23.1.2021 10:30

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για την άσκησή σας;

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο κατάλληλος συγχρονισμός των θρεπτικών ουσιών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας με την τροφή. Έχει σημασία δηλαδή η ώρα που τρώτε κατα τη διάρκεια της ημέρας. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η συγκεκριμένη ώρα που επιλέγετε να γυμναστείτε μέσα στην ημέρα, ειδικά αυτές τις μέρες που αναζητούμε τρόπους για να διαχειριστούμε το καθημερινό μας άγχος.

Πρόσφατα, έχουν γίνει μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης στον μεταβολισμό του ατόμου σε σχέση με τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Φυσικά, θα μπορούσατε πολύ εύκολα να ισχυριστείτε πως ο ελεύθερός σας χρόνος μέσα στην ημέρα καθορίζει το πότε θα ασκηθείτε. Υπάρχει τελικά λόγος να αλλάξετε την ώρα που αφιερώνετε στην άσκησή σας; Αν ναι, ποιος είναι τελικά αυτός; Πάμε να το ανακαλύψουμε!

Οι καθημερινές σας ρουτίνες

Το αποτέλεσμα της άσκησής μας μετράται σε πολλαπλά συστήματα, όπως είναι το φυσιολογικό και νευροβιολογικό μας σύστημα. Οι βιολογικοί ρυθμοί που αναπτύσσονται στο σώμα μας κατα την άσκηση συσχετίζονται με τις φυσιολογικές και νευροβιολογικές δραστηριότητες του σώματός μας. Για παράδειγμα, το ορμονικό σας σύστημα παίζει έναν μεγάλο ρόλο για το πότε το σώμα σας είναι έτοιμο να γυμνασθεί. Το σώμα σας έχει μια ρουτίνα που “χτίζεται” σύμφωνα με την καθημερινή σας ζωή και τις δραστηριότητές σας. Αυτή η “ρουτίνα” του σώματός σας, οφείλεται στους λεγόμενους κιρκάδιους ρυθμούς.

Υπάρχει τελικά ο ιδανικός χρόνος για την άσκηση;

Η θετική ή αρνητική επίδραση της προπόνησής σας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα κυμαίνεται από 3% έως 21% σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι η απόκλισή σας από την κανονική σας ρουτίνα μπορεί να έχει πραγματικά θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Αποδεικνύεται λοιπόν πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ πρωινής και βραδινής ρουτίνας εκγύμνασης.

Οι μελέτες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ημέρας δείχνουν ότι η χρονική συνέπεια της άσκησης καθημερινά, μπορεί να είναι πάρα πολύ ευεργετική για τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι κάθε μέρα στις 7 το πρωί κάνετε καλλισθενική γυμναστική σταθερά, χωρίς κάποια διακοπή. Αυτό σίγουρα θα σας προσφέρει πιο άμεσα και βέλτιστα αποτελέσματα στο σώμα αλλά και στο συνολικό σας οργανισμό.

Οφέλη της πρωινής προπόνησης

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ασκούνται το πρωί. Η πρωινή άσκηση στα άτομα αυτά τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς στο να μεταβολίζουν τις ποσότητες ζάχαρης και λίπους που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα. Επίσης η ώρα αυτή είναι ιδανική για την απώλεια βάρους και την καύση του λίπους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η αερόβια ικανότητα ενός ατόμου είναι περίπου 65% υψηλότερη κατά τις πρωινές ώρες. Βέβαια, σε μια πρωινή προπόνηση χρειάζεται να διαθέσετε περισσότερο χρόνο για την προθέρμανσή σας και ιδίως τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα δεν θα καταφέρουν να είναι αποτελεσματικοί κατά την πρωινή τους άσκηση.

Οφέλη της βραδινής προπόνησης

Ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων γυμνάζεται τις βραδινές ώρες. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως το βράδυ είναι υψηλότερη η ισχύς και η δύναμη ενός ατόμου, σε σύγκριση με εκείνη των πρωινών ωρών. Αυτό συμβαίνει διότι οι θερμοκρασίες των μυών φτάνουν στο απόγειό τους το βράδυ, γεγονός που βελτιώνει την απόδοση. Σίγουρα η άσκησή σας το βράδυ θα σας χαλαρώσει, αλλά πάντοτε υπάρχει και η πιθανή έλλειψη κινήτρου αλλά και της κόπωσης μιας κουραστικής ημέρας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι βρείτε την ώρα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, προγραμματίζοντας ένα σταθερό και αμετάβλητο σχέδιο εκγύμνασης, το οποίο θα το τηρείτε καθημερινά με συνέπεια.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ