23.11.2020 15:20

"Γι' αυτό καταθέσαμε κοινή πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη"

Τη λογική πάνω στην οποία εδράστηκε η κοινή πρόταση των αντιπολιτεύσεων για τα δημοτικά τέλη, απέναντι στην πρόταση που Δημάρχου που προέβλεπε μείωση 10% για τα νοικοκυριά και 21% για τις επιχειρήσεις, ανέλυσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Χίο» Μανώλης Βουρνούς.

Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι από τη διαδικασία διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων θα προκύψει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στα ταμεία του Δήμου Χίου, αποτελεί από μόνο του πρόκληση για τις επόμενες χρονιές ενώ σημείωσε ότι η πρότασή τους έχει διαφορά 700.000 ευρώ σε σχέση με αυτή της δημοτικής αρχής, συμπεριλαμβάνοντας και κατηγορίες όπως οι τρίτεκνοι ή οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο Μανώλης Βουρνούς κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για σπατάλη των χρημάτων των δημοτών σε μη αναγκαία έργα και παρεμβάσεις, ενώ απάντησε στον Δήμαρχο Χίου ότι δεν προχώρησε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών διότι τα οικονομικά μεγέθη δεν το επέτρεπαν επί δική του δημαρχείας.

Ανακρίβειες στις δηλώσεις του Δημάρχου

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» απάντησε και στις δηλώσεις του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη στον «π», λέγοντας:

Οι δηλώσεις του Δημάρχου κου Κάρμαντζη σχετικά με τα ανταποδοτικά, στον "Πολίτη" στις 23/11/2020, περιέχουν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τις ακόλουθες ανακρίβειες: 

1) Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που προτείναμε δεν περιέχει τα έσοδα από τα μεταναστευτικό. 

2) Γεννάται βέβαια το ερώτημα που έχει διαθέσει τα πάνω από 1 εκ. που έχει πάρει ο Δήμος Χίου για το μεταναστευτικό τον τελευταίο 1,5 χρόνο. 

3) Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν εκδώσει κανένα έγγραφο που να λέει ότι η πρόταση είναι ανεφάρμοστη, μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε έχει ευθυγραμμιστεί με τις παρατηρήσεις της οικονομικής υπηρεσίας. 

Θέλω να πιστεύω ότι οι παραπάνω ανακρίβειες οφείλονται στην άγνοιά του ή σε παραπληροφόρηση του περί του θέματος και δεν είναι ηθελημένες.  

Λυπάμαι, που διαβάζοντας αυτά που ανέφερε ο κος Δήμαρχος, συμπεραίνει κανείς ότι είχε βασίσει την επάρκεια του "δέντρου" του, σε εκτεταμένη σπατάλη και αναίτια υπεραύξηση των εσόδων από τους Δημότες. 

Με προαπαιτούμενη τη χρηστή διοίκηση, ο Δήμος της Χίου θα διαθέτει το 2021 έσοδα κατά πολύ περισσότερα από τα απαιτούμενα για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας. 


Κοινή ανακοίνωση των αντιπολιτεύσεων

Τείχος στην αλόγιστη σπατάλη των χρημάτων που μαζεύει ο Δήμος από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών όρθωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και συστηματική δουλειά, εξασφάλισαν την επάρκεια και βελτίωση στη λειτουργία της υπηρεσίας, τη δίκαιη κατανομή μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων. Σε μια περίοδο που για να ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο απαιτείται σύνεση, η δημοτική αρχή του κου Κάρμαντζη επιχείρησε να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά, τη σπάταλη διαχείρηση πόρων “σαν να μην υπάρχει αύριο”, βαρύνοντας την τσέπη των δημοτών πολύ περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Η πολύ μεγάλη αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί φέτος, αυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη για μεγαλύτερες επιφάνειες. Έτσι θα συσσωρευθεί ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα, μέσα στο 2021, γεγονός που από μόνο του είναι πρόκληση στη συνετή διαχείριση, χωρίς να σκορπιστεί σε δαπάνες φιγούρας ή ρουσφετολογική διαχείριση.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στήριξαν την τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση τους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χρήματα του Χιώτη δημότη:

- Εξορθολόγισαν τα έξοδα καθαριότητας και φωτισμού,

- Περιέκοψαν αχρείαστες δαπάνες, που συνήθως κατέληγαν σε απευθείας αναθέσεις,

- Εξασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

- Μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το βάρος των ανταποδοτικών που θα σηκώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του νησιού,

- Μείωσαν τον αριθμό των διαφορετικών συντελεστών για τις δημοτικές ενότητες,

- Διασφάλισαν τη βελτίωση της θέσης των ευπαθών ομάδων, με προσθήκη, για πρώτη φορά, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών στους απαλλασσομενους για τα χαμηλά εισοδήματα,

- Προέταξαν την απαλλαγή των αγροτικών αποθηκών από την καταβολή ανταποδοτικών, καθώς και των κελιών Ιερών Ναών, των κτιριών και αιθουσών των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων,

- Διατήρησαν τις απαλλαγές και εκπτώσεις για ΑΜΕΑ , Πολύτεκνους και νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Η υπεύθυνη στάση και η σθεναρή θεσμική θέση των αντιπολιτεύσεων στο περίπλοκο αυτό θέμα, δίνει μια ευκαιρία στη Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί τα σημεία των καιρών και τη διαφάνεια που απαιτεί ο Χιώτης στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος, να σταματήσει τη διαχείριση των ζητημάτων με τη λογική των πελατειακών σχέσεων, της ευνοιοκρατίας και των αλόγιστων απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους αλλά και να αξιοποιήσει τη γόνιμη συνεργασία προς όφελος του Χιώτη και της Χιώτισσας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ