25.8.2020 8:26

Αποχωρούν από την "Πρωτοβουλία" με αποκαλύψεις οι Γ. Μπελέγρης και Α. Βεργίτσης

Ανοιχτή επιστολή με την οποία έρχεται στο φως όλο το παρασκήνιο συνομιλιών μεταξύ των παρατάξεων Βουρνού - Κάρμαντζη

Σε αποδυνάμωση της «Πρωτοβουλίας» με αποχώρηση δύο βασικών της στελεχών και συγκεκριμένα των Ανδρέα Βεργίτση και Γιώργου Μπελέγρη, οδηγεί η κόντρα για τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παράταξης Βουρνού που καταλόγιζε στους δύο πρώην κορυφαίους αντιδημάρχους ιδιοτέλεια, οι Ανδρέας Βεργίτσης και Γιώργος Μπελέγρης, εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση μέσα από την οποία αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των συζητήσεων, καταλήγοντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες, θα υποβάλλουν επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιστολή

Στην επιστολή που απέστειλαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. με τίτλο: «Όλη η αλήθεια για τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή», οι δύο αυτοδιοικητικοί, κάνουν χαρακτηρίζουν τη διαφωνία συνεργασίας ως «πολιτική αντιπαράθεση παλαιών κομματικών στελεχών της Ν.Δ.» η οποία δεν τους αγγίζει, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης. 

Στην ίδια επιστολή αποκαλύπτουν ότι η πρόταση συνεργασίας από την πλευρά του Δημάρχου ήταν πέρα για πέρα θεσμική, αφού είχαν προηγηθεί κατ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις των Μανώλη Βουρνού και Σταμάτη Κάρμαντζη.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι, παρά το γεγονός ότι άσκησαν πιέσεις στην Πρωτοβουλία προκειμένου η παράταξη να συντάξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης με τη δημοτική αρχή, αυτό ουδέποτε έγινε.

Επιπλέον αποκαλύπτουν ότι κατά τις συναντήσεις της παράταξης, από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα, ζήτησαν να δοθούν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. τα πρακτικά των συνεδριάσεων με τις τοποθετήσεις και ψήφους του καθενός συμβούλου κάτι που «δεν έγινε όχι 1 αλλά 4 φορές».

Οι πρώην αντιδήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας» προχωρούν κι ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτοντας ότι στην παράταξη Βουρνού ειπώθηκε και η φράση «Τώρα που βουλιάζει ο Δήμαρχος θα τον βοηθήσουμε;», κάνοντας λόγο για αδιέξοδη κόντρα με χαμένη τη Χίο και τους Χιώτες.

Τέλος, φωτογραφίζοντας τον Μανώλη Βουρνού κάνουν λόγο για αχάριστους πλην ευεργετηθέντες, σημειώνοντας ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός παράταξης, κρατώντας τις έδρες και όντες πλέον ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καιρό τώρα, παρακολουθούμε δημοσιεύματα και εκατέρωθεν  ανακοινώσεις, με αποκορύφωμα τη σημερινή ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας» μέσα από την οποία επιχειρείται να δοθεί μία άκρως διαφορετική εικόνα και άποψη από αυτή που πραγματικά βιώσαμε και βιώνουμε ως μέλη μίας παράταξης (τουλάχιστον μέχρι και σήμερα) που αφενός ηγήθηκε του Δήμου Χίου τα περασμένα 5 χρόνια, αφετέρου ως μέλη της ίδιας παράταξης που ο Χιώτης την έταξε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γνωστό ότι, ανάμεσα σε εμάς και στην «Πρωτοβουλία», προέκυψε μία σοβαρότατη πολιτική διαφωνία. Πολιτική και όχι αυτοδιοικητική, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι, η κόντρα μεταξύ της «Πρωτοβουλίας» και της δημοτικής αρχής αφορά μία αδιέξοδη και στείρα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ παλαιών κομματικών στελεχών της Ν.Δ. η οποία δεν μας άγγιξε και δεν μας αγγίζει.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι, μέχρι και σήμερα, παρά τις συνομιλίες μας με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, ουδεμία συζήτηση έχει γίνει για ανάληψη θέσεων όπως η Πρωτοβουλία καταγγέλλει.

Απεναντίας, οι όποιες συζητήσεις είχαν ως θέμα, το πλαίσιο συνεργασίας και μόνο αυτό, έχοντας βαθιά την πεποίθηση ότι, μετά από μία 5ετία στα έδρανα της συμπολίτευσης είχαμε την εμπειρία, την όρεξη, τη διάθεση και τις ιδέες να προσφέρουμε πραγματικά στο νησί, αντί να εξαντλούμαστε σε πόλεμο ανακοινώσεων.

Έναν πόλεμο ανακοινώσεων που ειλικρινά απορούμε ποιον πραγματικό στόχο υπηρετεί, πέρα από τον διακαή πόθο ορισμένων (λίγων και ήδη γνωστών) εντός της «Πρωτοβουλίας» να κατατροπώσουν τον νυν δήμαρχο για το υπόλοιπο της θητείας του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο νησί και στην κοινωνία.

Όλο αυτό το διάστημα, από τον Μάιο μέχρι και τώρα, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο να ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, συντασσόμενοι ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας, κάτι το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ.

Μίας συνεργασίας πέρα για πέρα ΘΕΣΜΙΚΗΣ, αφού ήδη από τις αρχές Ιουνίου, υπήρξε συνάντηση των Μανώλη Βουρνού και Σταμάτη Κάρμαντζη, έπειτα από την οποία υπήρξε συγκέντρωση στο γραφείο του πρώην Δημάρχου όπου πληροφορηθήκαμε ότι, ο νυν Δήμαρχος επανέφερε την πρότασή του για συνεργασία των δύο παρατάξεων παραχωρώντας μάλιστα 3 θέσεις αντιδημαρχών, όπως είχε δικαίωμα μετά την τροποποίηση του νόμου.

Για τον σκοπό αυτό ζητήσαμε προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένο πλάνο και σκοπό συνεργασίας κάτι που ουδέποτε έγινε από την Πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζουμε δε, σε όσους αρέσκονται σε βαρύγδουπες εκφράσεις και τσιτάτα κουνώντας μας το δάχτυλο ότι, πρώτοι εμείς ζητήσαμε εντός της παράταξης να δημοσιοποιηθεί στα τοπικά Μ.Μ.Ε., το πρακτικό της συνεδρίασης των μελών που συμμετείχαν στις συναντήσεις του Περλέα και όχι μόνο, με την πλήρη τοποθέτηση και ψήφο του καθενός, κάτι που εντέχνως δεν έγινε όχι 1 αλλά 4 φορές.

Διαψεύδουμε σε κάθε τόνο και σε κάθε ύφος ότι ο νυν Δήμαρχος δεν πρότεινε καμία θεσμική συνεργασία. Σε συζητήσεις μαζί του, ο ίδιος ήταν θετικός σε σαφές πλαίσιο συνεργασίας.

Όταν το αφήγημα ότι ο Σταμάτης Κάρμαντζης δεν επιθυμούσε θεσμική συνεργασία, κατέρρευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αφού σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όχι μόνο την επιθυμούσε αλλά την προέτασσε, τότε άρχισε σταδιακά να επικρατεί εντός της Πρωτοβουλίας το επιχείρημα: «Τώρα που βουλιάζει θα τον βοηθήσουμε;». Ένα επιχείρημα που δεν αποδεχόμαστε ως πολίτες και πρώτιστα ως αυτοδιοικητικοί.

Μη θέλοντας να οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα, και όντας αυτοί που κρατήσαμε τον Μανώλη Βουρνού ζωντανό όταν κάποιοι επέλεξαν να τον αφήσουν να βουλιάξει, επιχειρήσαμε την περασμένη Τρίτη συνάντηση μαζί του στην Κώμη.

Δυστυχώς, η απόφαση για τον ίδιο είχε ληφθεί αφού σύντομα η συζήτηση κατέληξε στην πρόταση του Μανώλη Βουρνού: «Δεν συμφωνώ με τίποτα, αν θέλετε μπορείτε να παραιτηθείτε».

Και φθάνουμε στο σήμερα, όταν παρά τη διαβεβαίωσή μας ότι δεν έχουμε αποδεχθεί καμία πρόταση παρά τις πρόσφατες επαφές μας με τον Σταμάτη Κάρμαντζη, γίναμε δέκτες μίας χυδαίας ανακοίνωσης, που ακόμα και οι πιο αγνώμονες πλην ευεργετηθέντες θα ζήλευαν.

Δυστυχώς, το ύφος της ανακοίνωσης απέδειξε ότι, πλέον η παράταξη έχει γίνει πέρα για πέρα Προεδρική. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε πια καμία θέση σε αυτή.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα υποβάλλουμε την ανεξαρτητοποίησή μας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και από τη θέση των ανεξάρτητων συμβούλων θα προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση, τις υπηρεσίες μας για το κοινό καλό.

 

Ανδρέας Βεργίτσης- Γιώργος Μπελέγρης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ