15.7.2022 15:29

Κράτηση τώρα ή αργότερα: Το μεγάλο δίλημμα

Γεγονός είναι, ότι καλώς ή κακώς κάθε χρόνο υπάρχει μια σειρά παραμέτρων, που επηρεάζει τις διακοπές μας. Άλλοτε θα είναι ακραία φυσικά φαινόμενα, άλλοτε υγειονομικές συνθήκες, άλλοτε δραματικές αυξήσεις στις τιμές. Σε περίπτωση, που κάποιος έχει ήδη ορίσει έναν προϋπολογισμό στα αυστηρά πλαίσια του οποίου θα κινηθεί στις διακοπές του, και δεδομένου ότι ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει όποιες κι είναι οι συγκυρίες, η θερινή ανάπαυλα δεν παίρνει αναβολή. Κάτι το οποίο ανέδειξε και η κατάσταση, που επικρατεί κάθε χρόνο στα αεροδρόμια της Ευρώπης, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Κρατήσεις νωρίς vs τελευταία στιγμή

Όσοι κάνουν έγκαιρο προγραμματισμό του ταξιδιού τους, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών και ακριβώς λόγω του ότι το ταξίδι μπορεί να είναι αβέβαιο- σε αβέβαιους καιρούς ζούμε άλλωστε- μπορούν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, στα εισιτήρια και τα καταλύματα. Αναφορικά με την προαναφερθείσα αβεβαιότητα, πάντα πρέπει να έχει κάποιος κατά νου τα απρόοπτα, όπως μια σχολική γιορτή ή ο γάμος ενός συγγενικού προσώπου. Γι’ αυτό μια ενδεδειγμένη λύση είναι η επιλογή ενός πακέτου διακοπών, ενώ η πληρωμή με πιστωτική συστήνεται ανεπιφύλακτα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τις οικονομίες σας σε ενδεχόμενο αναβολής. Πολλοί τουριστικοί πράκτορες επεδίωξαν και διαμόρφωσαν ευέλικτα προγράμματα προς όφελος των ιδίων και φυσικά των πελατών τους, παρέχοντας διευκολύνσεις στις μεταθέσεις του διαστήματος των διακοπών, επιστροφές πληρωμών ή χρήση του διαθέσιμου ποσού αργότερα.

Το ίδιο παρατηρείται και σε καταλύματα, όπου στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πελάτη, που δεν μπορεί να ταξιδέψει την «χ» δεδομένη στιγμή, ο ιδιοκτήτης κρατά την προκαταβολή στη διαθεσιμότητα του επισκέπτη για οποιαδήποτε στιγμή ευκαιρέσει να ταξιδέψει. Σε κάθε περίπτωση και πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε κράτηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μελετήσει και κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, προτού προβεί στην κράτηση. Εάν τώρα κάποιος αισθάνεται πιο περιπετειώδης και ρισκάρει με κράτηση της τελευταίας στιγμής, οπότε είναι σαφές και τι υποχρεώσεις υπάρχουν, μπορεί να προχωρήσει αναλόγως. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος των υπερτιμήσεων, καθώς αυξάνει η ζήτηση.

Η προσωπική ευελιξία ορίζει την κατάλληλη στιγμή

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετάσει κανείς, όταν πρόκειται να προχωρήσει στην κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες, που διαμορφώνουν το πρόγραμμά του: Για όσους έχουν παιδιά αυτές οι συνθήκες είναι οι θερινές διακοπές. Για κάποιους μπορεί να είναι η εργασία τους, αφού υπάρχουν εταιρείες, που έχουν ορισμένο χρονικό διάστημα λόγω της λειτουργίας τους, που δίνουν άδειες. Όλα αυτά είναι παράμετροι, που γνωρίζει κανείς αρκετά νωρίς, ώστε να μπορεί οργανώσει εγκαίρως τις διακοπές του.

Προγραμματίζοντας νωρίς εξασφαλίζει κανείς, ότι το διάστημα της θερινής ανάπαυλάς του αποτελείται από επιλογές της αρεσκείας του και όχι από συμβιβασμούς, γιατί δε βρέθηκε κάτι άλλο καλύτερο. Αν από την άλλη πλευρά κάποιος αναζητά μια εβδομάδα στον ήλιο απλώς ως μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα, τότε οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενδείκνυνται. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους, οι προσφορές της τελευταίας στιγμής είναι η πηγή της έμπνευσης για την επιλογή του επόμενου ονειρεμένου προορισμού.

Ευελιξίας συνέχεια

Δεδομένου ότι έχει ήδη οριστεί ο σχετικός προϋπολογισμός ο σχεδιασμός των διακοπών και η ολοκλήρωση των κρατήσεων από την αρχή του έτους, σας δίνει το αβαντάζ της ελεύθερης επιλογής της διάρκειας των διακοπών, αφού δε θα σας περιορίσει, το αν για το κατάλυμα της αρεσκείας σας έχουν γίνει κρατήσεις πριν ή μετά την άφιξή σας. Εσείς θα είστε οι πρώτοι, που θα κλείσετε άρα και θα ορίσετε τη διάρκεια των διακοπών σας ασχέτως της διαθεσιμότητας του καταλύματος, που έχετε επιλέξει. Ομοίως και με την κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα. Εφόσον θα προχωρήσετε από νωρίς σε κράτηση, θα βρείτε ακριβώς τον τύπο οχήματος, που επιθυμείτε και στην κατηγορία, που θέλετε χωρίς να προλάβει να εξαντληθεί από την επέλαση του τουρισμού.

Αν από την άλλη είστε πραγματικά ευέλικτοι και πρόθυμοι να παίξετε τη «ρώσικη ρουλέτα» με τις διακοπές σας μπορείτε να βρείτε ευκαιρίας της τελευταίας στιγμής. Αν πάλι ταξιδεύετε εκτός σεζόν ή σε περιόδους, όπου κάποιοι προορισμοί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, πχ αν κάποιος πηγαίνει το καλοκαίρι σε έναν προορισμό, όπως το Μέτσοβο, θα έχει οικονομικότερη διαμονή, απ’ ότι αν πήγαινε τον χειμώνα.

Διακοπές... βρέξει, χιονίσει

Παρόλα αυτά η έγκαιρη κράτηση ίσως και μήνες πριν το ταξίδι, παραμένει η χρυσή επιλογή. Ιδίως στο εξωτερικό παρατηρούμε, ότι ο κόσμος αγαπά τα πακέτα διακοπών, κάτι που στην πλειονότητα των Ελλήνων είναι κάπως ακατανόητο. Όχι μόνο γιατί λείπει ο αυθορμητισμός του παίρνω το αυτοκίνητο και πάω όπου θέλω ή του προχωράω σε ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη και γυρίζω όλες τις παραλίες της περιοχής, αλλά και γιατί μπορεί να λειτουργεί κάπως περιοριστικά στις επιλογές. Παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για ταξίδια στο εξωτερικό, ίσως είναι πιο συνετή επιλογή το πακέτο διακοπών. Και αυτό λόγω της ταξιδιωτικής ασφάλειας, που προστατεύει τον ταξιδιώτη σε κάθε περίπτωση, αλλά και της ATOL- Άδεια Διοργανωτών Αεροπορικών Ταξιδιών, βάσει της οποίας ακόμη κι αν η ταξιδιωτική εταιρεία, με την οποία έκλεισαν τα μεταφορικά τους, πτωχεύσει ή τεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης, είναι εξασφαλισμένοι και θα μεριμνήσει το κράτος για την επιστροφή στη βάση τους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ