2.4.2018 17:35

Δημοτικές εκλογές 2019: Στους δύο τρίτος… χωρεί και παραχωρεί!

• Ο Μαν. Βουρνούς στοχεύει να γίνει ο δεύτερος (μετά Μπουμπάρη) επανεκλεγείς δήμαρχος, ο Στ. Κάρμαντζης να προσθέσει άλλο έναν τίτλο στο πολιτικό βιογραφικό του και ήδη εντείνονται οι κινήσεις για τη δημιουργία της «ισχυρής σφήνας» μεταξύ των δύο.

Με κινούμενη άμμο μοιάζει όσο ροκανίζεται το (απροσδιόριστο) διάστημα που θα στηθούν οι δημοτικές κάλπες. Η αστάθεια για το τελικό εκλογικό σύστημα και τα «κλειστά χαρτιά» προσώπων ή κομμάτων που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον της αναμέτρησης προσδίδουν μια … άγρια ομορφιά στην επικείμενη δημοτική αναμέτρηση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επιμένει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Εκείνο που φημολογείται ότι έχει μεταβληθεί στον αρχικό σχεδιασμό είναι η διατήρηση των δημοτικών παρατάξεων, κανονικά με τους επικεφαλής τους. Οπισθοχωρεί δηλαδή η αρχική σκέψη υπέρ ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους κι ένα αντίστοιχο με τους υποψηφίους δημάρχους. Το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη διατείνεται ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πεδίο εφαρμογής της απλής αναλογικής, για να ωριμάσει σταδιακά το κλίμα των συνθέσεων και των ευρύτερων συνεργασιών σε όλο το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο προς το παρόν οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα παραμένουν μια διαχρονική εξαγγελία, ευάλωτη ως προς την εφαρμογή της στην περίπτωση που προηγηθούν απρόβλεπτες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Να σπάσει την … κατάρα 

Στις προεκλογικές αναφορές του, πριν γίνει δήμαρχος, ο Μαν. Βουρνούς εμφανίζονταν πρόθυμος να αναλάβει συγκρούσεις ακόμα κι αν στοιχίσουν την επανεκλογή του. Από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους θητείας του έγινε βέβαια φανερό ότι η επανεκλογή έγινε αυτοσκοπός για το νυν δήμαρχο. Υπόθεση δύσκολη, καθώς θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να αναμετρηθεί και με την παράδοση της … κατάρας για τους δημάρχους Χίου της τελευταίας εικοσαετίας. Από το Γ. Βαρκάρη και μετέπειτα (Π. Παντελάρας, Μ. Μεννής, Παντ. Βρουλής και Πολ. Λαμπρινούδης) δεν έπεισαν τους δημότες ότι άξιζαν την επανεκλογή τους.

Ο Μαν. Βουρνούς θα φτάσει όμως στις εκλογές βαριά λαβωμένος. Η αρχική του επιλογή, που πρακτικά συντηρείται μέχρι σήμερα, να είναι αμελητέο το ενδιαφέρον του για τη λειτουργία της, ούτως ή άλλως, χωρίς αρχική δυνατή συνοχή δημοτικής του παράταξης, έχει αποδυναμώσει τον αρχικό κορμό της «Πρωτοβουλίας», που ήδη μετρά σημαντικές απώλειες όχι μόνο από το δημοτικά έδρανα αλλά κυρίως σε στελεχιακό δυναμικό υποστήριξης.

Πρόσωπα που προεκλογικά καθόρισαν με τη στήριξη τους τη δυναμική της «Πρωτοβουλίας» πολύ έγκαιρα κράτησαν αποστάσεις, που κορυφώθηκαν με τις λαθεμένες δημοτικές επιλογές στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μια σειρά δημοτικών συμβούλων (Αντ. Μπουμπάρης – Μιχ. Μπελέγρης – Λ. Πυργάρης) έκοψαν τις γέφυρες επικοινωνίας, ενώ μια σειρά άλλων στελεχών είναι σχεδόν … ωσεί παρόντες κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα θα θέσουν εαυτόν στην υπηρεσία του δημάρχου και στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμα πιο έντονο πρόβλημα υφίσταται στα στελέχη των Τοπικών Κοινοτήτων, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις αποστασιοποίησης του προέδρου του Θολοποταμίου ή την αδυναμία συμπλήρωσης της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, μετά τις αλλεπάλληλες  αρνήσεις επιλαχόντων συμβούλων της πλειοψηφίας να αναλάβουν καθήκοντα. Ουσιαστικά ο Μαν. Βουρνούς πρέπει να δημιουργήσει μια νέα «Πρωτοβουλία», έχοντας να αναμετρηθεί με την … λειτουργία του, ως αυτοδιοικητικού που δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άποψη του συνδυασμού του.

Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;

Στο απέναντι οίκημα, της Περιφερειακής Ενότητας, η έλλειψη χημείας μεταξύ Χρ. Καλογήρου και Στ. Κάρμαντζη, ορατή από τις πρώτες ημέρες εκλογής τους και η αδυναμία ειλικρινούς συγκατοίκησης, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες, μετατρέπει την απόφαση Κάρμαντζη να δοκιμάσει την τύχη του στο Δήμο σε μονόδρομο.

Ο αντιπεριφερειάρχης εδώ και ένα χρόνο δεν κρύβει το σχεδιασμό του. Έχει απλώσει … δίχτυα στη μισή Χίο και όντας στο απυρόβλητο για το μεταναστευτικό και παράλληλα μεταχειριζόμενος με μαεστρία τις διαπροσωπικές σχέσεις, δίνει την αίσθηση της πρόωρης ετοιμότητας για μια εκλογική αναμέτρηση ακόμα και … αύριο.

Τα περισσότερα από τα στελέχη του συνδυασμού του (Γ. Μανάρας, Γ. Ξενάκης, Κ. Βεργίνας) ενδέχεται να τον ακολουθήσουν στην προσπάθεια διεκδίκησης του Δήμου, με τον ίδιο να επιχειρεί να διεμβολίσει υφιστάμενους δημοτικούς συνδυασμούς ή πρόσωπα του σημερινού ανένταχτου χώρου.

Αδύναμο σημείο της υποψηφιότητας ότι εδράζεται περισσότερο στην προσωπική βούληση του Στ. Κάρμαντζη να γευτεί την ικανοποίηση διαχείρισης ενός ακόμα επίσημου ρόλου στην πορεία του τόπου και λιγότερο σε ένα συγκροτημένο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Η τρίτη … διέξοδος 

Η υπό διαμόρφωση διπολική κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί πολλούς δημότες, που αναζητούν μια τρίτη εμβόλιμη παρουσία. Ήδη στο παρασκήνιο βρίσκονται εν εξελίξει διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός τρίτου συνδυασμού, που δεν θα διεκδικήσει την εξάρτηση από τη Ν.Δ. αλλά θα στηριχθεί πάνω σε συγκροτημένη αντιπρόταση αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Χίο, βασισμένη στην προσέλκυση επενδύσεων, τη στροφή της τοπικής οικονομίας στον τουρισμό, στη βούληση συνθέσεων για τα βασικά προβλήματα και τέλος στην διαφορετική από τη σημερινή στρατηγική ως προς την διαχείριση της υπαίθρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» διευρυμένη ομάδα δημοτών έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές και προσανατολίζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να δημοσιοποιήσει την απόφαση της για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, διαπιστώνοντας ότι στους δυο τρίτος … χωρά.

Ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόσωπα με χαρακτηριστικά ικανά να ηγηθούν μιας δημοτικής πρωτοβουλίας που θα έχει στο επίκεντρό της το στόχο να προσελκύσει σε έναν εκτεταμένο προεκλογικό και μετεκλογικό διάλογο ακόμα και τα πιο δύσπιστα τμήματα της τοπικής κοινωνίας. Δύο από αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσουν την πιθανότητα να ηγηθούν, αν από ένα ευρύτερο σύνολο προσωπικοτήτων εκτιμηθεί η δυνατότητα τους να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο της αμφίρροπης αναμέτρησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι η σφοδρή σύγκρουση που προβλέπεται να δημιουργηθεί μεταξύ των συνδυασμών Βουρνού – Κάρμαντζη, με κοινό λάφυρο διεκδίκησης τη στήριξη της Ν.Δ., ενδέχεται να στρέψει τοπικά ακόμα και στελέχη της στην τρίτη λύση. Ωστόσο η τρίτη αυτή λύση θα ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να έχει καμία επίδραση στην αυτόνομη λειτουργία της από κόμματα, θα απευθύνεται απευθείας στους δημότες.


ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Η πιθανή εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη δημιουργία μικρότερων παρατάξεων, διεκδικώντας έναν ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο», Πολ. Λαμπρινούδης, σταδιακά εγκαταλείπει την ιδέα μιας νέας δικής του υποψηφιότητας, επιθυμεί διακαώς, ωστόσο, ο υφιστάμενος συνδυασμός να καθορίσει τουλάχιστον την επιλογή του κεντροαριστερού χώρου. Προεργασία υποψηφιότητας γίνεται όμως ήδη από τον Στ. Καμπούρη, δίχως να αποκλείεται ένας δικός του αιφνιδιασμός ανακοίνωσης αυτόνομης υποψηφιότητας του.

Η «Χιακή Συμπολιτεία», μετά το διαζύγιο της ηγεσίας της από το ΣΥΡΙΖΑ, έχασε τη δυναμική διεκδίκησης του τρίτου πόλου. Πιθανά θα επιδιώξει να εκφράσει την άποψη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, λογικά πάντως πολύ δύσκολα θα ξαναδεί διψήφιο ποσοστό.

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση θα επιδιώξει να … συσπειρώσει το κομματικό ποσοστό του ΚΚΕ και στις δημοτικές εκλογές με ερωτηματικό κατά πόσο ο Μ. Σκούφαλος θα συνεχίσει να ηγείται ή θα εφαρμοστεί και δημοτικά η αρχή της εναλλαγής.

Τα κόμματα

Σε δεινή θέση θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκκόλαψη νέων στελεχών δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα, οπότε θα περιμένει την εξέλιξη των διεργασιών στον τρίτο πόλο ή θα επιλέξει να εκλέξει μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους σε διάφορα ψηφοδέλτια, περισσότερο για την καταγραφή της αυτοδιοικητικής του άποψης.

Τη Ν.Δ. ήδη ταράζει η διπολική σχέση Βουρνού – Κάρμαντζη. Ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου δεν κρύβει την επιθυμία του στην επανεκλογή Βουρνού, ενώ ο Ν. Μηταράκης έχει διαμηνύσει ότι η κάλυψη του δημάρχου στην επιθετική εναντίον του στάση του Παντ. Καμπούρη εκλαμβάνεται ως προσχεδιασμένο έργο εναντίον του.

Τέλος το Κίνημα Αλλαγής έχει αφήσει σε δεύτερο χρόνο την ενασχόληση με τα δημοτικά, με πολλούς από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο να το βλέπουν να κατασταλάζουν με βάση τις αποφάσεις του Κ. Τριαντάφυλλου, αν θα επιλέξει να κινηθεί προς το Δήμο ή την εκλογή του στο Κοινοβούλιο

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ