25.1.2021 11:27

Ρούμι: οι διάφορες ποικιλίες του

Το ρούμι είναι ένα υπέροχο αλκοολούχο ποτό που κουβαλάει τεράστια ιστορία, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες κοινωνίες ανα τον κόσμο. Με μια τεράστια πληθώρα από επιλογές σε ρούμι, οι φίλοι του συγκεκριμένου ποτού πάντοτε θα βρίσκουν κάτι που θα τους ευχαριστεί και θα ικανοποιεί τη “δίψα” τους. Αυτό το τεράστιο εύρος στις ποικιλίες ρουμιού, προσφέρει και ένα τεράστιο εύρος ποιοτικών επιλογών για τους απανταχού φίλους αυτού του ιδιαίτερου ποτού. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες σε ρούμι, ωστόσο οι δύο βασικές κατηγορίες του είναι το λευκό και το μαύρο ρούμι.

Ο χρόνος ωρίμανσης που παρατηρείται για το λευκό ρούμι είναι μικρότερος από εκείνον του μαύρου και διακρίνεται από ένα πιο ευδιάκριτο χρώμα που συνήθως αποθηκεύεται σε βαρέλια βελανιδιάς. Από την άλλη, το μαύρο ρούμι ωριμάζει σημαντικά περισσότερο, με διάρκεια από 3 έως 12 έτη, με αποτέλεσμα την απόκτηση ενός πλουσιότερου αρώματος και μιας πιο έντονης γεύσης. Με μια μεγάλη ποικιλία σε ρούμι, σίγουρα οι φίλοι του συγκεκριμένου ποτού, πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην επιλογή του ιδανικότερου.

Γνωρίζοντας όμως τις διάφορες ποικιλίες του, σίγουρα θα είστε σε θέση να επιλέξετε εκείνο το είδος που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες:

Το γεωργικό ρούμι -  Το γεωργικό ρούμι και το “βιομηχανικό ρούμ” είναι σαφώς δύο διαφορετικά είδη αλκοόλ. Το γεωργικό ρούμι είναι ένα αλκοολούχο ποτό που λαμβάνεται από την απόσταξη του φρέσκου και ζυμωμένου χυμού του ζαχαροκάλαμου, ενώ το βιομηχανικό ρούμι λαμβάνεται από την απόσταξη της μελάσας, ενός υπολείμματος της ζάχαρης. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ρουμιού στον κόσμο πραγματοποιείται στην Καραϊβική, ειδικότερα στην Γουαδελούπη και την Μαρτινίκα.

Το ρούμι Cachaça - Η κύρια διαφορά του Cachaça και του κανονικού ρουμιού, είναι ότι το ρούμι κατασκευάζεται κυρίως από μελάσα, ενώ το Cachaça είναι φτιαγμένο από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου που έχει υποστεί ζύμωση και απόσταξη. Δεδομένου ότι ορισμένα ρούμι κατασκευάζονται επίσης με αυτή τη διαδικασία, το Cachaça είναι επίσης γνωστό και ως ρούμι της Βραζιλίας για την ευκολότερη διάκρισή του.

Το μαύρο ρούμι - Μία από τις δύο βασικότερες ποικιλίες του συγκεκριμένου ποτού, το μαύρο ρούμι είναι λίγο πιο πλούσιο σε γεύση και απόχρωση από αυτό του κίτρινου. Έχει ωριμάσει περίπου για 3 έτη μέσα σε δρύινα βαρέλια και χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή και πικάντικη γεύση. Αυτό το είδος ρούμι χρησιμοποιείται σε αρκετούς συνδυασμούς κοκτέιλ, όπως επίσης και σε συνταγές μαγειρικής.

Το κίτρινο ρούμι - Τα κεχριμπαρένια αυτά ρούμια, έχουν υποστεί μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, η οποία τους δίνει μια πιο πλούσια και έντονη γεύση από τους υπόλοιπους τύπους. Συγκεκριμένα η γεύση τους αφήνει μια “ξυλώδη” αίσθηση κυρίως από τα ξύλινα βαρέλια στα οποία αποθηκεύονται.

Το αρωματισμένο ρούμι - Ένας από τους νεότερους τύπους ρούμι είναι το αρωματισμένο ρούμι. Ένα πιο ελαφρύ ποτό, το οποίο έχει εγχυθεί με φρουτώδεις γεύσεις και μαγευτικά αρώματα. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων όπως βανίλια, σοκολάτα, πορτοκάλι, μάνγκο κ.α. τα οποία μπορείτε να τις εντοπίσετε σε μια ποιοτική κάβα ποτών κατα τις αγορές σας.

Το λευκό ρούμι - Αυτό το ρούμι ονομάζεται λευκό ή “ασημένιο” ρούμι. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο χρώμα και έχει μια ελαφριά γεύση. Φιλτράρεται και υπόκεινται σε απόσταξη αρκετές φορές, ώστε να αφαιρεθεί από μέσα του το χρώμα και οι λοιπές προσμείξεις. Επιπλέον, αυτό το ρούμι δεν αφήνεται να ωριμάσει για μεγάλο διάστημα μέσα στα βαρέλια. 

Το παλαιωμένο ρούμι - Το παλαιωμένο ρούμι, δικαίως παίρνει αυτό το όνομα, διότι το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό αποθηκεύεται και φυλάσσεται για τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια, μέγιστης χωρητικότητας τα 650 λίτρα. Τα δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευσή τους είναι όμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται αντίστοιχα για το κονιάκ ή το ουίσκι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ