13.7.2022 18:38

Προστασία των ματιών στις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι στη χώρα μας σημαίνει διακοπές σε νησιά, καθημερινές εξωτερικές δραστηριότητες, μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα, ηλιοθεραπεία κλπ. Αυτό τι συνεπάγεται όμως για τα μάτια μας; Παράγοντες όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, ο άνεμος, τα κλιματιστικά στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και ενοχλήσεις ή ακόμα και σοβαρότερα προβλήματα στα μάτια μας, αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

Νούμερο ένα ασπίδα των ματιών μας ιδίως το καλοκαίρι (αλλά και το χειμώνα) αποτελούν τα γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία από τη UV ακτινοβολία. Προλαμβάνουν τόσο τα εγκαύματα της οφθαλμικής επιφάνειας, φωτοκερατίτιδα από τον ήλιο, ξηροφθαλμία, σχηματισμό πτερυγίου, στεατίων, σπίλων/μελανώματος οφθαλμού και βλεφάρων, αλλά περιορίζουν και εσωτερικές παθήσεις, όπως καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Επίσης την περιοχή του προσώπου προστατεύει πολύ και η χρήση καπέλου. Χρησιμοποιώντας το αντηλιακό προσώπου μας προσέχουμε να μην το εφαρμόζουμε πολύ κοντά στα μάτια, καθώς αν μπει εσωτερικά θα έχουμε τσούξιμο, κοκκίνισμα και ερεθισμό.

Στις πισίνες καλό είναι να χρησιμοποιούμε ειδικά προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης, καθώς το χλώριο που περιέχει το νερό μπορεί να δημιουργήσει ήπιο έγκαυμα και ερεθισμό στα μάτια μας. Ειδικά όσοι φορούν φακούς επαφής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου τους όσον αφορά την προστασία των ματιών τους ειδικά στο μπάνιο σε πισίνα ή λίμνη, καθώς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μολύνσεις του κερατοειδούς.

Άλλο απαραίτητο «αξεσουάρ» στη βαλίτσα των διακοπών μας είναι τα τεχνητά δάκρυα, τα οποία ανακουφίζουν τόσο από το τσούξιμο και την ξηροφθαλμία που έχουν πολλοί με τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά είναι και απαραίτητα ακόμα περισσότερο σε όσους φορούν φακούς επαφής για προστασία του κερατοειδούς από μικροτραυματισμούς και την είσοδο μικροβίων στα μάτια. Σημαντικά χαρακτηριστικά των σκευασμάτων δακρύων που επιλέγουμε είναι να μην έχουν συντηρητικά και να περιέχουν υαλουρονικό ώστε να έχουν τη μέγιστη ευεργετική δράση. Ειδικά σε κλιματιζόμενους χώρους και έξω όταν φυσάει, τέτοια σκευάσματα προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Να τονίσουμε ότι σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας/ μόλυνσης ή αλλεργίας των ματιών είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τεχνητό δάκρυ πριν επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο και όχι κάποιο άλλο κολλύριο πχ με κορτιζόνη, καθώς ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει σοβαρή αντένδειξη και να προκαλέσουμε ζημιά στα μάτια μας.

Σημαντικό είναι επίσης να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια μας. Το τρίψιμο των ματιών ενοχοποιείται για την είσοδο μικροβίων και ιών (ο κορωνοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση) και μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Χρονίως αν μας γίνει συνήθεια, μπορεί να κάνει ζημιά στη δομή του κερατοειδή και να δημιουργήσει πρόβλημα στην όραση.

Τρώμε υγιεινά, προτιμάμε φρούτα, λαχανικά, τροφές με ω3 και πίνουμε αρκετό νερό για διατήρηση της υγείας των ματιών μας και βελτίωση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Έχοντας αυτά κατά νου, μπορούμε να απολαύσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι όσον αφορά την υγεία των ματιών μας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

Tags: ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ