18.9.2017 12:10

«Νέα» θεατρική αίθουσα, δεύτερος κύκλος ζωής για το Ομήρειο

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ η επισκευασμένη αίθουσα θεάτρου με προβολή ταινίας για τη ζωή του Άλαν Τιούρινγκ, «πατέρα» των υπολογιστών.

Mε την ταινία για τη ζωή του Άλαν Τιούρινγκ, άρχισε  η δεύτερη περίοδος της ζωής της αίθουσας θεάτρου του Ομηρείου μετά την κατασκευή και λειτουργία της το 1980. Η αίθουσα δόθηκε πάλι για χρήση στο κοινό, μετά  τη δίμηνη διακοπή για τις αναγκαίες επισκευές των καθισμάτων και την αντικατάσταση της μοκέτας.

«Μακάρι να κρατήσουν και αυτά άλλα σαράντα χρόνια, οι δωρητές είχαν κάνει άριστη δουλειά. Αναθέσαμε την επισκευή στην ίδια κατασκευάστρια εταιρία, τολμήσαμε σε μία δύσκολη εποχή, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την αντοχή των υλικών», τονίζει στον «π» ο πρόεδρος του Ομηρείου Ηλίας  Σμυρνιούδης.

Το έργο

Ο κ. Σμυρνιούδης καλωσόρισε τους θεατές στην ανακαινισμένη αίθουσα και τόνισε ότι το έργο είναι ενταγμένο στην πρώτη θεματική ενότητα δράσεων «Επιστήμες» από τις εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο «Ομηρείου έργα» με τις οποίες κάθε μήνα θα  πραγματεύονται διαφορετικά θέματα.                                                                                                                                                                Η ταινία «πραγματεύονταν» τη ζωή του Άγγλου μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ,  ο οποίος κατάφερε να σπάσει τον απόρρητο κωδικό των Γερμανών, με τον οποίο επικοινωνούσαν στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ιστορία του παρουσίασε ο Παντελής Σαλλιάρης, μαθηματικός και πρόεδρος του παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

« Ο Τιούρινγκ ήταν ο πατέρας των υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης της μαθηματικής Βιολογίας. Στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο κλήθηκε από την Κυβέρνηση  να στελεχώσει μια ομάδα η οποία θα αποκρυπτογραφούσε τη μηχανή Enigma που διέθεταν οι Γερμανοί, με την οποία αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα. Μόνο μια ευφυΐα τύπου Τιούρινγκ θα μπορούσε να το κάνει και τα κατάφερε. Όταν τελείωσε ο πόλεμος  ο Τσώρτσιλ είπε ότι μεγάλο μέρος της νίκης των συμμάχων εναντίον των Ναζί οφείλεται στον Άλαν Τιούρινγκ. Το 1951 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, δικάστηκε  με νόμο του 1885, καταδικάστηκε και είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ποινές. Τη φυλάκιση και την ορμονοθεραπεία για να αλλάξει τη  λίμπιντο του και να γίνει άντρας.

Επέλεξε τη δεύτερη λύση. Σε ένα χρόνο είχε καταρρεύσει σωματικά. Παράλληλα έκλεισαν όλοι  οι δρόμοι για τις άλλες χώρες, του  αφαίρεσαν το διαβατήριο και το 1952 αυτοκτόνησε δαγκώνοντας ένα μήλο στο οποίο είχε κάνει ένεση υδροκυανίου.

Πολύ  αργότερα ρωτήθηκε ο  ιδρυτής της Apple Steve Jobs, αν το σήμα της εταιρείας το δαγκωμένο μήλο είναι  αυτό που δάγκωσε ο Τιούρινγκ. Απάντησε «όχι δυστυχώς δεν είναι, πολύ θα θέλαμε να το είχαμε σκεφτεί και να είχαμε βάλλει αυτό».

Αργότερα η Βρετανική κυβέρνηση θέλησε να τον αποκαταστήσει, δεν το τόλμησε λόγω των ηθικοπλαστικών αντιδράσεων της πουριτανικής κοινωνίας και το έκανε η Βασίλισσα Ελισάβετ.»  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ