19.6.2025 17:25

Ενστάσεις της «Νέας Δυναμικής» για το κόστος εκδηλώσεων και την κατανομή των πόρων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τις σοβαρές επιφυλάξεις της σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέφρασε η Περιφερειακή Παράταξη «Νέα Δυναμική», με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Οι θέσεις της Παράταξης παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο υπέρογκο -όπως το χαρακτήρισε- κόστος των δράσεων τουριστικής προβολής που εγκρίθηκαν ή προτάθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Περιφερειακή Αρχή.

Υπέρκοστο το φεστιβάλ «Σαπφώ» και το μεσαιωνικό στη Χίο

Κύρια αιχμή αποτέλεσε το Φεστιβάλ «Σαπφώ», με συνολικό κόστος 106.720 ευρώ για τρεις εκδηλώσεις. Παρότι η Παράταξη είχε στηρίξει αρχικά τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με κόστος 37.200 ευρώ, καταψήφισε το τελικό πακέτο, κρίνοντας ότι το κόστος «είναι υπερβολικό και δυσανάλογο με τα αναμενόμενα οφέλη».

Αντίστοιχες ενστάσεις διατυπώθηκαν και για το 4ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, το οποίο παρουσιάζει επιμέρους κόστος 30.000 ευρώ μόνο για τις αεροπορικές μετακινήσεις των συντελεστών, χωρίς να υπάρχει πλήρης προϋπολογισμός.

Αναποτελεσματικές κινήσεις επικοινωνίας και προβολής

Έντονη κριτική ασκήθηκε και για την ανάθεση υπηρεσιών δημοσιότητας και επικοινωνίας με προϋπολογισμό 33.000 ευρώ, έγκριση που δόθηκε αρχές Ιουνίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλσαμίδης, «η δράση αυτή είναι εκτός στρατηγικού σχεδιασμού και χάνει την αποτελεσματικότητά της εφόσον δεν σχεδιάστηκε εγκαίρως, στις αρχές του έτους», επισημαίνοντας ότι καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό τουριστικής προβολής θα πρέπει να έχουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού.

Παρόμοια αρνητική στάση κράτησε η Παράταξη και απέναντι στην εκδήλωση τουριστικής προβολής στο Αϊβαλί, ύψους 33.242 ευρώ, τονίζοντας ότι «το κόστος δεν δικαιολογείται από την προσδοκώμενη προβολή».

Στήριξη σε τοπικές πρωτοβουλίες με γαστρονομικό πρόσημο

Αντιπροτείνοντας μια πιο ουσιαστική κατεύθυνση, η «Νέα Δυναμική» ζήτησε την ενίσχυση δράσεων που προάγουν τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, όπως το «Lesvos FoodFest» και η 12η Γιορτή Μελιού στο Μούδρο Λήμνου. «Οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν ουσιαστικά στην ταυτότητα των νησιών μας», υπογράμμισε ο κ. Βαλσαμίδης.

Τεχνικά έργα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση

Η Παράταξη τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης του έργου «Συντήρηση – βελτίωση της οδού Σκάλα Συκαμιάς – Εφταλού» στη Λέσβο, ύψους 1.400.000 ευρώ, ζητώντας να υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου και όχι από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορείου Αιγαίου. «Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας διαθέτουν την τεχνογνωσία και το στελεχιακό υπόβαθρο που απαιτείται», υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Επιπλέον, ζήτησε την άμεση έναρξη των εργασιών καθαρισμού του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Λέσβου από βλάστηση, επισημαίνοντας πως η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βαλσαμίδης επανέλαβε την πάγια θέση της Παράταξης: «Οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε δράσεις και έργα ουσίας, που ενισχύουν την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη των νησιών».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χίος για εμάς;
Πριν 12 ώρες

Χίος για εμάς;