10.5.2019 8:30

«Να σχεδιάσουμε για τα νησιά μας με το βλέμμα στο 2030»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης μιλά για την Περιφέρεια και την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού

Απλός και μεθοδικός κι έχοντας την εμπειρία 5 ετών στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης, στην προεκλογική του συνέντευξη στον «π» αναλύει όλους τους λόγους της καθόδου του στον εκλογικό στίβο.

Σε αυτή μιλά για όλους και όλα. Ασκεί κριτική στην Χριστιάνα Καλογήρου, μιλά για την ανάγκη επανασχεδιασμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών, αυτή τη φορά όχι με ορίζοντα την 4ετία αλλά την επόμενη 10ετία.

Στην παρούσα φάση

  • Κινούμαι από τον Αϊ Στρατή μέχρι την Ικαρία… Επομένως η ερώτηση «που βρίσκομαι αυτή την εποχή» είναι λίγο αστεία, καθώς δεν έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για να απαντήσω σοβαρά τώρα, όλη η προεκλογική περίοδος βρίσκει τόσο εμένα όσο και τους υποψηφίους της παράταξης μας, να επισκεπτόμαστε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, μικρά και μεγάλα. Μπορεί τα μικρά νησιά να μην βγάζουν ποτέ περιφερειακούς συμβούλους, αλλά για την παράταξη μας είναι σημαντικό να έχουμε από όλα τα νησιά έναν υποψήφιο.
  • Δυσκολευτήκαμε λίγο με τις Οινούσσες, αλλά θα τα καταφέρουμε στο τέλος, γιατί θεωρούμε ότι τα μικρά νησιά πρέπει να εκπροσωπούνται στην περιφερειακή ομάδα, γιατί από την 1η Σεπτέμβρη έχουμε πολύ δουλειά και με τους μικρονησιώτες. Πρέπει οι κάτοικοι όλων των νησιών να έχουν φωνή, θέλουμε όλοι να ακούσουν την άποψη μας και να σχεδιάσουμε μαζί το «αύριο» με καλύτερο τρόπο.

 

Απολογισμός της 5ετίας που πέρασε

  • Η δική μας πενταετία, που πέρασε, ήταν εξαιρετικά θετική και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, που μας ψήφισαν το 2014 και μας έδωσαν τη δυνατότητα να είμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να δούμε πως δουλεύει αυτό το όργανο, καθότι τις διαδικασίες τις μαθαίνει κανείς στην πράξη.
  • Το δεύτερο καλό για εμάς είναι ότι βρεθήκαμε με τις άλλες δύο κύριες συνυποψήφιες συνιστώσες του τωρινού σχεδιασμού, τόσο με τον «Οικολογικό Άνεμο» όσο και με τη «Γόνιμη Γραμμή» και κυρίως με την κ. Νικολάρα και την κ. Αργυρούδη, με τις οποίες συμπορευθήκαμε ένα μεγάλο μέρος της περιόδου, έχοντας διαπιστώσει ότι έχουμε κοινές απόψεις. Όλο αυτό ήταν πολύ σημαντικό διότι μας βοήθησε να φτάσουμε σήμερα στη «Συμπαράταξη Πολιτών» κάνοντας συγκλίσεις διαφορετικών απόψεων, κάτι που πρέπει να είναι κανόνας από εδώ και πέρα, λόγο και της απλής αναλογικής που χρειάζονται ευρύτερες συγκλίσεις.
  • Το τρίτο θετικό ήταν ότι κάναμε μία εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κ. Καλογήρου, βάζοντας θέσεις, δηλαδή προτείναμε πράγματα τα οποία θα κάναμε εάν είμασταν στη θέση της, επομένως προετοιμαζόμασταν για αυτή τη θέση. Δεν τα κάναμε όλα αυτά για να περνάει η ώρα, αγνοώντας τις οικονομικές δυσκολίες ή όποιες δυσκολίες. Εκεί που είμασταν κάθετοι με την κ. Καλογήρου είναι ότι λειτουργούσε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα χωρίς σχέδιο, κάτι που παραδέχεται και η ίδια, απλώς το καλύπτει διαφορετικά. Υποστηρίζει ότι «κάναμε έργα χωρίς αποτέλεσμα», αλλά έργα χωρίς σχέδιο δεν γίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

«Η κ. Καλογήρου λειτούργησε λάθος, ειδικά τον τελευταίο χρόνο»

  • Ο 5ος χρόνος της κ. Καλογήρου, τον οποίο λειτουργεί με τρόπο, ώστε να επανεκλεγεί έχει καταργήσει κάθε κανόνα λογικής και σχεδιασμού. Προγραμματικές συμβάσεις, που θα τελειώσουν σε μία πενταετία, εντάξεις έργων χωρίς υποτυπώδη προετοιμασία, ανύπαρκτη προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο, χαμηλές απορροφήσεις γιατί δεν ενδιαφέρεται. Η κατάσταση που θα παραλάβουμε την 1η Σεπτεμβρίου είναι εκτός ελέγχου. Τεράστιοι πίνακες έργων, οι οποίοι δεν έχουν έχουν ωριμάσει, δεν προχωρούν και απλώς εντάσσονται για να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις.

 

Οι πυλώνες των επόμενων χρόνων

  • Καταρχήν θα πρέπει να αλλαχτεί η λογική, με την οποία λειτουργούσε η κ. Καλογήρου και η ομάδα της την οποία εκπροσωπούσε πολύ έντονα ο κ. Βαλσαμίδης, ότι τα μόνα έργα είναι το οδικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του οδικού δικτύου ήταν 60% και άλλο ένα 20% οι διευθετήσεις χειμάρρων, δηλαδή καμία ενασχόληση με τα αναπτυξιακά.
  • Στον τουρισμό η Χίος είναι πρωταθλήτρια, σε πανελλαδικό επίπεδο, με μηδέν αφίξεις. Στα αγροτικά ζητήματα τα ίδια προβλήματα παντού, από τον Αι Στρατή μέχρι την Ικαρία, δεν έγινε τίποτα για τους κτηνοτρόφους και το γάλα τους για παράδειγμα. Και δεν λέμε να επέμβει η κ. Καλογήρου ή η Περιφέρεια και να αγοράσει το γάλα τους, αλλά να βοηθήσει όλο το «κύκλωμα» από το χωράφι στον καταναλωτή, έτσι ώστε να κινηθεί η τοπική γαλακτοκομεία.
  • Για εμάς οι δύο μείζονες  στόχοι είναι αγροδιατροφή και τουρισμός, οι δύο βασικοί πυλώνες πολιτισμός και περιβάλλον. Όλα τα έργα που ημιτελή, υπό εξέλιξη ή έχουν καταστραφεί, να τα ολοκληρώσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και αν δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να λυθεί το όποιο θέμα. Έπειτα θα πρέπει να υποστηρίξουμε την παραγωγική δραστηριότητα, γιατί εάν δεν γίνει αυτό, η οικονομία η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο θα χειροτερέψει και άλλο. Τέλος, η νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να σχεδιάσει το ΕΣΠΑ 2021- 2027, παρόλο που θα τρέξουν πολύ αργότερα, την επόμενη δεκαετία ίσως, αν δεν δουλευτούν από τώρα με σωστό τρόπο, αυτομάτως καταδικάζουμε τις επόμενες γενιές. Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να κοιτάει μακριά, όχι τετραετίες και εκλογικά αποτελέσματα. Κύριο μέλημα της πρέπει να είναι το μέλλον των νησιών.
  • Για το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, γιατί καμία Αρχή δεν μπορεί να γράφει και σβήνει μόνη της χωρίς να συζητάει. Από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη Επιτροπή Διαβούλευσης – αν και ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ-  εμείς θα τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Οι Φορείς δεν έχουν πείσει κανένα ότι θέλουνε να κάνουν πραγματικό διάλογο. Υπάρχει ένα μεγάλος ανταγωνισμός, δεν είναι τυχαίο ότι 3 στους 4 αντιπεριφερειάρχες είναι τώρα υποψήφιοι δήμαρχοι. Αυτοί και άλλοι πολλοί λόγοι, άφησαν στην άκρη, αν θέλετε, την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης. Θέτετε πολύ συχνά το ερώτημα «Ποια ανάπτυξη θέλουμε;». Αυτή η κουβέντα θα πρέπει να γίνει με όλους, μία μεγάλη συζήτηση και όχι λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες.
  • Ενεργοποίηση όλων των φορέων που έχουν θεσμικό ρόλο, συζήτηση με τους πολίτες, αρωγοί του έργου μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά να έρθουν επιτέλους κοντά στην Περιφέρεια όλα τα νέα παιδιά. Δεν είναι εύκολη η ενεργοποίηση των παραπάνω, ειδικότερα τώρα που όλα τα εργαλεία είναι απαξιωμένα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Για εμάς αυτή η ενεργοποίηση είναι το στοίχημα του πρώτου πεντάμηνου.

Η τοποθέτηση της «Συμπαράταξης Πολιτών» επί του μεταναστευτικού

  • Τον Σεπτέμβριο του 2015, στην πολύ μεγάλη κρίση, είχαν έρθει εκπρόσωποι του Υπουργείου σε μία σύσκεψη στη Μυτιλήνη για να εξετάσουμε τη σχέση μεταναστευτικού- τουρισμού, που φαινόταν ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Τότε προτείναν να δημιουργηθεί μια επιτροπή διαχείρισης της κρίσης και να λειτουργήσει βάσει της επόμενης περιόδου. Η Περιφερειακή Αρχή αυτή την επιτροπή την υπολειτούργησε για δύο μήνες και μετά την αδρανοποίησε εντελώς. Εμείς είμασταν εκείνοι που λέγαμε ότι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως το θέμα αυτό θα διαρκέσει, και τότε δεν είχαμε δει καν τι ερχόταν. Είχαμε εικόνα μόνο για τους Σύριους.
  • Να συμφωνήσουμε ότι στα θέματα της διαχείρισης τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η χώρα. Η Περιφέρεια δεν έχει άμεσο ρόλο σε αυτό το θέμα, όμως έχει μεγάλο ρόλο να αποφύγει τον τοπικό διχασμό. Γιατί έχουμε φτάσει να έχουμε έναν μεγάλο διχασμό στις τοπικές κοινωνίες και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για να στοιχειώδη.
  • Η κ. Καμμά στην Τήλο πήρε μία ομάδα προσφύγων, αντιλαμβανόμενη το πληθυσμιακό πρόβλημα που υπάρχει, και τους ενέταξε με τρόπο που να είναι χρήσιμοι. Σε μία πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον υποψήφιο δήμαρχο Ψαρών, τον κ. Καραγιώργη, μου είπε ότι επισκέφθηκε την κ. Καμμά και είδε με ποιον τρόπο λειτούργησε και πως κατάφερε να τους εντάξει σε ένα μικρό τυροκομείο που διαθέτει στην Τήλο.
  • Μας έτυχε αυτή λαίλαπα, όμως είναι απολύτως διαχειρίσημη. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε κραυγές αλλά να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού είναι ένα θέμα που δεν το προκαλέσαμε εμείς ως χώρα, αλλά μας ήρθε.
  • Δεν αξιοποιήσαμε είτε τους ανθρώπους που ήρθαν με ΜΚΟ είτε τους ανθρώπους που ήρθαν ως εθελοντές και έχουν ξετρελαθεί με τα νησιά μας. Θα μπορούσαμε να τους βάλουμε δίπλα μας και να μας βοηθήσουν. Με τον τρόπο που δείξαμε σαν νησιώτες την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, έπρεπε να είχαμε δείξει και σε αυτούς τους ανθρώπους το ίδιο. Δεν ήρθαν όλοι για να πλουτίσουν, υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στα νησιά μας για να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα πράγματα.

«Όραμα και σχέδιο»

  • Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει ο κόσμος πριν βρεθεί μπροστά από τις κάλπες να κάνει στον εαυτό του την ερώτηση «που θέλουμε να πάμε τα νησιά μας την επόμενη 15ετία;». Θέλει όραμα, για το που θέλουμε να πάμε τα νησιά μας σε όλους τους τομείς και σχέδιο για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την πλειοψηφία των όσων θέλουμε. Όχι άλλα λόγια του αέρα.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ