16.4.2019 9:20

Στις καλένδες της αξιολόγησης «κόλλησε» το πεζοπορικό όνειρο της Χίου

• Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πόρων διαβεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, αλλά δεν υπάρχει και πρόοδος.

Αποτέλεσε  μία  από τις σημαντικότερες προτάσεις έργων για το νησί της Χίου, άμεσα υλοποιήσιμη, όπως διαβεβαίωνε πέρσι το καλοκαίρι η περιφερειάρχης, μέσω του εντεταλμένου για θέματα ευρωπαϊκών θεμάτων περιφερειακού συμβούλου  Π. Μπουγδάνου , που όμως 8 μήνες μετά  η τύχης της αναζητείται ακόμη στις καλένδες της Αξιολόγησης.  Η δημιουργία ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής μήκους 94 χλμ., που θα ξεκινάει από τη ΝΔ Χίο και συγκεκριμένα από το Λιθί και θα καταλήγει  στη ΒΔ Χίο στην παραλία των Αγιασμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 680.000€, είναι  ένα από τα σπουδαιότερα έργα ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της Χίου, που προτάθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο  για ένταξη στο ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου, πέρσι το καλοκαίρι, αλλά σήμερα, οκτώ μήνες μετά, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα την τύχη του.

Την ώρα δε που η Χίος αναζητεί τους λόγους που πιθανά καθυστερεί η ένταξη το έργου, στη γειτονική Σάμο ήδη υλοποιούν την κατασκευή μιας ανάλογης πεζοπορικής διαδρομής.

Στην α΄ φάση Αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής  Β. Αιγαίου, Γιώργο Πλακωτάρη, το έργο  της  δημιουργίας ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής 94χλμ  στη Χίο ακόμη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης «Η αξιολόγηση με βάση όλα τα στοιχεία εισηγείται  την ένταξη ή την ή απόρριψη ενός έργου. Αν το έργο είναι πλήρως ώριμο,  δεν θέλει  δηλαδή επιπλέον άδειες,  δημοπρατείται. Αν είναι ανώριμο και χρειάζεται επιπλέον αδειοδοτήσεις, απορρίπτεται και βγαίνει νέα  προκήρυξη για ένταξη», εξηγεί, επισημαίνοντας ότι  το εν λόγω έργο ακόμη βρίσκεται στην α΄ φάση της Αξιολόγησης.

Απαντώντας δε σε  ερώτηση  του «π»  για το αν άλλα νησιά έχουν απορροφήσει χρήματα από το συγκεκριμένο μέτρο Περιβάλλοντος , ο κ. Πλακωτάρης υπογράμμισε ότι στη Σάμο ήδη υλοποιείται ένα τέτοιο έργο. «Διευκρινίζω βέβαια ότι το Μέτρο περιβάλλοντος διαθέτει πόρους, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για μη χρηματοδότηση και άλλων έργων».

 Γ. Χαλάτσης : «Το 80% της διαδρομής είναι έτοιμο»

Φανερά προβληματισμένος  για την πορεία ένταξης του έργου  της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής της Χίου μήκους 94 χλμ. στο ΕΣΠΑ,  η ψυχή των Χιώτικων  Μονοπατιών, Γιώργος Χαλάτσης, δεν κρύβει την ανησυχία του, η οποία πηγάζει, όπως ισχυρίζεται, από τις καθυστερήσεις που διαπιστώνει στις διαδικασίες. «Ως  Σύλλογος (Φίλοι Μονοπατιών) έχουμε κάνει αίτηση στην Περιφέρεια ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του έργου αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει.   Έχει περάσεις σχεδόν ένας χρόνος από τότε που πήραν απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να προτείνουν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Πόσο διάστημα απαιτείται για να αξιολογήσουν ένα σχεδόν έτοιμο έργο;», αναρωτιέται ο   Γ. Χαλάτσης.

Η Χίος αναμένει μια υπεύθυνη πολιτική απάντηση για το θέμα. Αλίμονο αν σε ένα τομέα με κατάλληλη ιδιωτική προεργασία φτάνουμε στη σημείο άλλα νησιά της Περιφέρειας να πετυχαίνουν πιο σύντομες εντάξεις κι εδώ να κατατίθενται σοβαρά ερωτηματικά για την υλοποίηση του.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ