9.10.2021 20:43

Η καρδιά του ελληνικού αρχιπελάγους χτύπησε στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Για 5η φορά στην ιστορία του θεσμού το νησί μας φιλοξένησε τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες

Με την συμμετοχή 500 αθλητριών και αθλητών που προέρχονται από 30 συλλόγους από 16 νησιά του Αιγαίου και από 7 σχολεία-συλλόγους ΑΜεΑ, ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνονται την Κυριακή, στο δημοτικό στάδιο της Χίου οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του αξέχαστου Βασίλη Σεβαστή.
Τους 32ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου – Σάμου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Πρόκειται για μια ιστορική διοργάνωση, που δίνει την ευκαιρία στους αθλητές και τις αθλήτριες των νησιών να έχουν μια αγωνιστική ευκαιρία, λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της επόμενης χρονιάς.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες έγιναν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1927 στην Μυτιλήνη, με διοργανωτή τον Παλλεσβιακό Γυμναστικό Σύλλογο, που είχε ιδρυθεί το Νοέμβριο του 1923. Οι αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από την Χίο, την Σάμο, την Λήμνο και τη Λέσβο, είχαν σημειώσει τότε λαμπρή επιτυχία.
Στη συνέχεια οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες μέχρι το 1938. Στη συνέχεια και λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκαν και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης το 1954 όταν και γίνονται και πάλι μετά το 1938 στη Μυτιλήνη.

Πλήρες φωτορεπορτάζ στη σελίδα του "π" στο Facebook

Έγιναν ακόμη δυο διοργανώσεις, το 1959 και το 1960, στη Μυτιλήνη.
Έκτοτε οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες δεν ξανάγιναν μέχρι το 1986, με το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινή Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. Έτσι στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης έχουμε την πρώτη διοργάνωση.


Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες στίβου αποτελούν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Οι αγώνες αυτοί έγιναν αιτία ώστε να δημιουργούνται σε πολλά από τα νησιά που κάθε χρόνο διεξάγονται, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή των παλαιών) που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.
Αγωνιστικά στο πέρασμα των χρόνων από τους αγώνες αυτούς αναδείχτηκαν Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ελλάδας που στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες.
Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες γίνονται ανελλιπώς από το 1986 εκτός από αυτούς το 2020 που ήταν να διεξαχθούν στη Χίο αλλά λόγω της πανδημίας covid-19 δεν έγιναν. Φέτος με την τήρηση των εγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων διεξαγωγής αγώνων στίβου εντός σταδίου, η Χίος φιλοξένησε τους 32ους Αγώνες σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των αγώνων του Αιγαίου πελάγους.
Η Χίος έχει διοργανώσει συνολικά, με τη φετινή διοργάνωση, πέντε φορές Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, το 1936, το 1987, το 1999, το 2012 και το 2021.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ