30.11.2021 16:32

PetroGaz, η ελληνική λέξη για το υγραέριο

Ο Επιθεωρητής Πωλήσεων της PetroGaz, Ν.Σούτης μας λύνει όλες τις απορίες

Γιατί να επιλέξει κανείς το υγραέριο; Πού αξιοποιείται και ποια το οφέλη; Ο Επιθεωρητής πωλήσεων της PetroGaz στη Χίο, Νικόλαος Σούτης απαντά σε όλες τις απορίες μας για το υγραέριο που θα αλλάξει την καθημερινότητα μας!

Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την αξία της

Η PetroGaz ιδρύθηκε το 1953 από τον Δρ. Ιωσήφ Κωνσταντίνο Δραγάν, ο οποίος αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τη δυναμικότητα του Υγραερίου στην αγορά ενέργειας. Κίνηση ιδιαιτέρως πρωτοπόρα για τα δεδομένα της εποχής.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, η PetroGaz έχει έναν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό κλάδο, κάνοντας το όνομα της σχεδόν συνώνυμο της λέξης Υγραέριο στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα από την ίδρυση της εταιρείας, το 1961, η μεγάλη εγκατάσταση της PetroGaz στον Ασπρόπυργο εγκαινιάζεται και ξεκινά η ανάπτυξη στην νησιωτική και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Ορμώμενοι από την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, η PetroGaz εγκαινιάζει νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εμφιάλωσης Υγραερίου σε όλη την Ελλάδα: Μυτιλήνη (1962), Κέρκυρα (1972), Πάτρα (1974-1975), Καλαμάτα (1974-1975), Πρέβεζα (1974-1975), Ηράκλειο (1980), Χανιά (1980), Χίος (1967), Ιωάννινα (1996), Λάρισα (1998), Αλεξανδρούπολη (2009). Το 2019, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης της, ξεκινάει την λειτουργία του το πρώτο ιδιόκτητο μικτό πρατήριο Υγρών καυσίμων, Υγραερίου και Φυσικού αερίου με τα σήματα της PetroGaz στην Λεωφόρο Αθηνών 384 στο Χαϊδάρι.

Η PetroGaz στη Χίο

Οι εγκαταστάσεις PetroGaz Χίου βρίσκονται στο Κοντάρι και τροφοδοτούν με χύμα και εμφιαλωμένο υγραέριο τον νομό Χίου. Με πάνω από 80 σημεία πώλησης σε όλη τη Χίο, η PetroGaz εγγυάται τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε υγραέριο. Τα 3 κεντρικά πρατήρια: Αλέξανδρος Μαδωνής, Ευτυχία Γάγκα και η Π. Τσαμπαρλής και Υιός ΟΕ, δίνουν την δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης.

Τι είναι το υγραέριο και ποια τα πλεονεκτήματα του;

Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίων, ευρέως γνωστό και ως LPG αποτελείται από ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κύρια συστατικά το Βουτάνιο και το Προπάνιο. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ευκολία στη μεταφορά μέσω της αποθήκευσής του σε φιάλες και δεξαμενές υγραερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε σε χύμα είτε σε φιάλες, είναι μία από τις σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Προσφέρει οικονομία και αυτονομία και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, σπίτια, εργοστάσια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κλπ για παραγωγή, θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα αλλά και κλιματισμό.

Βασικά πλεονεκτήματα

 • Μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού.

 • Η υψηλή θερμική απόδοση το καθιστά ιδανικό καύσιμο για επαγγελματική και βιομηχανική χρήση.

 • Η απουσία πρόσθετων συστατικών το καθιστά πιο καθαρό και με μεγάλο βαθμό απόδοσης.

 • Ευκολία εγκατάστασης και πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης.

 • Είναι σαφώς φιλικότερο προς το περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα στερεά και υγρά καύσιμα.

Πού εφαρμόζεται;

 • Ξενοδοχεία: Για θέρμανση και Ζεστό Νερό, Μαγείρεμα, Κλιματισμό και θέρμανση πισινών.

 • Εστιατόρια και Catering: Για ταχύτητα στο μαγείρεμα και άριστη κατανομή της θέρμανσης στις συσκευές μαγειρέματος.

 • Αγροτικός Τομέας: Συνήθως αποθηκεύεται σε δεξαμενές για χύμα υγραέριο και διατίθεται ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

 • Ορνιθοτροφεία

 • Χοιροτροφεία

 • Αποστακτήρια

 • BBQ

 • Οικίες

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής χρησιμοποιώντας φιάλες υγραερίου;

Οι φιάλες υγραερίου αποτελούν ένα πολύ ασφαλές προϊόν. Όταν η φιάλη υγραερίου επιστρέφεται προς πλήρωση στις εγκαταστάσεις της PetroGaz, ελέγχεται διεξοδικά, ενώ ταυτόχρονα διενεργείται η απαραίτητη συντήρηση. Στο τέλος της πλήρωσης ελέγχεται η στεγανότητα της και τέλος τοποθετείται η απαραίτητη τάπα και η χαρακτηριστική συρρικνωτική μεμβράνη PetroGaz, που αποτελεί την εγγύηση της εταιρίας για την ασφάλεια του προϊόντος.

Σε περίπτωση όπου κάποιος έμπορος προσπαθήσει να πουλήσει στον καταναλωτή φιάλη ΧΩΡΙΣ την συρρικνωτική μεμβράνη, ο καταναλωτής οφείλει να μην την αγοράσει.

Βασικό κομμάτι είναι η διαδικασία της τοποθέτησης της φιάλης στη συσκευή μαγειρέματος ή στη σόμπα. Σε κάθε φιάλη υπάρχουν τοποθετημένες σαφείς οδηγίες ασφαλούς χρήσης. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής μετά την σύνδεση της φιάλης να κάνει έλεγχο διαρροών μόνο με σαπούνι και ποτέ με γυμνή φλόγα. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα πρέπει να δείχνει την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται για την κατάσταση της συσκευής του ή της σόμπας του. Αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προμηθευτή του.

Τι είναι η δεξαμενή υγραερίου και για ποιόν λόγο αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες;

Η δεξαμενή υγραερίου είναι ένα σταθερό μεταλλικό δοχείο ειδικών προδιαγραφών, που αποθηκεύεται υγραέριο σε διάφορες χωρητικότητες. Η μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τη φιάλη μας δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης αποθήκευσης και επάρκειας υγραερίου για ολοκληρωμένες εφαρμογές του στη θέρμανση, στο μαγείρεμα, στο ζεστό νερό και στον κλιματισμό. Με αυτόν τον τρόπο ένα σπίτι ή ένας επαγγελματικός χώρος μπορεί με την τοποθέτηση της δεξαμενής υγραερίου να καλύψει ένα σύνολο αναγκών.

Σε ποιους καταναλωτές απευθύνεται η δεξαμενή υγραερίου;

Η δεξαμενή υγραερίου απευθύνεται στους παρακάτω πελάτες:

 • Ξενοδοχεία: Για θέρμανση και Ζεστό Νερό, Μαγείρεμα, Κλιματισμό και θέρμανση πισινών.

 • Εστιατόρια και Catering: Για ταχύτητα στο μαγείρεμα και άριστη κατανομή της θέρμανσης στις συσκευές μαγειρέματος.

 • Αγροτικός Τομέας: Συνήθως αποθηκεύεται σε δεξαμενές για χύμα υγραέριο και διατίθεται ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

 • Ορνιθοτροφεία

 • Χοιροτροφεία

 • Αποστακτήρια

 • BBQ

Γενικότερα εκτός από τους επαγγελματίες, το υγραέριο είναι ιδανική λύση για το σπίτι ή το εξοχικό. Με οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο και το ρεύμα, είναι ιδανικό για συστήματα κεντρικής θέρμανσης, για το μαγείρεμα, το τζάκι, για ζεστό νερό και κλιματισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καύσιμο το οποίο δίνει την δυνατότητα πλήρους αυτονομίας της οικίας. 

Οι φιάλες με ανθρακόνημα, η νέα γενιά υγραερίου

Οι νέες φιάλες υγραερίου από ανθρακόνημα σε τι διαφέρουν από τις άλλες προηγούμενης γενιάς;

Η PetroGaz ξεκίνησε την παραγωγή του Εμφιαλωμένου Υγραερίου το 1953 και κατόρθωσε η γνωστή πλέον μπλε φιάλη των 10 kg να γίνει το "ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ" για το Εμφιαλωμένο Υγραέριο στην Ελλάδα.

Σήμερα για άλλη μία φορά η PetroGaz αναλαμβάνει να χαράξει το δρόμο για το εμφιαλωμένο υγραέριο με τις φιάλες νέας γενιάς, οι οποίες θα αποτελέσουν τη φιάλη του μέλλοντος. Η νέα φιάλη από ανθρακόνημα είναι κατασκευασμένη στη Νορβηγία και αποτελεί με διαφορά την ασφαλέστερη φιάλη υγραερίου που μπορεί να βρει κάποιος στην Ελληνική αγορά. Τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:

Είναι ελαφριά

Με απόβαρο μόλις 5 Kg αποτελεί με διαφορά την ελαφρύτερη φιάλη στην αγορά. Έτσι ακόμα και μία κυρία ή ένας ηλικιωμένος μπορεί να την μεταφέρει με μεγάλη ευκολία.

Είναι διάφανη

Πλέον ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να βλέπει το υγραέριο μέσα στην φιάλη, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος για την έγκαιρη αντικατάστασή της.

Είναι αντιεκρηκτικού τύπου

Η φιάλη αυτή είναι κατασκευασμένη από ανθρακόνημα, συνεπώς και σε μία ακραία περίπτωση όπου η φιάλη αυτή βρεθεί μέσα σε φωτιά το ανθρακόνημα απελευθερώνει ελαφρώς το υγραέριο. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος έκρηξης.

Υψηλή αντοχή

Τα ανθρακονήματα είναι σε θέση να αντέξουν πιέσεις έως και 30 φορές περισσότερο απ ότι ασκεί το αέριο στη φιάλη.

Αντοχή σε ακραίες συνθήκες

Ομαλή λειτουργία σε ακραίες θερμοκρασίες (από -40° μέχρι +65°)

Δεν σκουριάζει, αντέχει τη σκληρή μεταχείριση και είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Ο καταναλωτής μπορεί να βρει την εν λόγω φιάλη σε οποιοδήποτε πρατήριο με τα σήματα της PetroGaz.

Το υγραέριο εδώ και χρόνια έχει γίνει ευνοϊκά αποδεκτό από τον Έλληνα καταναλωτή, λόγω των πλεονεκτημάτων του έναντι των άλλων καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκείνο που είναι γνωστό στον πολύ κόσμο είναι το εμφιαλωμένο υγραέριο δηλαδή η γνωστή φιάλη υγραερίου, που χρησιμοποιείται στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια βέβαια την Ελληνικά Αγορά έχει κατακτήσει και το "Χύμα Υγραέριο", δηλαδή το υγραέριο που αποθηκεύεται σε δεξαμενές στον κάθε πελάτη. Ο τομέας αυτός αναπτύσσεται αλματωδώς, γεγονός που οφείλεται στα σαφή πλεονεκτήματα που προσφέρει. Συμπληρώθηκαν πάνω από 68 χρόνια από τότε που η PetroGaz άρχισε την διανομή υγραερίου στην Ελλάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, η PetroGaz ήταν πάντοτε πρωτοπόρος στην αναζήτηση νέων μεθόδων και νέων εφαρμογών του υγραερίου στη χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ