεση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να υλοποιηθούν τα απολύτως αναγκαία έργα χωρίς καθυστερήσεις».

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα δημόσια έργα προέρχονται από θεσμοθετημένους πόρους, ενώ ανέφερε και τη θετική πρόθεση ιδιωτών και ομογενών να συνεισφέρουν οικονομικά. «Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα αποφασιστεί συλλογικά πού θα διατεθούν, με προτεραιότητα την αποζημίωση ιδιοκτητών που ενδέχεται να θιγούν από τα έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να μείνουν κάποιοι αβοήθητοι, επειδή η περιουσία τους βρίσκεται σε δασική ή αρχαιολογική περιοχή».

Χρονοδιάγραμμα δράσεων και άμεσες προτεραιότητες

Ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει την ιεράρχηση των έργων με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής. Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν στις ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου. «Έχουμε ήδη καταγράψει τις περιοχές αυτές, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε έργα θωράκισης της Χίου από πλημμύρες και πυρκαγιές», τόνισε.

Πέρα από τις αστικές περιοχές, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε νέες ζώνες που επλήγησαν από πρόσφατες πυρκαγιές και οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης και πλημμυρών.

Ολιστική προσέγγιση και μακροπρόθεσμη στρατηγική

Ο Δήμαρχος Χίου έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας που δεν θα περιορίζεται στην καταστολή των φαινομένων, αλλά θα στοχεύει στην πρόληψη και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση του υδατικού δυναμικού του νησιού, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν ήδη αναδείξει την ανάγκη για έργα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού, με στόχο την προστασία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ