31.10.2019 11:22

«Η ηγεσία της αυτοδιοίκησης Β. Αιγαίου βρίσκεται εγκλωβισμένη στο θέμα του προσφυγικού»

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης Πολιτών» για τη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία της αυτοδιοίκησης Βορείου Αιγαίου  για το νέο ΕΣΠΑ, η οποία για ακόμη μία φορά κατέληξε σε συζήτηση για το μεταναστευτικό. Αγανακτισμένη η περιφερειακή παράταξη κατακεραυνώνει την Περιφερειακή Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται μείζονα ζητήματα, όπως αυτό των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών 

Εγκλωβισμένη στο προσφυγικό βρίσκεται η ηγεσία της αυτοδιοίκησης του Β.Αιγαίου αφούμετέτρεψε μια συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους με θέμα το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη των νησιών, σε μια συζήτηση για το προσφυγικό.

Η ευθύνη βαραίνει ιδιαίτερα τον προεδρεύοντα της συνάντησης περιφερειάρχη κ.Μουτζούρη που επέτρεψε αυτήν την εξέλιξη. Ο κ.Μουτζούρης, «παρασυρμένος» από την απαράδεκτηδήλωση του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, δεν αντιλήφθηκε ότι η συζήτηση για το προσφυγικό έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν 10 μέρες  όπου αρνήθηκε με παράτυπο τρόπο να υπάρξει απόφαση για το θέμα. Τότε μπορούσε, αν ήθελε,να θέσει θέμα συνάντησης με  τον πρωθυπουργό και να διαμορφωθεί συγκεκριμένη απόφαση αιτημάτων. Φαίνεται να μην επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο και τη σύνθεση απόψεων -παρά το γεγονός ότι αυτό δήλωνε όλη τη προηγούμενη περίοδο επικαλούμενος τη θητεία του ως πρύτανης-.Προτιμάει να μην δεσμεύεται με αποφάσεις και την εύκολη συζήτηση με αυτούς με τους οποίους έχει παρόμοιες απόψεις.

Προφανώς ελάχιστα ενδιαφέρει το γεγονός ότι σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, 200εκ € παραμένουν ακόμη στα αζήτητα, ούτε ότι μπροστά μας έχουμε μια νέα προγραμματική περίοδο όπου θα πρέπει να διαχειριστούμε 660 εκ €. Ούτε ότι το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στη τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας, ούτε ότι έχουμε χαμηλά εισοδήματα, παραπαίουσα αγροτική παραγωγή, χαμηλού επιπέδου τουρισμό, χαμηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό και τόσα άλλα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν βγήκε καμία ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και εμποδίζουν την απορρόφηση των πόρων και είτε είναι εξωγενή όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, το ακατάλληλο για τα νησιά θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης έργων, είτε είναι ενδογενή και αφορούν τον τρόπο που (δεν) λειτουργούν οι θεσμοί και οι διαδικασίες στο εσωτερικό της Περιφέρειας.

Μακάρι η ζέση που υπήρξε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και με την οποία βγήκε η απόφαση να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα, να υπήρχε και για το αναπτυξιακό με μια κοινή διατύπωση αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο συνάδελφος του του Ν.Αιγαίου.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δηλώνει ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι σοβαρό θέμα και απαιτεί μελετημένες κινήσεις και όχι δηλώσεις για λαϊκή κατανάλωση. Η σύνδεση του  με την αναπτυξιακή καθυστέρηση του Β.Αιγαίου (που προϋπήρχε του προσφυγικού κατά 40 χρόνια τουλάχιστον) είναι όχι μόνο ατυχής αλλά και επιζήμια. Αναρωτιόμαστε μάλιστα μήπως αυτό γίνεται σκόπιμα, όπως και με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για να κρύψει κάτω από το χαλί τις ορατές πλέον αδυναμίες όχι απλά για αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και για την στοιχειώδη παραγωγή έργου.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ όχι μόνο δεν θα ακολουθήσει την Περιφερειακή Αρχή στη κατεύθυνση αυτή, αλλά, όπως φαίνεται ήδη στη πράξη με τις πρωτοβουλίες μας, θα συμβάλουμε για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Σ’ αυτή τη προσπάθεια καλούμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ