31.5.2018 13:02

Αλαλούμ με τη χρήση των δημοτικών ακινήτων στο Κάστρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από το 2012 σταμάτησαν να βεβαιώνονται μισθώματα σε ιδιώτες με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει έσοδα

Το ιδιότυπο αλαλούμ με τη χρήση των δημοτικών ακινήτων του Κάστρου της Χίου θίγει σε επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου Χίου καλώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους να λάβουν απόφαση συγκρότησης επιτροπής ώστε να διερευνηθεί  πόσα ακίνητα χρησιμοποιούνται από ιδιώτες και να προστατευτεί η δημοτική περιουσία.

Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες έχουν σταματήσει να βεβαιώνουν μισθώματα από το 2012 μέχρι και σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για το δημοτικό ταμείο και τα έσοδα που θα έπρεπε κανονικά να έχει εισπράξει ο Δήμος.

Το ιστορικό

Ο Δήμος Χίου περίπου το 1925-1930 παραχώρησε τη χρήση δημοτικών χώρων κυρίως  σε πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Οι χώροι αυτοί ήταν στην οδό Λάδης, πίσω από το κινηματοθέατρο Rex, στην τάφρο του Κάστρου, στη Φτωχιά Προκυμαία και μέσα στο Φρούριο. Η κυριότητα των χώρων παρέμενε στο Δήμο Χίου, για αυτό και είχε αποφασιστεί να επιβληθεί μικρό συμβολικό μίσθωμα στους χρήστες των χώρων αυτών για να μην εγείρουν αργότερα δικαιώματα επί της δημοτικής περιουσίας.

Από έλεγχο στα αρχεία βρέθηκε πρακτικό έτους 1969, επιτροπής διαχείρισης δημοτικών χώρων και ακινήτων που υπογράφεται από τον τότε Νομικό Σύμβουλο του Δήμου και δύο δημοτικούς συμβούλους (Οι υπογραφές και τα ονόματά τους δεν είναι ευδιάκριτα). 

Το θέμα με δημοτικούς χώρους που είχαν δοθεί σε Μικρασιάτες πρόσφυγες για ανέγερση κατοικιών απασχολεί συχνά τις υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί λύση λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, κυρίως όσον αφορά τους σημερινούς χρήστες των ακινήτων. Το Τμήμα εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων και των προβλημάτων που κατά καιρούς έχουν προκύψει με φερόμενους ως μισθωτές, δεν βεβαιώνει μισθώματα για τους χώρους αυτούς από το έτος 2012 και μετά.

Με αφορμή αίτηση που υποβλήθηκε για διαγραφή μισθωμάτων ακινήτου στο Φρούριο λόγω λανθασμένης βεβαίωσης, είχε δοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η με Α.Π. 8444/17-3-2016 Εισήγηση, η οποία πρότεινε στο Σώμα να οριστεί επιτροπή για την καταγραφή της ισχύουσας κατάστασης στα ακίνητα αυτά, ώστε να βεβαιωθούν τα μισθώματα και να προστατευτεί η Δημοτική Περιουσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 383/2016 απόφασή του, ανέβαλε τον ορισμό επιτροπής για τη διερεύνηση του σημερινού καθεστώτος με αποτέλεσμα το χάος να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ