21.12.2023 8:31

Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο πολυδύναμο ιατρείο των Ψαρών

Εκτός από τη δημιουργία ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους, το έργο προβλέπει και κατοικίες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο ακριτικό νησί των Ψαρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, εκτός από τα ιατρεία που δημιουργούνται με σκοπό την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, το έργο περιλαμβάνει, επίσης, κατοικίες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί σταθμός τηλεϊατρικής, προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης χρονίων νοσημάτων, προληπτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους.

Το έργο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, που έχει στόχο να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία. Ο προϋπολογισμός σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 1.705.083,22 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

«Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τις κινητές Μονάδες και Ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ουσιαστικά εξαλείφουν τις ανισότητες στην πρόσβαση λόγω γεωγραφικής απόστασης. Στόχος μας είναι να φτάνουμε σε κάθε πολίτη, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικεί. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την υγεία στις ακριτικές περιοχές, δημιουργώντας πλαίσιο ασφάλειας και σταθερής φροντίδας», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην έγκαιρη ωρίμανση του έργου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να προχωρήσει τόσο άμεσα. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και κατοικίες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα υπηρετεί στο ιατρείο, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό κίνητρο».

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν προτεραιότητα του δήμου η κατασκευή του ιατρείου. «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών θα καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών και δίνει αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας. Συνδυαστικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, όπως η τηλεϊατρική και η παροχή προληπτικών υπηρεσιών και κατ’ οίκον νοσηλείας, η Υγεία των κατοίκων του νησιού μας θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Στη θέση της ανασφάλειας, της αγωνίας και της ταλαιπωρίας, έρχεται η έγκαιρη, σταθερή και αποτελεσματική φροντίδα που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος».

Η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών εντάσσεται στο Έργο «Ανακαίνιση Υποδομών ΠΦΥ» το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ