1.10.2021 11:05

«Εμμονή και μεθοδεύσεις από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ για τη μετεγκατάσταση του Βιολογικού του Καταρράκτη»

Δήλωση του μέλους της ΣυμμαΧίας Αξιών και μέλος της ΔΕΥΑΧ κ. Γιώργου Αμέντα

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, συμμετείχα στην Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της κοινότητας Καταρράκτη, εκπροσωπώντας την Συμμαχία Αξιών.

Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα και την συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με έντονο ενδιαφέρον, και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ θα ήθελα να εκφράσω παρακάτω τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα του βιολογικού καθαρισμού του Καταρράκτη.

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους πάνω από δέκα χρόνια! Με την υποτιθέμενη εισήγησή του ο κ. Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ προσπάθησε να παραπλανήσει τους συνομιλητές του καθώς σε κανένα σημείο της απόφασης της λαϊκής συνέλευσης του Καταρράκτη δεν υπάρχει πρόταση για μετεγκατάσταση του βιολογικού όπως εκείνος ισχυρίσθηκε.

Στη συγκεκριμένη απόφαση έχουν καταγραφεί τρεις διαφορετικές προτάσεις από τις οποίες η πρώτη πλειοψήφησε συντριπτικά έναντι των άλλων και αυτή είναι η μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό της Χίου.

Κύριε Μυριαγκέ, η μετεγκατάσταση συνεχίζει να είναι μία δική σας εμμονική άποψη και το κακό είναι ότι από την πρώτη στιγμή της συζήτησης καταλάβαμε όλοι ότι δεν έχετε πρόθεση να αποδεχθείτε ούτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε και την απαίτηση της Λαϊκής Συνέλευσης. Μάλιστα αυτό εξηγείται εύκολα γιατί σε αντίθετη περίπτωση, πως θα εξηγήσετε την αγορά οικοπέδου από τη ΔΕΥΑΧ κατόπιν δικών σας μεθοδεύσεων.

Παρουσιάσατε μία εισήγηση χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς πρόταση για την τιμολογιακή πολιτική, χωρίς να έχετε ενημερώσει για την όποια εξέλιξη το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Αντίθετα αρχίσατε τους εκβιασμούς για τα τέλη αποχέτευσης που δήθεν θα επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές. Η μεθόδευση σας είναι ολοφάνερη αν παρατηρήσει κάποιος ότι η αγορά του οικοπέδου έγινε στις 26/5/21 και στην συνέχεια ακολούθησε στις 11/6/2021 η πρότασή σας για μετεγκατάσταση. Δηλαδή αγοράσατε ένα οικόπεδο για το οποίο δεν είσαστε σίγουρος αν θα χρησιμοποιηθεί, αν δηλαδή θα γίνει η πρόταση σας αποδεκτή από την τοπική κοινωνία του Καταρράκτη, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας άνευ λόγου.

Τα προβλήματα γενικά στην Ιωνία με τους βιολογικούς καθαρισμούς είναι γνωστά… Ποια όμως η δική σας προσπάθεια για ενημέρωση των κατοίκων έτσι ώστε προοδευτικά να γίνει μια ολική αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων εγκαταστάσεων; Μια αναβάθμιση που σύντομα θα κληθεί η εταιρεία να κάνει συντασσόμενη με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Δυστυχώς κάνετε συνεχώς τα ίδια λάθη. Μετά από τόσες άστοχες αποφάσεις δεν έχετε καταλάβει ότι πρέπει να σέβεστε τις τοπικές κοινωνίες;

Δεν σας δίδαξαν τίποτα τα ναυάγια στο Βροντάδο την Βολισσό και τώρα στον Καταρράκτη;

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση πήρε μια απόφαση η οποία έχει αποφασιστικό χαρακτήρα γιατί αντιμετωπίζει ένα θέμα γενικής αρμοδιότητας και δίνει κατεύθυνση στην εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας δεν νομιμοποιείται να εγκρίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο!

 Δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει την δική σας καταστροφική πολιτική με την οποία όλες οι τοπικές κοινωνίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρεία!

Στις 13/7/21 το θέμα θα έπρεπε να έχει τελειώσει. Την μέρα εκείνη ο Καταρράκτης με συντριπτική πλειοψηφία μίλησε. Μάλιστα ο διευθυντής της εταιρείας, κύριος Πέτρος Καλογεράκης κάνοντας την αυτοκριτική του παραδέχθηκε το λάθος τον χειρισμών σας. Ουσιαστικά αποδέχθηκε την αδυναμία σας στην διαχείριση σοβαρών θεμάτων της εταιρείας και παραδέχθηκε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί σωστά και πλήρως.

Επιπρόσθετα, είναι πραγματικά άξια λόγου η διγλωσσία των μελετητών που αλλά εισηγούνται για το ένα χωριό και άλλα για το άλλο. Μόνο που μάλλον ξέχασαν να σας πουν ότι με το νόμο 3199/03 για την διαχείριση των υδάτων και των λυμάτων θα πρέπει για οποιαδήποτε έργο να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

 Ο κύριος δήμαρχος στη λαϊκή συνέλευση δεν είπε τίποτα. Στο δημοτικό συμβούλιο ως άλλος Πόντιος Πιλάτος πάλι δεν πήρε θέση. Αντίθετα η δημοτική αρχή ψήφισε… «παρών». Το κακό είναι ότι δεν είναι πραγματικά παρούσα στα προβλήματα των δημοτών. Αντίθετα εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης του Καταρράκτη όταν θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό κάναμε.

Κύριε Μυριαγκέ, επενδύστε στο κτίσιμο εμπιστοσύνης. Επενδύστε στην ενημέρωση, στην εξήγηση και στην πειθώ. Αφήστε τις μεθοδεύσεις την έπαρση και τις εμμονικές συμπεριφορές. Φτάσατε μέχρι και μόνος σας να ψηφίζετε μία μη εφαρμόσιμη πρόταση. Στην διετή θητεία σας τα έχετε βάλει με όλους παντού βλέπετε εχθρούς καπετάνιος σε ένα καράβι που έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνα κλίση. Συνδεθείτε επιτέλους με την πραγματικότητα γιατί ακόμα έχετε μπροστά σας δύο χρόνια…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ