23.10.2023 13:59

Απροειδοποίητη λήξη προθεσμίας υποβολής φακέλου για τους σεισμοπαθείς της Σάμου

Επιστολή Συμπαράταξης Πολιτών του Βορείου Αιγαίου προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών του Βορείου Αιγαίου Γ. Αργυρούδη, Μ. Κάρλας, Μ. Νικολάρα και Γ. Σπιλάνης αναφέρουν με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη το θέμα που προέκυψε με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τις φυσικές καταστροφές και τη τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη πρώτη αρωγή.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ενώ η ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) αδυνατεί πλήρως να εκτελέσει το έργο της μετά τις τόσες φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί τη τελευταία 3ετία στη χώρα και ότι καμία από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Σάμου, αλλά και της Βρίσας, δεν έχουν υλοποιηθεί, η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για να παρέμβει.

Αναλυτικά η επιστολή

Κύριε Περιφερειάρχη,

Οι σεισμοπαθείς της Σάμου βρίσκονται σε απόγνωση μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 23477/16-10-2023 με βάση την οποία ορίζεται, ξαφνικά και απροειδοποίητα, προθεσμία μέχρι 30/10/2023 (λήξη 3ετίας από την εκδήλωση του συμβάντος) για υποβολή πλήρους φακέλου για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής «κόκκινου» κτιρίου ή Επισκευής «κίτρινου» ή «πράσινου» κτιρίου, για όσους σεισμοπαθείς έχουν υποβάλει αίτηση και έλαβαν την λεγόμενη Πρώτη Αρωγή, ύψους 14.000, 8.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι η ΔΑΕΦΚ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε, Απόφαση παράτασης υποβολής αιτήσεων και φακέλων για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, όσοι σεισμοπαθείς έχουν λάβει την Πρώτη Αρωγή και δεν έχουν υποβάλει πλήρη φάκελο Στεγαστικής Συνδρομής θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν εντόκως το σχετικό ποσό.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρούμε απαραίτητο και κοινωνικά επιβεβλημένο:

  1. Να εκδοθεί άμεσα από την ΔΑΕΦΚ παράταση προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων για έγκριση Στεγαστικής Συνδρομής τουλάχιστον για ένα έτος. (Σημειωτέον ότι στη γειτονική Λέσβο για τον σεισμό της 12.6.2017 ισχύει παράταση μέχρι 31.12.2023, δηλ. 6,5 χρόνια από το συμβάν, ενώ από το συμβάν της Σάμου δεν έχουν ακόμη κλείσει τρία χρόνια).
  2. Να τροποποιηθεί η παραπάνω ΚΥΑ 23477/16-10-2023 ως προς την προθεσμία υποβολής φακέλου για Στεγαστική Συνδρομή και να οριστεί αντί της 30/10/2023 νέα προθεσμία τουλάχιστον μέχρι 30/4/2024 ,δηλ. επαύξηση προθεσμίας κατά ένα εξάμηνο. (Σημειωτέον ότι η παραπάνω ΚΥΑ αφορά και τον σεισμό της 3.3.2021 στις Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων και ενώ για τους εκεί σεισμοπαθείς η προθεσμία είναι μέχρι 3.3.2024, δηλ. 5,5 μήνες από την έκδοση της ΚΥΑ, για τους σεισμοπαθείς της Σάμου η προθεσμία είναι μόλις 10 ημέρες, αφού η 3ετία από την εκδήλωση του συμβάντος λήγει την 30.10.2023).
  3. Εκτός των παραπάνω, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της ΔΑΕΦΚ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, γιατί οι σημερινοί ρυθμοί εξέτασης φακέλων και πραγματοποίησης των σχετικών αυτοψιών είναι απελπιστικά αργοί. (Σημειωτέον ότι η σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς στον σεισμό της Βρίσας του 2017 είναι απογοητευτική. Π.χ. στα 4 πρώτα χρόνια από τον σεισμό της Βρίσας είχαν εκδοθεί περίπου 420 άδειες επισκευής «κίτρινων», κάπου 105/έτος, ενώ στα 3 χρόνια από την εκδήλωση του συμβάντος στη Σάμο έχουν εκδοθεί κάπου λιγότερες από 70 άδειες επισκευής, δηλ. 23-24 άδειες ανά έτος).

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας

 

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ