27.6.2018 17:26

Δημοτικό αδιέξοδο στην ανακύκλωση

Μέσα στα απορριμματοφόρα και στους κάδους μέχρι νεοτέρας τα ανακυκλώσιμα υλικά

Σε άγνωστα μονοπάτια οδηγεί την ανακύκλωση η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου που καθοδηγούμενη από την κόντρα της με την ιδιωτική εταιρεία «Οικόπολις» στην οποία έχει αναθέσει τη δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, οδηγεί την κατάσταση και πάλι στα άκρα.

Όπως είχε αποκαλύψει από χθες Τρίτη το politischios.gr, η Υπηρεσία αρνήθηκε και πάλι την παραλαβή από τον χώρο της «Οικόπολις» στη ΒΙ.ΑΛ. ποσοτήτων απορριμμάτων για ταφή στον ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά μικρής αξίας και όχι για απορρίμματα.

Προκειμένου, ο χώρος να μην κατακλειστεί από απορρίμματα κάτι που θα προκαλούσε και πάλι την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η εταιρεία έστειλε εξώδικο στον Δήμο δίνοντάς του διορία 5 ημερών προκειμένου να απομακρύνει τα απορρίμματα από τον χώρο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

Έτσι από χθες η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την παραλαβή των ανακυκλώσιμων με αποτέλεσμα να διακοπεί ταυτόχρονα και η ανακύκλωση, χωρίς επί τους παρόντος κανείς να απαντά τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με την αποκομιδή των υλικών από τους κάδους.

10 τόνοι σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ

Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα ο αποθηκευτικός χώρος στον ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου γέμισε με περίπου 10 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως εξήγησε στον «π» ο Σ. Συριώδης τα συγκεκριμένα δεματοποιημένα αντικείμενα, που κατά τον Δήμο δεν αποτελούν απορρίμματα αλλά ανακυκλώσιμα υλικά, θα αποσταλούν σε Κέντρο Διαλογής της Αθήνας ώστε να ζυγιστούν και να απαντηθεί εάν τελικά αυτά αποτελούν απορρίμματα ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Σε κάδους και απορριμματοφόρα

Με την «Οικόπολις» να αρνείται την παραλαβή νέων ανακυκλώσιμων υλικών εξαιτίας έλλειψης χώρου και τον ΧΥΤΑ να έχει κλείσει τις πόρτες, μεγάλο ζητούμενο παραμένει το άμεσο μέλλον της ανακύκλωσης στο νησί.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπ. Καθαριότητας Αλ. Γαϊτάνο επί του παρόντος τα ανακυκλώσιμα υλικά, είτε παραμένουν μέσα στα απορριμματοφόρα είτε μέσα στους αντίστοιχους κάδους.

Κρυφτούλι πίσω από τον Γαϊτάνο

Κατανοώντας ότι η διαχείριση της κατάστασης στην παρούσα φάση είναι περισσότερο πολιτική παρά υπηρεσιακή, ο «π» επιχείρησε να επικοινωνήσει 4 φορές τηλεφωνικά με τον Μ. Βουρνού και 8 φορές με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γ. Μπελέγρη αλλά ανεπιτυχώς.

Έτσι θέλοντας να πάρει απάντηση στα ερωτήματά του, απευθύνθηκε με e-mail στο γραφείο Τύπου του Δημάρχου από το οποίο έλαβε την εξής απάντηση:

«Όπως έχετε ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, το όλο θέμα που προέκυψε από την άρνηση της "Οικόπολις" να παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα υλικά, αντιμετωπίζεται υπεύθυνα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου και σε κάθε περίπτωση θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ