19.12.2021 8:33

Η στοά Φραγκάκη, μια ουγγιά και μια παρέα φίλων

Το «ΟΖ» κλείνει 10 χρόνια αφήνοντας το στίγμα του

«Όταν αισθανθείς ότι είσαι αρκετός καλός, την ίδια στιγμή κάποιος άλλος σε έχει προσπεράσει»

Την στοά Φραγκάκη το 2011 στις 29 Δεκεμβρίου επέλεξε μια παρέα φίλων να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα τους. Όλα ξεκίνησαν από μία νεαρή παρέα φίλων με όραμα, πάθος, ομαδικό πνεύμα και αγωνία για μια διαρκή εξέλιξη. Ένας καθηγητής που λάτρευε την μουσική, δυο αδέρφια που μοιράζονταν το ίδιο όνειρο, ένας γραφίστας και πολλοί άλλοι ονόμασαν το όραμα τους: «OZ cocktail Bar».

Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία, καθώς συγκέντρωνε τρία βασικά στοιχεία για ένα ιδανικό «brand name». Νονός του ΟΖ ήταν ο Στέφανος, ο οποίος, τότε έπαιζε μουσική και πλέον είναι καθηγητής. Το «ΟΖ» στην Αμερική είναι μονάδα μέτρησης υγρών για την δημιουργία cocktail. Η ουγγιά ή αλλιώς ουγγία παραπέμπει ταυτόχρονα και συντετμημένα διεθνώς ως «ΟΖ» και στον μάγο του ΟΖ.

Εκτός από την ιδιαιτερότητα του ονόματος από την αρχή η αισθητική του «OZ cocktail Bar» ήταν πολύ συγκεκριμένη και παρέπεμπε στο Βιομηχανικό στυλ με τους τσιμεντένιους τοίχους, την κυριαρχία του γκρι με κινούμενα σχέδια από έναν προτζέκτορα και τον ιδιαίτερο φωτισμό. Στο βάθος ξεπροβάλλει και το χρωματιστό μπαρ στο οποίο αναδεικνύεται με τον ιδιαίτερο φωτισμό κάθε μπουκάλι.

Πριν την εκκίνηση αυτή, η παρέα αυτή φίλων είχε μελετήσει πολύ προσεκτικά την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης στην οποία προβλέπονταν η εξυπηρέτηση 50 πελατών την ημέρα. Η ρεαλιστική προσέγγιση τους δικαίωσε, καθώς ο αριθμός των πελατών ξεπερνά σήμερα κατά πολύ τους 50 πελάτες ανά ημέρα .

Το 2011 ξεκινά δυναμικά το «ΟΖ cocktail Bar» εδραιώνοντας την παρουσία του, στο χώρο παροχής υπηρεσιών για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην στοά Φραγκάκη ξεκίνησαν να εργάζονται σταθερά DJs στους οποίους το «ΟΖ cocktail Bar» «χρωστάει» ένα σημαντικό μέρος της σημερινής του επιτυχίας. Από ηλεκτρονική έως νοσταλγική ροκ, η μουσική ξετρύπωνε από την στοά.

Το «ΟΖ» ταξιδεύει και ως ιδέα

Το 2016 ήταν μια χρονιά σημαντικών αλλαγών καθώς τότε ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας του «mastiha project». Το «ΟΖ cocktail Bar» συνεργάζεται για πρώτη φορά με το «Mastiha Shop» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το «mastiha project» και το 2016 το «ΟΖ» συμμετέχει στο «Athens Bar Show» με το λικέρ μαστίχας «Enosis».

Εκείνη τη χρονιά το «ΟΖ» δημιουργεί το «mastiha van» και ταξιδεύει με τέσσερις ρόδες διαδίδοντας την ιδέα του «mastiha project». Μάλιστα κατοχυρώνει τη θέση του στην παροχή υπηρεσιών για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το άγνωστο είναι εξέλιξη

-«Όταν αισθανθείς ότι είσαι αρκετός καλός, την ίδια στιγμή κάποιος άλλος σε έχει προσπεράσει»

Με αυτό το «μότο» κάθε μέλος της ομάδας αναζητούσε διαρκώς τρόπους να εξελιχθεί. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν η συμμετοχή αρκετών Bartenders σε διαγωνισμούς διεκδικώντας βραβεία.

O Ιάκωβος Κωνσταντάς φτάνει στην κορυφή του μεγάλου παγκόσμιου τελικού Nikka Perfect Serve 2017

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο Ιάκωβος Κωσταντάς φτάνει στην κορυφή του μεγάλου παγκόσμιου τελικού Nikka Perfect Serve 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017.

Με την διάκριση του κατόρθωσε να φέρει τη Χίο με την προσωπική του ταυτότητα στην κορυφή. Ο διαγωνισμός επικεντρώθηκε στο «Omakase, «Το αφήνω σε σένα»! πράγμα που σημαίνει ότι οι κριτές, έπαιξαν τους ρόλους των αναποφάσιστων πελατών. Έτσι οι διαγωνιζόμενοι κρίνονταν από την φιλοξενία, την εξυπηρέτηση, τον τρόπο παρασκευής μέχρι και το τελικό κοκτείλ.

Ο Ιάκωβος Κωσταντάς εργάστηκε σκληρά και άφησε το στίγμα του ενώ παράλληλα υπήρξε και συνιδιοκτήτης για ένα διάστημα δυο ετών. Πλέον είναι Bar manager σε εστιατόριο στο Λονδίνο, επιβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη για τους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, δεν σταματά ποτέ.

Οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν στον Ιάκωβο αλλά αρκετοί ήταν οι Bartenders που εκτός ωραρίου εργασίας πειραματίζονταν και μοιράζονταν μαζί ιδέες για νέες συνταγές.

Μια από αυτές τις προσπάθειες, ήταν αυτή του Γιώργου Σταματελόπουλου και Γιάννη Μηλιώτη οι οποίοι, συμμετείχαν στον μεσογειακό Διαγωνισμό «Skinos» το 2017, όπου και κατέκτησαν την Τρίτη θέση και το πρώτο βραβείο κοινού. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό όπου το κοινό καλούνταν να ψηφίσει την καλύτερη παρουσίαση. Ο Γιώργος και ο Γιάννης κατόρθωσαν με την ιδιαίτερη παρουσίαση προκαλώντας γέλιο να κατακτήσουν το πρώτο βραβείο κοινού.

Πλέον ο Γιάννης Μηλιώτης εργάζεται ως "Brand Ambassador" για το ποτό «Axia Mastiha Spirit» διαδίδοντας την μοναδικότητα της μαστίχας σε όλα τα μπαρ του κόσμου.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία ήταν εργαλεία προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης η οποία συνοδεύονταν από το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα, το «ΟΖ cocktail Bar».

Το ΟΖ Βay στον Άγιο Ισίδωρο

Από το 2013 ο Δημήτρης Γεωργούλης οραματίζεται μαζί με τον αδερφό του Στέλιο, ένα ιδανικό μέρος για γαμήλιες και όχι μόνο δεξιώσεις και τελετές. Το γραφικό εκκλησάκι στον Άγιο Ισίδωρο, η λευκή πέτρα της Λαγκάδας, τα κρυστάλλινα νερά και το φυσικό τοπίο ήταν το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία του «OZ Bay». Απώτερος σκοπός ήταν η δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος με στόχο την προσέλκυση νέων ζευγαριών από όλο τον κόσμο που ήθελαν να παντρευτούν στη Χίο.

Πλέον το «ΟΖ Βay» διαθέτει εστιατόριο σε μια βεράντα με θέα το Αιγαίο πέλαγος όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει μοναδικά πιάτα. 

Η αναζήτηση της εμπειρίας

Ο γαστρονομικός τουρισμός στη Χίο ήρθε για να μείνει. Το ΟΖ συνεργάζεται πλέον τόσο με τον ιδιωτικό φορέα Τουρισμού όσο και τον Φορέα Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με στόχο την αξιοποίηση χιώτικων και όχι μόνο προϊόντων.

Η αγνότητα των πρώτων υλών που διαθέτει το νησί όπως το τριανταφυλάκι από τον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση ή το πρώιμο συκαλάκι είναι μερικά από τα «μυστικά» των bartenders του ΟΖ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και παραμένει η ιδέα του «Mastiha experience». Η αυθεντική εμπειρία που προσφέρεται στο «The Mastiha Experience» είναι μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία, που ακολουθεί τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας από τον σκίνο ως το ποτήρι και αποκαλύπτει τα μυστικά της σπάνιας τελετουργίας της συγκομιδής και της παραγωγής του προϊόντος.

H συγκεκριμένη εμπειρία απευθύνεται σε μεγάλες ποτοποιίες, οι οποίες οργανώνουν σε ομάδες Πωλητών - Διανομέων - Bartenders - Brand Ambassadors και άλλων ειδικοτήτων του χώρου, προκειμένου να βιώσουν και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού χρυσού δίνοντας έτσι υπεραξία στο τελικό προϊόν της εκάστοτε εταιρείας.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά καθώς η προσεγμένη προσπάθεια του γραφιστικού σχεδιασμού θέτει τις βάσεις για δημιουργικές αφίσες ιδιαίτερα στις θεματικές βραδιές. Την αρχή ως γραφίστας την έκανε ο Δημήτρης Λύκος ο οποίος εργάζονταν παράλληλα και ως Dj. Τη σκυτάλη ανέλαβε και συνεχίζει δυναμικά τα τελευταία 8 χρόνια ο Αντώνης Μόσχος ή αλλιώς Mr Toninio.

Παράλληλα το «Oz cocktail Bar» καθιέρωσε το Cocktail Delivery παραδίδοντας στο σπίτι σε "eco friendly" γυάλινα μπουκάλια cocktail με την υπογραφή του «ΟΖ Cocktail Βar».

Εκτός από τα ιδιαίτερα ποτά μέσω της συνεργασία του «ΟΖ» με την εταιρία «KUDU café» σερβίρει καφέ του οποίου οι κόκκοι ψήνονται και καβουρδίζονται στην Ελλάδα.

Σήμερα το «Oz cocktail Bar» κλείνει 10 χρόνια αφήνοντας πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη δείχνοντας το δρόμο σε νέους επαγγελματίες τον δρόμο της εξέλιξης.

To «Oz cocktail Bar» στις 29 Δεκεμβρίου στην στοά Φραγκάκη γιορτάζει τα 10 χρόνια και σας προσκαλεί να γνωρίσετε και να γευτείτε όσα με μεράκι και αγάπη δημιούργησε η ομάδα του «ΟΖ»!

Η αλλαγή αν δεν συμβεί τώρα αύριο ίσως είναι αργά, αυτή θα είναι η ευχή της ομάδας του «ΟΖ» για την επόμενη χρόνια!

Η ομάδα του «ΟΖ»

Το «ΟΖ» κλείνει μια δεκαετία με τους ιδρυτές του: Δημήτρης & Στέλιος Γεωργούλης,Στέφανος Πασσάδης, Κώστας Πλακωτάρης, Παντελής Κάκαρης, Σοφοκλής Σκούλτσος - Dj's Δημήτρης Λύκος - Γραφίστας - dj Αδελφές Καττού - κουζίνα & service Ιάκωβος Κωνσταντάς - service - bar - head bartender και για ένα διάστημα 2 ετών συνιδιοκτήτης. Χρήστος Φέστας - κατασκευές industrial design. Έβης Χρήστου - έκθεση γλυπτών. Αργότερα προστέθηκαν στην ομάδα οι Γιάννης Μηλιώτης, Δάφνη Τουμαζάνη, Δέσποινα Αρακά, Μιχάλης Νεαμονιτάκης, Νίκος Βερβερόπουλος, Αντώνης Μόσχος, Μιχάλης Τσίτας, Αλεξία Τραυλού, Ξένος Φιστές, Γιώργος Σταματελόπουλος, Μιχάλης Κασνακτσόγλου, Άλεξ Ζάκα, David, Αντώνης Σημαδόπουλος, Αντώνης Ντάμπος, Θοδωρής Κωνσταντάς, Νίκος Ρούσος, Παναγιώτης Asis, Θεοδοσία Τσατσαρώνη, Juke Lee, Μιχάλης Τέττερης, Νίκος Μαϊστρος, Μιχάλης Ορφανούδης, Ελένη Μακαβού, Γιάννης Δημητρακάκης, Βασίλης Βραχασωτάκης, Άντζι Τάρε, Γιάννης Κουτσουράδης, Νίκος Μαρτίκος, Θεοδώρα Αυγουστίδη, Ιωάννα Πούπαλου, Σταματία Κουκιά, Αντώνης Πασπανούδης και άλλοι πολλοί που συνέβαλλαν και κάποιοι συμβάλλουν ακόμη στην εξέλιξη του Oz.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ