Πολιτισμός

9/7/18 17:50

τελ. ενημ.: 11/7/18 13:20

Ρ. Βασιλάκη: Η γυναίκα «καπετάνισσα» που αποτυπώνει στον καμβά τα ταξίδια της

Η Ρούλα Βασιλάκη τιμώντας την παράδοση της Ελλάδας στη θαλασσογραφία εκθέτει στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος τη δική της συλλογή από τις 16 Ιουλίου, όπου είναι και η ημέρα των εγκαινίων, έως τις 21 του ίδιου μήνα.

Η ζωγράφος εμπνέεται από την μυστήρια και συνάμα γαλήνια αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, μα στον καμβά της αποτυπώνει όλες του κόσμου τις ακτές. Τις κοσμοπολίτισσες, τις ήσυχες, τις απομακρυσμένες, τις  μικρές , τις μεγάλες και θέλει να τις γνωρίσουν οι Χιώτες μία προς μία. Άλλωστε οι Χιώτες είμαστε μαθημένοι σε τέτοια τοπία, μιας και οι ναυτικοί είναι παράδοση μας.

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο…

Η Ρούλα Βασιλάκη απέκτησε πολλά ναυτικά μιλιά, στο πλευρό του συζύγου της, μιας και τον συντρόφευε σε πολλά από τα ταξίδια του, όντας ναυτικός. Στα ταξίδια της αυτά ερωτεύτηκε τη θάλασσα και όταν κλήθηκε να αφήσει πίσω της τον «ναυτικό βίο», ξεκίνησε να αποτυπώνει σε ένα κομμάτι ακουαρέλα τα όσα μπλε είχε δει το μάτι της να έχει η θάλασσα…  Για πέντε χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής σε καλλιτεχνικά εργαστήρια της πρωτεύουσας. Κάτι που την καθιστά ειδήμονα και γνώστη της τεχνικής και της λεπτομέρειας.

Η έκθεση της περιλαμβάνει 13 έργα, που ως τίτλους έχουν στίχους από 13 διαφορετικά ποιήματα. Έργα αναμφίβολα βιωματικά, επενδυμένα με την «πατίνα» του χρόνου, θα πάρουν σάρκα και οστά μέσα από τα μάτια των επισκεπτών τους στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος. Μην το χάσετε…  

Η κριτική του Μπάμπη Κοιλιάρη

«Αγαπητή Ρούλα. Βλέπω προσεκτικά τμήματα από τα έργα σου που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ξεχωριστούς πίνακες. Νομίζω ότι το εντόπισες κι εσύ συνθέτοντας με τον ίδιο τρόπο την αφίσα της έκθεσης σου. Είχα δει μέχρι τώρα αποσπασματικά δουλειά σου και δεν μπορούσα να φανταστώ το δυναμισμό που διακρίνει την πινελιά σου σε όλο το εύρος της. Στα περισσότερα έργα σου διακρίνω έναν ενιαίο χαρακτήρα να περιγράφεται μέσα από κλασσικά και ίσως τετριμμένα θέματα, που όμως εσύ κατάφερες με πολύ έξυπνο τρόπο να τα μετατρέψεις σε Εκρηκτικά. Η εξπρεσιονιστική σου διάθεση μετατρέπει το "Παραμύθι" σε ΜΥΘΟ και την καθημερινότητα σε ΙΣΤΟΡΙΑ. Αυτή την έκφραση των αρμονικών συνδυασμών των χρωμάτων στα έργα σου πολλοί θα την ζήλευαν. Με αλλεπάλληλες στρώσεις χρώματος, αφήνεις πίσω την γλυκιά εντύπωση των πραγμάτων, μεταφέροντας στο κοινό σε παλιές καλές εποχές, ενώ ταυτόχρονα με μια αυστηρή έκφραση περιχαρακώνεις τα αντικείμενα σου χωρίς να αφήνεις πίσω ερωτηματικά. Θα τολμούσα να την ονομάσω "Νεφελώδη Σαφήνεια" αν μου επιτρέπεις. Σου προτείνω σαν παλιότερος στο χώρο να μείνεις σταθερή σ αυτόν τον τρόπο που εκφράζεσαι τώρα και θα δεις ότι πολύ γρήγορα θα εξελιχθείς σε ακόμα ανώτερα στάδια. Με αυτή την ευχή και την δεδομένη επιτυχία σου στην έκθεση, κλείνω αυτή την σύντομη και καλοπροαίρετη κριτική μου. Να σαι καλά. ⛵Μπάμπης...»