2.4.2012 10:41

6ος ο Μερούσης στα 10χλμ του Βαλακανικού Πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου στην Τουρκία

Στο Κοκαέλι της Τουρκίας διεξήχθη σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου με την συμμετοχή της Εθνικής ομάδας που την αποτελούσαν 13 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Την καλύτερη εμφάνιση στο ατομικό πραγματοποίησε ο Κώστας Τουσέ  που τερμάτισε στην 5η θέση στα 8.000μ. Νέων με χρόνο 25.00. Στο ομαδικό την καλύτερη παρουσία είχε η Εθνική ομάδα των Ανδρών που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 10.000μ. με τον Χριστόφορο Μερούση να καταλαμβάνει την 6η θέση με χρόνο 30.53, τον Βασίλη Πουλιόπουλο την 9η θέση με χρόνο 31.18 και τον Γιάννη Ζερβάκη την 12η θέση με χρόνο 32.15.
Καλή εμφάνιση έκαναν και οι Έφηβοι στα 6.000μ. που πήραν την 5η θέση στο ομαδικό με τον Χαράλαμπο Πιτσώλη να τερματίζει 12ος με χρόνο 19.49, τον Λάμπρο Μαλτέζο 14ος με χρόνο 20.05 και τον Ευθύμη Τζαβάλη 15ος με χρόνο 20.15. Δεν υπήρχε βαθμολόγηση στο ομαδικό Νεανίδων στα 4.000μ. με την Μαρία Ζωγραφάκη να τερματίζει 15η με χρόνο 15.33 και την Ξανθίππη Ραυτοπούλου (Πανελλήνιος ΓΣ) να είναι 17η με χρόνο 16.04 και στο ομαδικό στις Νέες στα 6.000μ., όπου η Παναγιώτα Βλαχάκη να είναι 10η με χρόνο 23.23 και την Πηνελόπη Δάγκα να τερματίζει 11η με χρόνο 23.53.
Δυστυχώς η φετινή αποστολή προς το Βαλκανικό Ανωμάλου ήταν η μικρότερη των τελευταίων ετών και ίσως όλων των εποχών. Χαρακτηριστά, δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή στα 8.000μ. Γυναικών Κάτι η οικονομική κρίση που από την αρχή είχε υποχρεώσει τον ΣΕΓΑΣ να προκηρύξει μόλις τρεις θέσεις ανά κατηγορία (κάποτε στέλναμε και 6 αθλητές σε κάθε κατηγορία), κάτι η άρνηση κάποιων αθλητών να συμμετάσχουν χωρίς αντικατάσταση, οδήγησε σε αυτή την ελλιπέστατη και ουσιαστικά αποστολή “ανάγκης” στην Τουρκία.
Στο παρασκήνιο της αποστολής το Γραφείο Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ απέστειλε “απειλητική” επιστολή προς τους αθλητές που κλήθηκαν αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αλλιώς εκφράσεις του στυλ “...η άρνηση σου αυτή λαμβάνεται υπόψη για τις μελλοντικές σου σχέσεις με τον ΣΕΓΑΣ”... με χρήση μάλιστα και ενικού για να είναι πιο εμφανές πως “μαλώνουν” τα άτακτα “παιδάκια”. Ανάμεσα τους βεβαίως ήταν και σχεδόν όλοι οι Μαραθωνοδρόμοι μας που τον επόμενο μήνα θα κυνηγήσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και έχουν από καιρό κάνει τον αγωνιστικό σχεδιασμό τους έχοντας αντίστοιχα ενημερώσει και τον ΣΕΓΑΣ όχι μόνο για τους αγώνες τους, αλλά και για την προετοιμασία τους. Εννοείται πως η συμμετοχή με την εθνική ομάδα είναι ύψιστη τιμή, όμως εδώ μιλάμε για αθλητές που έχουν ήδη τιμήσει πολλές φορές στο παρελθόν το εθνόσημο, και στην προκειμένη περίπτωση απλά παρακάμπτουν μια διοργάνωση ρίχνοντας όλο το βάρος στην πρόκριση και στην μεγαλύτερη τιμή του εθνόσημου σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Άσχετα με το αν είναι δίκαιη, άδικη ή απλά τυπική η συγκεκριμένη στάση του ΣΕΓΑΣ (αυτό είναι στην κρίση του καθενός), γεννιούνται εύλογα κάποια ερωτήματα:
- Τι ακριβώς εξυπηρετεί μια επιστολή τέτοιου είδους προς τους αθλητές? Γιατί τέτοια εποχή και πριν από τους κρίσιμους αγώνες πρόκρισης, προφανώς και μόνο αναστάτωση προκαλεί στους αθλητές.
- Ο ΣΕΓΑΣ που απαιτεί εκπλήρωση υποχρεώσεων από τους αθλητές είναι ο ίδιος εντάξει στις υποχρεώσεις του προς αυτούς? Για παράδειγμα έχει καλύψει οικονομικά τα έξοδα των αθλητών του σχεδιασμού τουλάχιστον για τον Μαραθώνιο που θα διεκδικηθεί το όριο, όπως οφείλει? Ο ΣΕΓΑΣ έχει αποπληρώσει προς τους ίδιους αθλητές τα χρηματικά έπαθλα από τους Γύρους Πόλεων?
- Ο ΣΕΓΑΣ που ζητάει στην επιστολή του “απόλυτα επαρκή αιτιολόγηση” διαβάζει τις σχετικές ενημερωτικές επιστολές που του στέλνουν από πριν οι αθλητές?
- Η ίδια επιστολή προς τους ήδη δικαιολογημένους μαραθωνοδρόμους στάλθηκε και προς τους αθλητές που αρνήθηκαν χωρίς να έχουν κάποιον άμεσο αγωνιστικό λόγο?
- Κατά πόσο μια Ομοσπονδία που συχνά απειλεί με “λουκέτο” την πολιτεία (όπως χαρακτηριστικά εξέδωσε ανακοίνωση για αυτήν την εβδομάδα) και κατ´ επέκταση τους αθλητές της, είναι σε θέση να απαιτεί δέσμευση των αθλητών της για οτιδήποτε όταν η ίδια ουσιαστικά τους αφήνει στη τύχη τους κλείνοντας μόνη της τις πόρτες της;
(πηγη: chiosrunning.gr)

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ