27.5.2022 10:02

«Τέχνη στον δημόσιο χώρο»

Ξανθή Πόθα, Α2 Λυκείου
Ξανθή Πόθα, Α2 Λυκείου

Έκθεση φωτογραφίας από τα παιδιά του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Χίου

Η έκθεση με τίτλο «Τέχνη στο Δημόσιο χώρο», είναι μια έκθεση φωτογραφίας των μαθητριών και μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Χίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο στόχος, ήταν η κατανόηση της έννοιας του δημόσιου χώρου και ο προσδιορισμός της σχέσης των παιδιών με τη δημόσια σφαίρα μέσα από τον εντοπισμό και τη διάκριση των διάφορων μορφών τέχνης που συναντούν στην καθημερινότητα τους.

Η τέχνη στο δημόσιο χώρο είναι συνυφασμένη με τη δημόσια ζωή, τους ήρωες, τους ευεργέτες, τα σύμβολα, τα πνευματικά επιτεύγματα και τα ιστορικά γεγονότα που από το 19ο αιώνα απεικονίζονται με την τέχνη της γλυπτικής και τοποθετούνται σε διακριτά σημεία του κάθε τόπου. Στη διαμόρφωση του τοπίου της καθημερινότητας ενός ανθρώπου όμως, σημαντικό ρόλο επίσης λαμβάνουν οι λαϊκές και οι εφαρμοσμένες τέχνες, οι τοιχογραφίες, τα graffiti και οι αφίσες, που εμφανίζονται σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, καταστήματα ή ακόμα και σε ερειπωμένα κτήρια. 

Μαρία Παντελίδη, Α2 Γυμνασίου

Η φωτογράφιση, που πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά με μέσο το κινητό τους τηλέφωνο, παραθέτει με αμεσότητα μια σειρά από θραύσματα ετερογενών στοιχείων που συνθέτουν την οπτική τους πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, φωτογραφίες δημιουργημάτων σημαντικών εκπρόσωπων της νεοελληνικής γλυπτικής, όπως ο ορειχάλκινος Ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974) που δεσπόζει στην πλατεία Πλαστήρα και ο Αφανής Ναύτης του γλύπτη Θανάση Απάρτη(1899-1972) στο Βροντάδο συνυπάρχουν με φωτογραφίες από τα ξυστά στο Πυργί, τοιχογραφίες σε σχολικά κτήρια, εικόνες δωματίων του Λωβοκομείου και graffiti που εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. 

Τζένη Τσέτσερη, Β1 Γυμνασίου

Αποφεύγοντας την ταξινόμηση και την ιεραρχία στις διάφορες μορφές έκφρασης, τα παιδιά συγκρότησαν ένα συμπεριληπτικό πλαίσιο εικόνων που προσδίδει στους θεατές τη δυνατότητα ποικίλων εντυπώσεων της τέχνης στον δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα αποβλέπει στην δημιουργία πολλαπλών αναγνώσεων του ορατού κόσμου, στοιχείο που καθιστά ανοιχτή τη δυνατότητα επικοινωνίας και αισθητή την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αντίστοιχου συμπεριληπτικού κοινωνικού πλαισίου όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ. Χίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. 

Τα παιδιά του σχολείου που συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Ανεζίνης Αλέξανδρος, Ασλάζι Αριέλ, Βαβούλης Αναστάσιος, Βαρφάϊ Έντριτ, Βασιλάκης Χαράλαμπος, Κουιμάνη Ματρώνα, Κούντρης Νίκος, Κόφινας Νίκος, Λεμονιά Δέσποινα, Μαρής Νίκος, Ματσάγκος Βαλάντης, Μερούσης Ζαχαρίας, Μερούσης Χρήστος, Μπουμπάρη Ειρήνη, Ντάνος Μάρκελος, Παντελίδη Μαρία, Παντελούκα Μαρία, Πόθα Ξανθή, Σβορώνος Βαλάντης, Σιδεράτου Ζαμπέλα, Τετώνη Ιωάννα, Τσέτσερη Τζένη, Φουρνάρη Μαρία.

Τοποθεσία: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Διάρκεια: 4 Ιουνίου-11 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 09:00-13:00, 17:30-21:00

Πέμπτη: 17:30-21:00

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Ιουνίου 19:30.

Κείμενο-επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς, υπεύθυνος εικαστικών (ΠΕ08) του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Χίου.

Μαρία Παντελούκα, Γ1 γυμνασίου

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ