Γαστρονομία / Διασκέδαση

30/6/18 11:14

τελ. ενημ.: 30/6/18 11:22

Άμπρα κατάμπρα «Remezzo» γίνε… «Overproof»

Γιάννης Κουτσουράδης και Χρήστος Μαζαράκης δίνουν το φιλί της ζωής στο «Remezzo» και το μεταμορφώνουν σε «Overproof». Ένα μαγαζί που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Όταν έγιναν ομάδα, με αφορμή έναν διαγωνισμό bartending  πέρσι, δεν γνώριζε κανείς από τους δύο τι επρόκειτο να συμβεί… Ο Γιάννης και ο Χρήστος, Χιώτες στην ψυχή κυρίως και χρόνια ενασχολούμενοι με τον χώρο των bar και των cocktail, ανασταίνουν το άλλοτε μεγαλειώδες «Remezzo» μεταμορφώνοντας το σε «OVERPROOF», με την ελπίδα να βάλλουν και εκείνοι με τη σειρά τους το λιθαράκι τους για να βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί μας.

Η αρχή

«Το μαγαζί ήταν μία τυχαία επιλογή. Δεν υπήρχε 100% σαν σενάριο σε κανενός το μυαλό. Όταν όμως πέρσι το καλοκαίρι φτιάξαμε μία ομάδα για να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό εν ονόματι «Skinos», μαγευτήκαμε από τον αντίκτυπο που είχε στον κόσμο και εκεί ήρθε η πρώτη ιδέα ενός καταστήματος, που κύριο μέλημα θα έχει την προβολή των χιώτικων αγαθών. Αυτός ο χώρος θα είναι γεμάτος με τις ιδέες μας και με τη δουλειά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε τόσα χρόνια, να φτιάχνουμε και να δημιουργούμε ποτά κάνοντας τον κόσμο περισσότερο χαρούμενο», εξηγεί ο Χρήστος στον «π», με τον Γιάννη δίπλα του να χαμογελά και να κουνάει το κεφάλι του πλήρως καταφατικά.

Το «βάπτισμα»

«Η ονομασία του cocktail bar και όχι μόνο είναι «OVERPROOF». Επιλέξαμε να αλλάξουμε το όνομα για πολλούς λόγους. Ο κύριος ήταν γιατί το Remezzo αποτελούσε την ιδέα ενός άλλου ανθρώπου. Είχε απογειωθεί, είχε ζήσει ένδοξες στιγμές και ήταν ένα μαγαζί - σταθμός για τη Χίο. Αυτό όμως τελείωσε και ανήκει στο παρελθόν. Για να καταλάβετε, όταν το είχαμε πει στον πρώην ιδιοκτήτη του μαγαζιού ότι θα αλλάξουμε το όνομα μας είχε πει «ευτυχώς, καλά ήταν τόσα χρόνια». Εξάλλου κάθε όνομα μαγαζιού σηματοδοτεί έναν τρόπο δουλειάς και σκέψης, οπότε θέλαμε και εμείς με το όνομα μας να δείξουμε στον κόσμο τι είμαστε», αναφέρουν οι δύο νεαροί επιχειρηματίες και μας εξηγούν τι σημαίνει η λέξη OVERPROOF και από πού προέρχεται.

«Στην ουσία OVERPROOF είναι βαθμός μέτρησης αλκοολικού αποστάγματος και κυρίως με αυτόν το βαθμό χαρακτηρίζονται τα ρούμια. Ενώ στην Ευρώπη μετράμε με αλκοολικούς βαθμούς (π.χ. 40% αλκοόλ), στην Αμερική τα ποτά μετριούνται με proof.  Ακόμη το όνομα κρύβει και μία πειρατική, αν θέλετε, ιστορία, αφού τα ναυτικά πληρώματα της Καραϊβικής είχαν πάντα στα αμπάρια τους μπαρούτι, προμήθειες και … ρούμι. Κάποιες φορές, όταν ο καιρός δεν βοηθούσε και επικρατούσε τρικυμία, έσπαγαν τα μπουκάλια του ρουμιού, χύνονταν και αχρήστευε το μπαρούτι. Οπότε ανέβασαν τους αλκοολικούς βαθμούς του ρουμιού, προκειμένου ακόμη και να συνέβαιναν ατυχήματα να συνέχιζε το μπαρούτι να είναι εύφλεκτο. Έτσι πριν κάθε ταξίδι έριχναν στο μπαρούτι λίγο ρούμι, έβαζαν φωτιά και, αν εκείνο φλεγόταν, ήταν η απόδειξη ότι το ρούμι είναι… overproof», λέει ο Χρήστος και μας ξυπνά μνήμες από τον δημοφιλέστερο πειρατή της Καραϊβικής, Jack Sparrow, που πάντοτε συνοδευόταν από ένα μπουκάλι ρούμι.

Ο χώρος

Για αρχή θα λειτουργήσουν τα δύο από τα τρία πατώματα του μαγαζιού, το ισόγειο και ο δεύτερος όροφος. Οι χρήσεις τους θα είναι διακριτές, καθώς το ισόγειο θα είναι πιο κοντά στα πρότυπα των καφέ, χωρίς φυσικά να στερείται κάτι, ενώ ο δεύτερος όροφος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στα cocktails.

«Ο πρώτος όροφος δεν θα λειτουργήσει ακόμη. Έχουμε σκεφτεί ένα project για αυτό το χώρο του μαγαζιού, που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη και θα στεγαστεί εκεί. Μέχρι τότε υπομονή…  Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει για αρχή ότι η νοοτροπία των δύο αυτών ορόφων θα είναι ξεχωριστή. Σαν να είναι δύο ξεχωριστά καταστήματα», καταλήγουν.

Η ανάδειξη της Χίου ως κύριο μέλημα

Είναι Χιώτες στην καταγωγή και στην ψυχή. Αγαπούν το νησί τους και εξακολουθούν, παρά την κατάσταση που επικρατεί, να το πιστεύουν και να του δίνουν ευκαιρίες.

«Αν βλέπαμε το θέμα από οικονομικής πλευράς, θα επιλέγαμε ένα άλλο νησί ίσως, όμως τη Χίο την πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην αξία της», τονίζει ο Χρήστος.

Πριν λίγο καιρό οι δύο bartenders βρέθηκαν στον «Αριούσιο» με αφορμή την ημέρα «Ελεύθερη είσοδο σε επισκέψιμα οινοποιία», δημιουργώντας cocktails με βάση το κρασί.  Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και ο Εγρηγόρος, έστω για ένα Σαββατοκύριακο, πήρε ζωή.

Οι δυο τους προγραμματίζουν το «OVERPROOF» από τώρα και στο εξής να έχει διάφορες συνεργασίες, βοηθητικές για τον τόπο μας, όπου και όποτε είναι διαθέσιμο και μπορεί να συνεισφέρει.


ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Πέρα από τις προφανείς υπηρεσίες, το «OVERPROOF»  θα προσφέρεται, λόγω της μεγάλης του χωρητικότητας, για εκδηλώσεις γάμων, βαφτίσεων,  πάρτι κτλ. Αυτό δεν είναι δεσμευτικό, καθώς οι υπηρεσίες θα έχουν την ευχέρεια να «ταξιδέψουν» και να δοθούν στο χώρο που θα έχουν επιλέξει οι πελάτες. Έτσι, εκτός από ένα μαγαζί με καφέ, φαγητό και πληθώρα cocktails, το νέο κατάστημα της Προκυμαίας αναλαμβάνει  catering και ποτά σε κάθε σημαντική στιγμή μας.

Ευχή και στόχος των νεαρών ιδιοκτητών είναι να αγκαλιαστεί από το χιώτικο κοινό, πρωτίστως, και στη συνέχεια να βοηθήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους το νησί μας να ανέβει μέσα από τον τομέα τους. Κι αν ο πήχης στον τομέα αυτόν είναι ήδη ανεβασμένος… ας φτάσει ψηλότερα. 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση