17.5.2019 15:48

Νοιώθω πιο έμπειρος και πιο έτοιμος

Μάρκος Κοσμάς: Συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια άξιων συμπολιτών μου να πάμε τη Χίο μπροστά

Ο Μάρκος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βροντάδο όπου αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Βροντάδου και στη συνέχεια φοίτησε στην τεχνική Επαγγελματική Σχολή Δέλτα και στο Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας με ειδικότητα Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων.

Από το 2000 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι παντρεμένος με τη Βίκυ Στεργιοπούλου και έχουν δύο παιδιά ηλικίας 11 και 8 ετών.

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που μεταπήδησες από το τοπικό στο δημοτικό ψηφοδέλτιο.

Το 2014 μετά από παρότρυνση του Μανώλη Βουρνού αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και συγκεκριμένα συμμετείχα στο τοπικό ψηφοδέλτιο του Βροντάδου. Μετά από 5 χρόνια λοιπόν νιώθω πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια άξιων συμπολιτών μου να πάμε τη Χίο ένα βήμα μπροστά.

Θεωρείς επιτυχημένη την πενταετία Βουρνού στο δήμο.

 Πραγματικά πιστεύω πως η πενταετία Βουρνού στον Δήμο είναι επιτυχημένη. Άλλαξε το μοντέλο του Δήμου και έδωσε απεριόριστη ελευθερία στους Αντιδημάρχους τους οποίους επέλεξε, να ασχοληθούν με τα προβλήματα και τις λύσεις χωρίς καμία προσωπική παρέμβαση. Αντιδήμαρχοι σαν τον Ματθαίο Φαφαλιό, τον Στρατή Γδύση, τον Ανδρέα Βεργίτση, τον Γιώργο τον Μπέλεγρη  δεν θυμάμαι τα τελευταία 15 χρόνια. Κινήθηκε μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές για το κοινό καλό όλων. Ασχολήθηκε με όλα τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη Χίο. Σε αρκετά από αυτά πέτυχε. Παράδειγμα το σχολικό συγκρότημα του Βροντάδου που κινδύνεψε κυριολεκτικά να μείνει ανολοκλήρωτο. Με μεθοδικότητα και ακολουθώντας τον δύσκολο γραφειοκρατικό δρόμο, κατάφερε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί έγκαιρα στους δημότες μας. Μπορώ να αναφέρω και άλλα παραδείγματα όλα όμως βρίσκονται στο πρόγραμμα μας.  

 

Πώς φαντάζεσαι την Χίο την επόμενη δεκαετία.

Την φαντάζομαι με ένα σωστό και σύγχρονο Αεροδρόμιο, με ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό που είναι η βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Με ένα λιμάνι το οποίο θα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τα κρουαζιερόπλοια. Με μία μαρίνα την όποια την περιμένουμε εδώ και δεκαετίες (ήμουν 16 χρονών όταν ξεκίνησε έκλεισα τα 42 και ακόμα να τελειώσει!!) Αυτά και αρκετά άλλα μπορούν να πάνε την Χίο μπροστά εκεί που της αξίζει .

 

Γιατί οι Χιώτες να επιλέξουν ξανά για δήμαρχο τον Μανώλη Βουρνού.

Όπως ανέφερα και παραπάνω η δημοτική αρχή Βουρνού δεν έκρυψε τίποτα κάτω από το χαλί.  Στα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη Χίο εδώ και δεκαετίες όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ύδρευση, την καθαριότητα, έγιναν βήματα μπροστά.   Αδειοδοτήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια εγκαταστάσεις και  υπηρεσίες που για χρόνια λειτουργούσαν «παράνομα» για παράδειγμα ο βιολογικός. Μέσα στα 5 αυτά χρόνια ανανεώθηκε ο στόλος της  υπηρεσίας καθαριότητας. Η ανακύκλωση που η άποψη μου είναι ότι πρέπει να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική γιγαντώθηκε.

Στον Βροντάδο, για να μιλήσω και για τα του οίκου μου, ολοκληρώθηκε το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Λυκείου, η περιοχή της Δασκαλόπετρας ζωτικής σημασίας για τον Βροντάδο μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών πήρε τον δρόμο για την ανάδειξη της.  Στα 5 χρόνια που πέρασαν έχουν εκπονηθεί μελέτες για να πάνε την Χίο μπροστά. Τά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη 4ετια ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και ψηφίστηκαν  ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο μαρτυρούν, την δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο σχεδιασμού. Οι Χιώτες και οι Χιώτισσες πρέπει να δώσουν την δυνατότητα στον Μανώλη Βουρνού και στους άξιους συμπαραστάτες του να τα ολοκληρώσει 

 

Πώς ήταν η εμπειρία σας ως πρόεδρος του Τοπικού Βροντάδου

Ο ρόλος του Τοπικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός και συμβουλευτικός.  Προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος γιατί όλοι  οι συνάδελφοι τοπικοί σύμβουλοι λειτουργήσαμε  με βάση το κοινό συμφέρον του τόπου και όχι αντιπολιτευτικά η Παραταξιακά. Όλες οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες κρίνοντας πάντα για το κοινό καλό. Πιέσαμε στο να ολοκληρωθούν πράγματα στον τόπο μας, ανέφερα και πριν για το σχολείο, την αξιοποίηση της Δασκαλόπετρας. Συζητήσαμε για την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό και εκφράσαμε τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις μας. Ολοκληρώθηκε το οστεοφυλάκιο του Δημοτικού Κοιμητηρίου μετά από αρκετά χρόνια. Περάσαμε και δύσκολες καταστάσεις, όπως με τον καταυλισμό προσφύγων στο Μερσυνίδι η με την απόφαση κατεδάφισης του Πετροκάραβου. Όμως ενωμένοι καταφέραμε και περάσαμε τις δυσκολίες αυτές .Μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος και είναι και ένας από τους λόγους που με κάνουν να συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές. 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ