12.3.2019 8:56

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος

 

 Ο οφθαλμίατρος Γιάννης Κοσμίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος εξηγεί τι σημαίνει γλαύκωμα, πώς ελέγχεται και πώς αντιμετωπίζεται. 

 Τι είναι το γλαύκωμα ;

Το γλαύκωμα είναι ομάδα ασθενειών του οφθαλμού που προσβάλλουν την βασική δομή του ματιού, το οπτικό νεύρο. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), που βλάπτει το οπτικό νεύρο. Χωρίς θεραπεία η συνεχιζόμενη βλάβη στο ΟΝ θα οδηγήσει σε ελλείμματα του οπτικού πεδίου, μείωση της όρασης και τελικά σε τύφλωση.

 

  Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για το γλαύκωμα;

•       Γενικά όλα τα άτομα μεταξύ 35-40ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση (μέτρηση ΕΟΠ και εξέταση της κεφαλής του οπτικού Νεύρου). Στις ηλικίες 40-60ετών ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μετά τα 60 έτη συνιστάται έλεγχος κάθε 1-2 χρόνια.

•           Όλα τα άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος 

•           Οι ασθενείς με διαβήτη και συστηματική υπέρταση

•           Κατά την διάρκεια της συνήθους οφθαλμολογικής εξέτασης μπορεί να εντοπισθούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου :α) Λεπτός κερατοειδής   β) υψηλή μυωπία ή μεγάλη υπερμετρωπία γ) μετρήσεις ενδοφθάλμιας πίεσης άνω των 21mtg δ) στενή γωνία ή αβαθής πρόσθιος θάλαμος.

 

  Υπάρχουν συμπτώματα γλαυκώματος ;

Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως ο «σιωπηλός κλέφτης της όρασης»

Και συνδέεται τυπικά με την ανώδυνη και προοδευτική απώλεια της όρασης που μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Άρα η προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη.

 

  Ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται για την διάγνωση ;

 

•           Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης

•           Γωνιοσκοπία 

•           Εξέταση της δομής του οπτικού νεύρου

•           Αξιολόγηση της λειτουργίας του οπτικού νεύρου (οπτικό πεδίο / αυτόματη περιμετρία)

Επίσης μερικές φορές μπορεί να χρειασθεί να γίνουν: 

1.         Παχυμετρία (μέτρηση πάχους κερατοειδή)

2.         Απεικόνιση του στρώματος των νευρικών ινών και των γαγγλιακών  κυττάρων με μηχανήματα Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής (OCT-OCT angio)

  

Ποια είναι η θεραπεία του γλαυκώματος;

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και στην αναστολή της εξέλιξης του γλαυκώματος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το γλαύκωμα δεν μπορεί να θεραπευτεί και ότι οποιαδήποτε βλάβη έχει συμβεί στο οπτικό νεύρο δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο είναι δυνατό να διατηρηθεί η τρέχουσα όραση (κεντρική και περιφερειακή) έτσι ώστε ο ασθενής να μην αναπτύξει περαιτέρω οπτική βλάβη.

Οι διαθέσιμες θεραπείες σήμερα είναι:

•           Οφθαλμικές σταγόνες και σε δύσκολες περιπτώσεις χρήση δισκίων

•           Χειρουργική με Laser

•           Κλασική χειρουργική θεραπεία 

 

  Και τέλος ένα σημαντικό μήνυμα για ασθενείς με γλαύκωμα

 

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά από τον γιατρό σας. Υπάρχουν σήμερα πλέον πολλές διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές. Η τακτική και συνεπής θεραπεία με παρακολούθηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όραση σας σε όλη σας την ζωή , χωρίς τον φόβο και τον κίνδυνο της τύφλωσης.

Μπορείτε να απολαύσετε μια εξαιρετική ποιότητα ζωής , ιδιαίτερα αν η ασθένεια εντοπισθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Να θυμάστε πάντα ότι αν πάσχετε από γλαύκωμα θα πρέπει είστε υπό την φροντίδα ενός οφθαλμιάτρου στο υπόλοιπο της ζωής σας.

Επίσης υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές έρευνες για νέες θεραπείες που θα γίνουν διαθέσιμες στο εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ