17.11.2020 10:48

«ΣοΦίλια» - ένα ταξίδι ωρίμανσης

Η «ΣοΦίλια» αποτελεί ένα σύντομο διήγημα στο οποίο πρωταγωνιστεί μια έφηβη. Η συγγραφέας, Μαριάννα Κριμιζή, περιγράφει το οδοιπορικό μιας νεαρής κοπέλας από την εφηβική ηλικία προς τη συναισθηματική ενηλικίωση, «αυτή που βρίσκεις και δε σε βρίσκει!», αναφέρει η συγγραφέας περιπαιχτικά.

Ένα διήγημα γεμάτο συμβολισμούς και βαθιά νοήματα που μας μεταφέρουν στην τρυφερή ηλικία: εκεί όπου ξεκίνησε το συνειδητό ταξίδι προς την ωριμότητα.

Η ιστορία δίνει έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των παραγόντων που μας διαμορφώνουν κατά τα αναπτυξιακά χρόνια της "δεύτερης γέννησης" μας: της εφηβείας μας. «Γεννιέσαι δύο φορές, η μία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...» J.J.Rousseau.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

H Μαριάννα Κριμιζή γεννήθηκε στη Χίο, το 1982. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας και του μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στη Σχολική Ψυχολογία, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εκπαιδεύεται και ασκεί τη συστημική και ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, ενώ παράλληλα υπηρετεί τη δημόσια ελληνική εκπαίδευση.


Λίγα λόγια για το διήγημα

Ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί και ένα λογοπαίγνιο. Το "ΣοΦίλια" είναι ένα σύνθετο όνομα με ερμηνείες που η συγγραφέας αφήνει στις προβολές του εκάστοτε αναγνώστη.

Το ρούχο σχετίζεται με την αυτοεικόνα του εφήβου· αυτό που τον "ντύνει",  τον "αγγίζει", τον προστατεύει και τον συνοδεύει.

Είναι "η επιλογή" του εφήβου, με την οποία σχετίζεται και συμπορεύεται.

Η θηλυκή οπτική στην ιστορία είναι εμπνευσμένη από τα βιώματα της συγγραφέως στη ζωή και την εργασία της.

«Η γυναίκα στη σημερινή εποχή έχει ένα πολυποίκιλο, απαιτητικό ρόλο, που αυξάνει τις εσωτερικές συγκρούσεις μέσα της, από την εφηβική κιόλας ηλικία, κατά την οποία διαμορφώνει την προσωπική και κοινωνική της ταυτότητα. Στο παραμύθι, ωστόσο, σκιαγραφείται και η ρευστότητα της ταυτότητας του αγοριού για να δείξει τα συγκεχυμένα όρια δύο προσωπικοτήτων που συνδέονται στενά σε αυτή τη μεταβατική ηλικία», αναφέρει η συγγραφέας.

Στην ιστορία αναδύονται ηθικά διδάγματα, όπως: ο δρόμος είναι η χαρά,

αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας και νοηματοδοτούμε τις επιλογές αυτές,

η ζωή έχει υπερβάσεις για υψηλούς σκοπούς, και

ό, τι αγαπάς ΔΕ τελειώνει...

Η ιστορία συνοδεύεται από μελωδίες γνωστών καλλιτεχνών που ενέπνευσαν το οδοιπορικό αναζήτησης της ΣοΦίλιας.

«Όλες αυτές οι δυνατές συγκινήσεις και τα αποστάγματα ζωής «ήθελαν» να λάβουν χώρα και μορφή στη πλοκή μιας ιστορίας που αφήνει τη δική της προσωπική γεύση στο κάθε αναγνώστη», αναφέρει η συγγραφέας.

Καλοπερπάτητη να είναι η «ΣοΦίλια» σε αυτούς τους καιρούς, όπου - μπορεί να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας - μα η τέχνη και η ψυχή δεν έχει περιορισμούς!

*Το παραμύθι είναι διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο «Πάπυρος» της πόλης της Χίου (τηλ: 2271021550) απ΄ όπου μπορείτε να το παραγγείλετε (και) ηλεκτρονικά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ