27.9.2022 19:03

Η Πόλη στα χέρια μίας χιώτικης ομάδας

Η εκπροσώπηση της Χίου σε διεθνές επίπεδο μέσω της ναυτιλίας έχει καθολική αναγνώριση από τους ανθρώπους της εντός και εκτός νήσου. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και η εκπροσώπηση του νησιού μας σε έναν ακόμη ναυτικό χώρο, αυτό της ιστιοπλοΐας.

Η ιστιοπλοϊκή ομάδα Team Code Zero, εδώ και 12 χρόνια έχει ταξιδέψει την Χίο σε περισσότερα από 100 ιστιοπλοϊκά events εντός και εκτός Ελλάδος. Ένα διεθνούς φήμης ιστιοπλοϊκό event ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για το Boshporus Cup,  το οποίο διεξάγεται για 35 συνεχή έτη με συμμετοχές που ξεπερνούν τις 60 από 10 διαφορετικές χώρες.

Η Team Code Zero Mastihashop κατάφερε να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, να κατακτήσει την πρώτη θέση, να αποτελέσει την πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτάει το κύπελλο της διοργάνωσης και φωνάξει το όνομα της Χίου, λίγα μέτρα δίπλα από το ναό της Αγία Σοφιάς και τα νερά του Βοσπόρου.

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε έπειτα από 4 αγωνιστικές ημέρες, έλαβαν μέρος σκάφη από Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Ουκρανία, Μάλτα, Σουηδία και φυσικά η Ελληνική συμμετοχή από την Χίο.

Η πολύ μεγάλη διάκριση της χιώτικης ομάδας ήρθε σε συνέχεια εξαιρετικών επιδόσεων τα τελευταία χρόνια καθώς το 2019, η χιώτικη ομάδα κατέκτησε την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κροατία, την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς και την 1η θέση στην ίδια διοργάνωση το 2020.

Την ομάδα αποτέλεσαν οι Παύλος Γανιάρης, Καρούλας Γιώργος, Φερούσης Λουκάς, Κουλαμπά Στέλλα, Διαμαντάκη Λίζα, Λιούμη Βίκη, Τέττερης Δημήτρης, Τσαραμίσης Μάριος, Καρούσος Γιώργος, Σωτηρίου Στέλιου και Μιχάλης Μπελέγρης.

Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ο Μιχάλης Μπελέγρης κυβερνήτης του σκάφους δήλωσε στον «Πολίτη»:

«Δεν συμβαίνει συχνά οι λέξεις να μην μπορούν να αποτυπώσουν τις σκάψεις και τα συναισθήματα σου. Από την πρώτη ημέρα που φθάσαμε στην Πόλη, νιώσαμε κάτι διαφορετικό, η αύρα της, οι εικόνες της, τα χρώματα της όλα είναι βγαλμένα από τις θύμησες και τις ιστορίες που ακούς και σου μεταφέρονται.

Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την στιγμή που μπήκαμε στο νερό για την πρώτη προπόνηση, καθώς μετά το πρώτο βίρα των πανιών αντικρίσαμε την Αγιά Σοφιά και εμείς ήμασταν εκεί να σκίζουμε τα νερά του Βοσπόρου. Εκείνη την στιγμή ήξερα ότι το κύπελλο αυτό θα το διεκδικήσουμε και θα το κατακτήσουμε. Δεν συζητήσαμε με τα παιδιά της ομάδας ποτέ για αυτά τα συναισθήματα αλλά φαινόταν σε όλους ότι διακατεχόμασταν από τις ίδιες σκέψεις.

Την επόμενη ημέρα μπήκαμε στο νερό και κάναμε αυτό που ξέρουμε, αρμενίσαμε μία θάλασσα γοητευτική, συναγωνισθήκαμε πληρώματα που μας προσέφεραν εξαιρετική φιλοξενία, τα ξέρουμε και μας ξέρουν εδώ και 10 χρόνια και κερδίσαμε την πρώτη θέση. Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνου αποχής λόγω όλων αυτών των συνθηκών υπήρχε η ανησυχία ότι το φορμάρισμα μας δεν θα ήταν στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά ευτυχώς οι δεσμοί αυτής της ομάδας αντέχουν στον χώρο και στον χρόνο και έφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το Bosphorus Cup αποτελεί τον πρώτο από μία σειρά αγώνων που θα μας οδηγήσουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2023 στην Μάλτα.

Το αποτέλεσμα καταγράφεται στο βιογραφικό μας, αλλά αυτό αποτυπώνεται στο δικό μας logbook είναι ότι με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε την χώρα μας και το νησί μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμβάλλοντας στο ελάχιστο στην προβολή του, και στην διατήρηση της ναυτικής του παράδοσης, μερος της οποίας ελπίζουμε κάποια στιγμή να αποτελέσουμε και εμείς.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και υποστηρικτές μας, που παρά τις δύσκολες συνθήκες δηλώνουν παρόν και δεν είναι άλλοι από τα Mastiha Shop, το ΟΥΖΟ ΜΙΝΙ και το Canteen από την Θεσσαλονίκη. Ο κάθε ένας συμβάλει με τον τρόπο του και αποτελεί πηγή ενέργειας για όλη την ομάδα.»

Η Team Code Zero αξίζει να σημειωθεί ότι συντηρείται από το σύνολο των 15 μελών της και βρίσκεται μέσα στις καλύτερες ελληνικές ομάδες ιστιοπλοϊας από το 2017 και μετά δίπλα σε «ιερα τέρατα» της ιστιοπλοΐας όπως οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής και πολύ άλλοι.

Επόμενος σταθμός της ομάδας 14-17 Οκτωβρίου το Πανελλήνιο Πρωταθλημα που θα διεξαχθεί στον Φαληρικό Όρμο.

**Την Team Code Zero μπορείτε να την ακολουθήσετε στα Social Media

Facebook: Team Code Zero

Instagram: @teamcodezero

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ