10.3.2021 12:24

Σκολίωση και κύφωση – Ποια η αντιμετώπιση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης

Από την μία η σκολίωση φανερώνει πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης και από την άλλη η κύφωση είναι έκδηλη με την εμφάνιση καμπούρας. Ανάλογα με την κλινική εκδήλωση, έρχεται και η αντιμετώπιση η οποία επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες.

Σκολίωση

Η σκολίωση δημιουργεί αρκετά προβλήματα και μυοσκελετικό πόνο ή δυσμορφίες. Επιπλέον δεν παύει να αποτελεί κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων.

Με μία κλινική εξέταση είναι δυνατόν ο ορθοπεδικός ή ο παιδίατρος να διαγνώσει την σκολίωση και να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις και απλές ακτινογραφίες.

Για την αντιμετώπιση της σκολίωσης σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου να αξιολογήσετε το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του. Η θεραπεία περιλαμβάνει είτε κηδεμόνα που στόχο έχει να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, είτε ασκήσεις φυσικοθεραπευτικού τύπου. Βεβαίως σε βαριές περιπτώσεις θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Κύφωση

Η κύφωση διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Την νεανική και αυτή των μεσηλίκων. Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται πάντα από ειδικό ορθοπεδικό. Η κύφωση ενηλίκων μπορεί να επιφέρει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Για να δοθεί θεραπεία λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και το υπόβαθρο υγείας. Χειρουργείο γίνεται αλλά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. Ένα ειδικό πλάνο ασκήσεων είναι πολύ βοηθητικό και η χρήση κατάλληλου νάρθηκα, ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι σε πολλές περιπτώσεις, καταστάσεις μη αναστρέψιμες που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για να μην φτάσετε στο χειρουργείο. Αν παρατηρήσετε κάποια δυσμορφία στην σπονδυλική στήλη του παιδιού σας ή επιδεινώνεται η προϋπάρχουσα κύφωση ή σκολίωση, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Κωνσταντίνος Σταραντζής

Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

www.starantzis.com

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ