1.12.2021 11:28

Αλλάζει όλος ο δημοτικός φωτισμός με 7 εκ. ευρώ και 12ετή σύμβαση με ιδιώτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοτικός φωτισμός στον κόμβο των Θυμιανών - Φωτογραφικό αρχείο "π"

Ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης και άμεσης αντικατάστασης των 18.000 λαμπτήρων σε όλη τη Χίο

Μία από τις σημαντικότερες μελέτες, αυτή της αντικατάστασης όλου του δημοτικού φωτισμού με νέους λαμπτήρες Led, καλούνται να εξετάσουν και να εγκρίνουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου που θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή.

Μιλώντας στον «π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο εγχείρημα, δίνοντας τον μπούσουλα ενός έργου που συνολικά έχει προϋπολογιστεί στα 7 εκ. ευρώ.

Τι θα προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χίος διαθέτει 18.000 λαμπτήρες στον δημοτικό της φωτισμό και 1.500 φαναράκια σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε έχει και το ανθρώπινο δυναμικό για μία τόσο μεγάλη παρέμβαση, θα αναθέσει μέσα από διεθνή διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία την αντικατάσταση και συντήρηση όλου του δημοτικού φωτισμού έναντι 7 εκ. ευρώ για 12 έτη.

Οι υποχρεώσεις του ιδιώτη

Μέσα στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες, η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με ιδιωτικά συνεργεία αλλά και η μηνιαία παροχή στοιχείων με τηλεδιαχείριση των 600 μετρητών του δημοτικού φωτισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη υπάρχει σαφής ρήτρα ότι, ο ιδιώτης θα αντικαθιστά τους καμένους λαμπτήρες σε διάστημα όχι μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας από τη στιγμή που θα δηλωθεί η ζημιά.

Πως θα πληρωθεί

Με δεδομένο ότι στο παρελθόν, η συζήτηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω δανείου είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο, η Δημοτική Αρχή προβλέπει την αποπληρωμή του αναδόχου μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα προκύψει από την αντικατάσταση των φωτιστικών.

Σήμερα, εξήγησε ο Γιάννης Ξενάκης, ο Δήμος πληρώνει ετησίως περί τις 840.000 ευρώ για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Με την αντικατάσταση των λαμπτήρων, αυτό το κόστος θα περιοριστεί περί τις 320.000 ευρώ ετησίως. Έτσι ο Δήμος για τα επόμενα 12 χρόνια θα συνεχίσει να πληρώνει το σημερινό κόστος και τη διαφορά των 500.000 ευρώ που θα προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης θα την εισπράττει ο ιδιώτης ώστε να αποπληρωθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ