5.1.2023 16:08

Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για την οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι μπορεί πλέον να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ ακόμα και στο σπίτι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τη διάρκεια της απαιτούμενης θεραπείας. Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Πνευμονική Ίνωση αλλά και Καρδιακή Ανεπάρκεια επωφελούνται σημαντικά από την εφαρμογή οξυγονοθεραπείας στο σπίτι. Στη συνέχεια, θα δούμε όλα όσα θέλουμε να μάθουμε ως προς την εφαρμογή της θεραπείας, καθώς και τους περιορισμούς της. 

Πότε ένας γιατρός θα προτείνει οξυγονοθεραπεία στο σπίτι;

Κατόπιν εξέτασης του αρτηριακού αίματος και μετά από λήψη αίματος, ο πνευμονολόγος θα υποδείξει κατά πόσο ο ασθενής χρειάζεται συμπλήρωμα οξυγόνου. Το οξυγόνο στο σπίτι απαιτείται όταν κάποιος δεν μπορεί να λάβει την απαραίτητη ποσότητα μέσω της φυσιολογικής αναπνοής, συνεπώς και χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση της πνευμονικής του λειτουργίας. Ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί τακτικές μετρήσεις με οξύμετρο, διαδικασία η οποία είναι ακριβής και εύκολη ως προς την εφαρμογή της. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια τιμή η οποία παρεκκλίνει σημαντικά πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον ιατρό του. Ασθενείς οι οποίοι υπήρξαν καθηλωμένοι σε νοσοκομειακά κρεβάτια για μεγάλα χρονικά διαστήματα συχνά θα χρειαστούν τη συνέχιση της οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, κατόπιν εξιτηρίου από το νοσοκομείο. 

Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο συμπυκνωτή οξυγόνου;

Οι περισσότεροι συμπυκνωτές οξυγόνου που είναι σήμερα διαθέσιμοι στην αγορά θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς και εύχρηστοι. Ο πνευμονολόγος σας θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος για εσάς, ανάλογα με τη ροή οξυγόνου που χρειάζεστε και τις δυνατότητές σας, προτείνοντας παράλληλα την κατάλληλη φιάλη οξυγόνου

Τι θα πρέπει να προσέξω κατά τη θεραπεία μου;

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θέτει τον ίδιο και την οικογένειά του σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνεπώς το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά, όπως και η τοποθέτηση οποιασδήποτε πηγής φωτιάς και θερμότητας πλησίον του συμπυκνωτή. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έκρηξης και πυρκαγιάς. Για μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, ο ασθενής θα πρέπει να τρέφεται σωστά και να αναπαύεται στο μέγιστο δυνατόν. Επενδύστε σε αναπαυτικά ρούχα και σαμπό τα οποία θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά σας.

Μπορώ να διακόψω τη θεραπεία;

Μια απότομη διακοπή οξυγονοθεραπείας μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Ο ασθενής δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόψει ή να τροποποιήσει τη θεραπεία χωρίς την οδηγία του θεράποντος ιατρού. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η τακτική επανεξέταση ώστε να αξιολογείται εκ νέου η συνολική του κατάσταση και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιπλοκών. Απότομη διακοπή, αύξηση ή μείωση του προσλαμβανόμενου οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων ανακοπή ή πνευμονικά εγκαύματα.

Για πόσο καιρό θα χρειαστεί;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την φυσική κατάσταση, την ηλικία και την βελτίωση που θα δείξει ένας ασθενής μετά το πρώτο στάδιο εφαρμογής. Ο πνευμονολόγος είναι αυτός ο οποίος θα ορίσει μια πρώτη εκτίμηση για την αναγκαία διάρκεια της θεραπείας, παρακολουθώντας στενά την πορεία του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκειά της. 

Πώς γίνεται η χορήγηση οξυγόνου;

Η χορήγηση οξυγόνου είναι εύκολη ως προς την εφαρμογή, χάρη στις ειδικά διαμορφωμένες μάσκες οξυγόνου οι οποίες εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπο του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, η απορρόφηση διευκολύνεται, ενώ ο ασθενής αντλεί μόνο την ποσότητα που χρειάζεται και όχι παραπάνω. Κατά την πρώτη εφαρμογή θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες ως προς τη σωστή διαχείριση του συμπυκνωτή. 

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ FORTUNA

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ