2.4.2021 9:51

«Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη - Χριστόφα εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης»

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκου Μανάβη

Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής που παρουσιάσθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου, απέδειξε για άλλη μια φορά την πλήρη ευθυγράμμιση της Περιφερειακής Αρχής με την κυβερνητική πολιτική που απροκάλυπτα ενισχύει την κερδοφορία του Kεφαλαίου και ταυτόχρονα καταδικάζει σε ολοένα και πιο δυσβάστακτη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα. 

Η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκου Μανάβη έχει ως εξής:

“Ακούγοντας τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες στις εισηγήσεις τους για τον απολογισμό του 2020 γίνεται φανερό πως η Περιφερειακή Αρχή κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση- είναι προφανές ότι δεν έχει δική της πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νησιών μας. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, πέραν από το προσφυγικό δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική πολιτική παρέμβαση σε άλλα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα έχουμε φθάσει που οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όπως για μια ακόμα φορά τόνισαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση. Τα παραπάνω, δείχνουν απόσυρση από την ουσία της πολιτικής και επιπλέον φωτίζουν τον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή κινείται απομακρυνόμενη από την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των νέων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχο-μεσαίων αγροτών και των ανέργων των νησιών μας. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε αιτηθεί να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαμόρφωση των σχετικών θέσεων χωρίς να εισακουστούμε. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικότερα, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή για την αύξηση των πόρων του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου. Αγνοούνται ως σήμερα τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, ενώ δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός για την αναγκαία εκπαίδευση των αγροτών μας. Οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας εγκαταλείπουν τα χωράφια τους χτυπημένοι από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι μας καταστρέφονται φέτος από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί το 2020 έδωσαν για απόσταξη κρίσης χιλιάδες τόνους κρασιού, ενέργεια που τους δίνει μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή δείχνει το ζοφερό μέλλον της αμπελουργίας στα νησιά μας. Στον τομέα του πολιτισμού, έγινε απαρίθμηση σειρά έργων αλλά ουσιαστικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό δεν είδαμε. Επίσης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής δεν είδαμε ούτε μια αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους στον πολιτισμό που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη μεταναστεύσει από τα νησιά προς το εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ άλλοι, άλλαξαν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μηδενική είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας και όσον αφορά στην στήριξη των εργαζομένων στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού που βρίσκονται σε απίστευτα άσχημη κατάσταση. Η οικονομική ενίσχυση προς τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί από τους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος είναι τραγικά ανεπαρκής, καθώς θα φθάσει στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. 

Μίλησε η Περιφερειακή Αρχή για έργα που υλοποιεί. 

Αλλά ας δούμε την εικόνα που θέλει να ξεχάσει:

  • Το φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι δεν λειτουργεί και είναι αμφίβολο αν θα το παραλάβει η ΔΕΥΑΛ Λέσβου. Εκτός λειτουργίας είναι η λιμνοδεξαμενή του Βαφειου εδώ και δυόμιση χρόνια. Οι λιμνοδεξαμενές της Ατσικής και του Κάσπακα στη Λήμνο είναι στα αζήτητα, τα είπε ο κ. Αδαμίδης.

  • Αγνοείται ο αναδασμός στην Ατσική της Λήμνου όπως συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια.

  • Δεν μας είπε τίποτα η Περιφερειακή Αρχή για το δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου που καρκινοβατεί επί δεκαετίες.

  • Δεν έχουμε ακούσει σήμερα ούτε μια κουβέντα για το δρόμο Στύψης – Μολύβου, δηλαδή το δρόμο που αποτελεί συνέχεια του δρόμου Καλλονής – Πέτρας. 

  • Θα αξιοποιηθεί επιτέλους η μελέτη του ΕΜΠ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων δημόσιου φωτισμού που θα μειώσει το κόστος των δημοτικών τελών σε ετήσια βάση κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα των νησιών μας;

  • Κανένας σχεδιασμός δεν έχει εκπονηθεί ως σήμερα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό για ύδρευση και άρδευση. Αν και τα νησιά της Περιφέρειας μας, όλα χωρίς καμία εξαίρεση, όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας

  • Δεν έχουμε δει ως σήμερα κανένα σχεδιασμό για την αποκατάσταση και την κατασκευή νέων κτηρίων σε Λέσβο – Χίο – Σάμο των σχολείων που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς της Βρίσας το 2017 και της Σάμου το 2020. 

  • Καμία παρέμβαση δεν έχουμε δει ως σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή για το θέμα των δασικών χαρτών με εξαίρεση τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κουφέλος.

  • Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή ως σήμερα για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών. Σήμερα τα δρομολόγια αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το ίδιο ισχύει και για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ