ΥΓΕΙΑ

20.1.2022 10:08

Είναι η ρομποτική μέθοδος το μέλλον της χειρουργικής;

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και γιατί θεωρείται από πολλούς το μέλλον της χειρουργικής ιατρικής;

Πολλοί θα έλεγαν πως δεν αποτελεί το μέλλον αλλά το παρόν, και αυτό γιατί η ρομποτική χειρουργική έχει μπει ήδη δυναμικά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, με πολλές από αυτές τις παθήσεις μάλιστα κατά το παρελθόν να χαρακτηρίζονται αρκετά δύσκολα χειρουργεία. Σήμερα όμως, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα, ελάχιστα επεμβατικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, πού εφαρμόζεται και για ποιες παθήσεις ενδείκνυται;

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον χώρο της χειρουργικής, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στους ασθενείς, όσο και στους ιατρούς. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους εξειδικευμένους χειρουργούς να εφαρμόζουν σύνθετες επεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Αρκετοί ασθενείς έχουν πολλές φορές απορίες σχετικά με το πως ακριβώς εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος. Εξαιτίας του ονόματός της αναρωτιούνται εάν η επέμβαση γίνεται αυτοματοποιημένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην ουσία, ο χειρουργός είναι αυτός που βρίσκεται πίσω όλα τα στάδια της επέμβασης από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού είναι κοντά στον ασθενή και είναι αυτός ο οποίος κινεί τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρομποτικής χειρουργικής αποφεύγεται ο τραυματισμός των ιστών του οργανισμού, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών. Ο χειρουργός εισάγει μια μικρή κάμερα, η οποία στέλνει μια εικόνα 3D υψηλής ευκρίνειας σε μια εξωτερική οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, ο χειρουργός έχει απόλυτη εποπτεία του τι συμβαίνει και μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση, αφού έχει δυνατότητα κινήσεων ακριβείας χιλιοστού και περιστροφής 360˚μοιρών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ρομποτική χειρουργική έχει πολλά οφέλη. Αρχικά προς τους ασθενείς, οι οποίοι βιώνουν αυτά τα οφέλη τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Για παράδειγμα, εξαιτίας του ότι η μέθοδος της ρομποτικής είναι ελάχιστα επεμβατική, υπάρχει λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη αποθεραπεία. Στα πλεονεκτήματα στην ρομποτική χειρουργική περιλαμβάνονται οι μικρότερες τομές και κατά συνέπεια το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ο ελάχιστος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών, ο μειωμένος πόνος και η ταχύτερη ανάρρωση με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Όσον αφορά τους εξειδικευμένους χειρουργούς ρομποτικής, η μέθοδος προσφέρει ακρίβεια, μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ευελιξία. Πλέον οι ιατροί μπορούν να ολοκληρώσουν πολύπλοκες ή λεπτές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες ή αδύνατες μέσω της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αυτή τη μέθοδο;

Η ρομποτική χειρουργική επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής. Αυτή τη στιγμή πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με απόλυτη επιτυχία με τη βοήθειά της. Μία από τις ειδικότητες που επωφελούνται ιδιαίτερα από την συγκεκριμένη μέθοδο είναι η γενική χειρουργική. Επεμβάσεις για παθήσεις όπως η κήλη αθλητών, η οσχεοκήλη και η κοιλιοκήλη παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία και στην ουρολογία, στη θωρακοχειρουργική, αλλά και στη γυναικολογία.

Πού εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική;

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία αρχίζουν να εφαρμόζουν τη ρομποτική χειρουργική. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν όλοι οι ιατροί να την εξασκήσουν. Απαιτείται ειδική εξειδίκευση και κατάρτιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, η οποία και είχε πραγματοποιηθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει τα φημισμένα ρομπότ Da Vinci Xi HD Edition 2019 & Da Vinci X, τα μοναδικά συστήματα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκαν από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ