27.10.2022 17:20

Η Λύση του Υγραερίου

Η επιλογή του οικονομικότερου τρόπου θέρμανσης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις σε ένα νοικοκυριό. Οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να υπολογιστούν είναι το συνολικό κόστος της εγκατάστασης και την αναλογία τιμής- απόδοσης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος σε όλα τα καύσιμα ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα, η οποία θα αναμένεται να συνεχιστεί. Η ανοδική πορεία του κόστους, σε συνδυασμό με την ανάγκη των νοικοκυριών να μειώνουν τα έξοδά τους, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίων, ευρέως γνωστό ως LPG (Liquiefied Petroleum Gas), είναι ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κύρια συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο. Παράγεται κυρίως κατά την εξαγωγή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε ποσοστό 66%, αλλά και από τη διύλιση του πετρελαίου σε ποσοστό 34%. Το υγραέριο σε ατμοσφαιρικές συνθήκες βρίσκεται σε αέρια μορφή, ενώ μπορεί με ευκολία να υγροποιηθεί σε συνθήκες περιβάλλοντος με μικρή αύξηση της πίεσης του. Στο υγραέριο, με τη χρήση κατάλληλων ουσιών, προσδίδεται χαρακτηριστική οσμή με σκοπό να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του σε περιπτώσεις διαρροής.

Το υγραέριο μεταφέρεται παντού με ευκολία υπό πίεση, σε υγρή μορφή, αποθηκεύεται σε φιάλες και σε δεξαμενές διαφόρων μεγεθών και χρησιμοποιείται για οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις, δίνοντας έτσι την δυνατότητα κάλυψης όλων των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού ή μίας βιομηχανικής μονάδας.

Οικονομική Λύση

Η επιλογή της θέρμανσης με υγραέριο αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αρκετά οικονομική λύση. Η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος δημιουργεί "πονοκέφαλο" στις ελληνικές οικογένειες. Συνεπώς έχει υπάρξει μια μεγάλη στροφή των νοικοκυριών προς την αξιοποίηση του υγραερίου στη θέρμανση και στο μαγείρεμα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα οικογενειακά έξοδα.
 

Μεγάλες Ποσότητες Αποθέματος

Όπως βλέπουμε στην περίπτωση του φυσικού αερίου και του ρεύματος, υπάρχει ο κίνδυνος των διακοπών εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Σε πολλές χώρες υπάρχει όριο στην κατανάλωση ΦΑ ενώ πρόκειται να υπάρξουν και διακοπές ρεύματος, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση του υγραερίου δεν υπάρχει κανένα θέμα τροφοδοσίας, αφού υπάρχουν αρκετά αποθέματα ύλης.
 

Οικολογία

Η χρήση του υγραερίου παράγει σημαντικά λιγότερους ρύπους συγκριτικά με θέρμανση του πετρελαίου. Παράλληλα το υγραέριο είναι καθαρότερο και προκαλεί λιγότερες οσμές κατά την καύση του. Αυτό το καθιστά περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού ως ένα εναλλακτικό καύσιμο θα κατέχει καίρια θέση στο μέλλον.

 

Συντήρηση

Οι βασικές εκπομπές που πραγματοποιεί η καύση με υγραέριο είναι νερό και διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσοστό 30% λιγότερο από το πετρέλαιο. Συνεπώς δεν απαιτείται τακτική συντήρηση στις εγκαταστάσεις του υγραερίου.

 

Απόδοση και Εγκατάσταση

Η επιλογή του υγραερίου μπορεί να επιφέρει πιο αποδοτικά αποτελέσματα στην θέρμανση του σπιτιού, συγκριτικά με τα υπόλοιπα καύσιμα, πετρέλαιο ή ρεύμα, αφού η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου είναι διπλάσια από εκείνη του πετρελαίου. Τα νέα μοντέλα λεβήτων υγραερίου προσφέρουν υψηλή απόδοση και αξιοπιστία.

Στην περίπτωση των θερμαστρών υγραερίου, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο που είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες. Οι σόμπες του εμπορίου είναι κυρίως επιδαπέδιες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός δωματίου.

 

Πολλές Χρήσεις

Το υγραέριο είναι ένα φορητό καύσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται, οικονομικά και με ασφάλεια. Παράλληλα, είναι εύκολο στην χρήση του, χωρίς πολλές απαιτήσεις, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες του σπιτιού, πέραν της θέρμανσης, όπως ζεστά νερά, μαγείρεμα και BBQ. Αποτελεί μια σχετικά αθόρυβη επιλογή θέρμανσης.

 

Η PetroGaz στη Χίο

Οι εγκαταστάσεις PetroGaz Χίου βρίσκονται στο Κοντάρι και τροφοδοτούν με χύμα και εμφιαλωμένο υγραέριο τον νομό Χίου. Με πάνω από 80 σημεία πώλησης σε όλη τη Χίο, η PetroGaz εγγυάται τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε υγραέριο. Τα 3 κεντρικά πρατήρια: Αλέξανδρος Μαδωνής, Ευτυχία Γάγκα και η Π. Τσαμπαρλής και Υιός ΟΕ, δίνουν την δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

Tags: PetroGaz

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ