Αυτοδιοίκηση

29/10/18 17:18

τελ. ενημ.: 29/10/18 17:21

Δήμος Χίου: «Ναι» στη λαϊκή αλλά…

Με θετική άποψη εκφράζεται ο Δήμος Χίου στο αίτημα του Σωματείου «Η ημέρα του Αγρότη» με τον αντιδήμαρχο Γ. Παπαδόπουλο να επισημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη βούλησή της για την ίδρυση λαϊκής αγοράς, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

«Η δημοτική Αρχή έχει εκφράσει τη βούλησή της για την ίδρυση λαικής αγοράς στο Δήμο Χίου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό υπάρχει σχετική αλληλογραφία, από το έτος 2015 μέχρι σήμερα, με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας). Επίσης, έχουν γίνει δυο συναντήσεις του κ. Δημάρχου, αλλά και εμού προσωπικώς, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου όσο και με τον μέχρι πρότινος Υπουργό κ. Ευαγγ. Αποστόλου, με την παράκληση της ικανοποίησης του αιτήματος για τη σχετική ίδρυση. Με εκπροσώπους του Σωματείου έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Δήμαρχο, όπου και έχει εκφρασθεί η βούληση της δημοτικής Αρχής», αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Τερατώδης η γραφειοκρατία

Παράλληλα ο αρμόδιο αντιδήμαρχος διευκρινίζει ότι  η αδυναμία ίδρυσης λαϊκής αγοράς μέχρι σήμερα έγκειται στην τερατώδη γραφειοκρατία, που -δια Νόμων- έχει θεσπιστεί και η οποία προβλέπει ότι, ναι μεν ψηφίζεται Νόμος που επιτρέπει την ίδρυση και αδειοδότηση, αλλά εντός του Νόμου αυτού υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν την ίδρυση-αδειοδότηση αφού προηγουμένως: α) αφενός εκδοθούν ΚΥΑ-Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (οι οποίες ουδέποτε εκδόθηκαν) και β) αφετέρου τίθεται ως προυπόθεση η ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων εκ μέρους των φορέων του Υπουργείου (που, επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, πανελλαδικά).
«Συνεπώς, οι τρεις (3) διαφορετικοί Νόμοι, που έχουν εκδοθεί την τελευταία τετραετία (2014-2018) γύρω από το θέμα αυτό είναι άνευ αποτελέσματος, αφού ψηφίζονται Νόμοι που, όμως, εν τοις πράγμασιν δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Μόλις το επιτρέψουν οι διαδικασίες

Ο Γ. Παπαδόπουλος στην απάντησή του χαρακτηρίζει εύλογο και δίκαιο το αίτημα για λαϊκή αγορά, υπογραμμίζοντας ότι : «ευθύς μόλις οι σχετικές διαδικασίες εκ μέρους της Κεντρικής Πολιτείας το επιτρέψουν, θα είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Για δε τις περιπτώσεις που, κατά καιρούς, προβάλλονται (είτε στο διαδίκτυο είτε σε δημοσιεύματα) οι λαικές αγορές σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτές (όπως προέκυψε από την έρευνα που κάναμε αλλά και με τους Δήμους που επικοινωνήσαμε) έχουν ιδρυθεί πριν το έτος 2014 με άδειες των Περιφερειών που δραστηριοποιούνται και σήμερα εναρμονίζονται με τη νέα Νομοθεσία. Από μια σχετική έρευνα την οποία διεξήγαμε δεν διαπιστώθηκε Δήμος (πολλώ δε μάλλον όμορος, δηλαδή εντός του Βορείου Αιγαίου) να έχει προχωρήσει σε ίδρυση ή να έχει χορηγήσει άδεια λαικής αγοράς, εξαιτίας των προαναφερομένων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Επίσης, δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία του Δήμου κανένα τέτοιο αίτημα από δημότη, που να πληροί τους όρους που η Νομοθεσία θέτει μέχρι σήμερα». 
 

Σ.Σ.: Ακολουθεί το υπηρεσιακό έγγραφο του Δήμου Χίου για τη λαϊκή αγορά. 

Απάντηση Δνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου σε αίτημα του Σωματείου ( Η Ημέρα του αγρότη) 1da71365ae.pdf
Αρχείο pdf
Σχόλια άρθρου: 0