20.7.2022 12:52

Η Φένια Χρήστου στις 8 Αυγούστου στο Περιβόλι

H Φένια Χρήστου είναι μουσικός. (Συνθέτης, πιανίστα, τραγουδίστρια, ελεύθερη αυτοσχεδιαστής). Έχει λάβει μαθήματα τραγουδιού και πιάνου ενώ έχει μελετήσει ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών καθώς και έχει παρακολουθήσει το Α' Έτος Σύγχρονης και Ηλεκτρονικής Μουσικής στο ΚΣΥΜΕ ενώ παρακολουθεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΕΙ στον τομέα του τραγουδιού.

Τον Δεκέμβρη του 2014 έλαβε το Α' Βραβείο σύνθεσης τραγουδιού στον διαγωνισμό του Ελληνικού Σχεδίου και διεξήχθη στην Στέγη γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με επικεφαλής τον συνθέτη ΔημήτρηΠαπαδημητρίου. Το τραγούδι που διακρίθηκε φέρει τον τίτλο "Μοίρα μου και Πεπρωμένο" και συμπεριλαμβάνεται στο album Εl3ven το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 από τον “Μετρονόμο”.

Το “El3ven” αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά της δημιουργού και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές. Επίσης, έχει συνθέσει μουσική και τραγούδια για θεατρικές και παιδικές παραστάσεις σε συνεργασία, κατά το πλείστον, με το Ελληνικό Σχέδιο και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και με διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα ενώ έχει εστιάσει επίσης με ιδιαίτερη αγάπη στην μελοποίηση από την αρχή της καριέρας της ξεχωρίζοντας την συνεργασία της με το Φεστιβάλ Δελφών το 2018 όπου κλήθηκε να μελοποιήσει και να ερμηνεύσει Α. Σικελιανό καθώς και την πρόσφατη ( καλοκαίρι 2020 ) συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το ΥΠΠΟΑ με την παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών», σε σύλληψη-σύνθεση της ίδιας. Πρόκειται, για μια μουσικοποιητική παράσταση σχεδιασμένη για δύο ηθοποιούς και τρείς μουσικούς επι σκηνής, με θεματική τον έρωτα, ενώ κεντρική έμπνευση της αποτέλεσε η ποίηση του Κωστή Παλαμά (ο Σάτυρος, η Νεραιδοπαρμένη, η Κυμοθόη) καθώς και άλλων Ελλήνων ποιητών όπως ο Α. Σικελιανός, ο Ν. Λαπαθιώτης κ. α. Στην εργογραφία της που ακολουθεί συνοπτικά παρακάτω μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εξελικτικά την διαδρομή της από την έναρξη της καριέρας της έως σήμερα.

Εργογραφία & παραστάσεις εν συντομία:
Δεκέμβρης 2014: Α΄ Βραβείο δημιουργίας τραγουδιού ( SGT · Onassis Cultural Centre) από το Ελληνικό Σχέδιο.
Μάιος 2015: « Νέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές » ( SGT · Onassis Cultural Centre) από το Ελληνικό Σχέδιο.
Μάρτιος 2016: « Οι ποιητές μου » · μελοποιώντας ποιητές που ζουν και δραστηριοποιούνται στο σήμερα. ( Σε συνεργασία με τον Μιχάλη Βιρβιδάκη και το θέατρο Κυδωνία στα Χανιά)
Μάιος 2016: «Οι ποιητές μου » · μελοποιώντας ποιητές που ζουν και δραστηριοποιούνται στο σήμερα. (Πολύτεχνο - Κέρκυρα)
Οκτώβρης 2016: Επαναληπτική παράσταση « Οι ποιητές μου » στο Θέατρο Κυδωνία και νέο αφιέρωμα στον ποιητή και συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη.
Δεκέμβρης 2016: « Mύθοι του κόσμου που γίνονται τραγούδια » - SGT · Onassis Cultural Centre / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Ελληνικό Σχέδιο. ( Συνθέτει & ερμηνεύει )
Δεκέμβρης 2017: « Να τα πούμε; » Νέοι συνθέτες μελοποιούν και ερμηνεύουν νέα κάλαντα. (SGT · Onassis Cultural Centre). ( Συνθέτει & ερμηνεύει )
Μάιος 2018: Κυκλοφορία δίσκου Εl3ven από τον Μετρονόμο.
Ιούνιος 2018: Ανάθεση μελοποίησης και ερμηνείας ποιημάτων του Ά. Σικελιανού σε παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν για το πρώτο Φεστιβάλ Δελφών.
Οκτώβριος 2018: Επίσημη παρουσίαση του δίσκου El3ven στον Ιανό.
Μάρτιος 2019: Ερμηνεύει για τηλεοπτική παραγωγή, μελοποιημένα ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με την Ορχήστρα της Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μουσική Γιάννη Γλέζου και μετάφραση Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ιούνιος 2019: Ο χορευτής και χορογράφος Niko Ilias König από την Aυστρία, επιλέγει μουσική από το El3ven, ακούγοντας το album τυχαία στο διαδίκτυο, για την παράσταση ΟΨΕΙΣ από την ομάδα χορού PlAN B που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΡΟΕΣ στην Αθήνα.
Καλοκαίρι 2020: Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών», σε σύλληψη- σύνθεση & μουσική διδασκαλία της Φένιας Χρήστου. Πρόκειται για μια μουσική
παράσταση βασισμένη σε ποίηση Κ. Παλαμά, Α. Σικελιανού και Ν. Λαπαθιώτη. Ερμηνεύουν δύο ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής. ( Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που περιλαμβάνει Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.)
Δεκέμβρης 2020: Συμμετέχει ως συνθέτης και ερμηνεύτρια στην παραγωγή με τίτλο « Να τα πούμε; » · Νέα κάλαντα για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Σεπτέμβριος 2021: Συνθέτει μουσική και ερμηνεύει επί σκηνής για την / στην Τελετή Έναρξης και Τελετή Λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

 

Επικοινωνία: Τ: 6949 406 998
E: feniachristou@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ EL3VEN…

To Εl3ven είναι ένα album που δημιουργήθηκε από την μουσικό Φένια Χρήστου και κυκλοφόρησε στα μέσα του 2018 από το Περιοδικό και Εκδόσεις Μετρονόμος. http://www.metronomos.gr/.

Περιλαμβάνει πέντε τραγούδια, σε στίχους και μουσική της Φένιας, μία μελοποίηση του Κ. Καβάφη και επτά ορχηστρικά θέματα, δύο εκ των οποίων είναι εμπνευσμένα επίσης τον μεγάλο μας ποιητή. Η συνθέτρια, εκτός από το δημιουργικό υπογράφει τις ενορχηστρώσεις και την επιμέλεια μείξης καθώς και αποτελεί την βασική ερμηνευτική φωνή στα τραγούδια του album. Μουσικά, έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο άλμπουμ, σίγουρα ατμοσφαιρικό, γεννώντας κινηματογραφικές εικόνες, με επιρροές από την κλασσική και την contemporary jazz σκηνή, συγκρατώντας- όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Φώντας Τρούσας σε κριτική του μέσα από το Δισκορυχείον https://diskoryxeion.blogspot.com/2018/09/blog-post.html- στοιχεία θεατρικά, καμπαρέ, δωματίου, οπερετικά ή και R.I.O. (αν και το ροκ είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό αν και το ροκ είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του) · ενώ συνεχίζει: « μετατρέπεται σ’ ένα βαρύ και σύνθετο έργο, δεν θα το έλεγα ακριβώς σκοτεινό, αν και διαθέτει και τέτοια γνωρίσματα, που έχει όμως τον τρόπο να σε παρασύρει στον «κόσμο» του από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Κάτι όχι αυτονόητο, για την όλο και πιο ταλαίπωρη τον τελευταίο καιρό ελληνική δισκογραφία ».

Η ίδια η δημιουργός σε σημείωση της:

«To El3ven αποτελεί μία βαθιά προσωπική καταγραφή του τρόπου αντίληψής μου μέσω του ήχου. Η σύλληψη αυτής της ιδέας ήρθε το 2011- 2013 και εξελίχθηκε σταδιακά μέσα στα χρόνια. Η φιλοσοφία μου απέναντι στα πράγματα, δε συμφωνεί με το εφήμερο, το βιαστικό. Η δημιουργία είναι περισσότερο μια διαδικασία: μια γέννα άλλοτε επίπονη, δύσκολη, βασανιστική, όπως ο «Τρόμος», κι άλλοτε ανακουφιστική, όπως το «Μηδέν». H ανάγκη μου να δεχτώ τον ήχο μου με έφερε σε επαφή με κατώτερα ένστικτα, με την άγρια φύση μου, και μέσα από αυτή την διαδρομή αντιλήφθηκα εκ νέου τον εαυτό μου και τον κόσμο. Από την άλλη, ο δημιουργός χωρίς το έργο του διαθέσιμο σε κοινή ακρόαση είναι... αόρατος κι αυτό είναι το λιγότερο ασφυκτικό ».

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης μέσα από το Κουτί της Πανδώρας ξεκινά την κριτική του γράφοντας:

« Ας ξεκινήσω μ' αυτό, το λιτό και περιεκτικό: Η Φένια Χρήστου έχει ταλέντο! Δεν το αποδεικνύει μόνο το τραγούδι της με τίτλο «Μοίρα μου και πεπρωμένο», που κέρδισε το α' βραβείο δημιουργίας τραγουδιού 2014 στους Αγώνες του Ιδρύματος Ωνάση και που τώρα συμπεριλήφθηκε στο CD της. Εννοώ πως και τα οχτώ τραγούδια της - τρία σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη - καθώς και τα πέντε οργανικά θέματα της συστήνουν ένα πολύ ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό άλμπουμ ». https://www.koutipandoras.gr/article/fenia-hristoy-el3ven

Ο Χρήστος Ασημακόπουλος από το μουσικό περιοδικό Όγδοο σημειώνει:

« Με καθήλωσε από την πρώτη στιγμή, καθώς άρχισαν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου οι εικόνες ενός παράδοξα γοητευτικού μουσικού σύμπαντος. Η Φένια Χρήστου έχοντας σκοπό να δημιουργήσει ένα μουσικό έργο, κατασκεύασε από την αρχή έναν καινούργιο άφθαρτο κόσμο. Κόσμοδομημένο με εύπλαστα καθημερινά υλικά και κάποια λιτά αλεξανδρινά λόγια, συνδυασμένα όμως μοναδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να δομούν έναν εντυπωσιακό και πολύπλοκο οργανισμό, που ανασαίνει και πάλλεται από τη ζωή που του έχει εμφυσήσει η δημιουργός του ».

https://www.ogdoo.gr/prosopa/synenteykseis/el3ven-o-fantasiakos-kosmos-tis-fenias-xristou

Ενώ ο Ειρηναίος Μαράκης, συντάκτης του Αγώνα της Κρήτης,

που παρευρέθηκε στην πρώτη ακρόαση του δίσκου, χαρακτηρίζει την μουσική της Φένιας - « χειροποίητη » - και κάνει λόγο για... Έναν κόσμο άγριο, βαθύτατα αισθαντικό και σκληρά σωματικό, σκοτεινό (αν και το ροκ είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό Το νανούρισμα του Δαίμονα) αλλά και με αιχμές φωτός, ρομαντικό, ερωτικό και ερωτευμένο (αν και το ροκ είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό Μοίρα μου και πεπρωμένο), βαθιά μυσταγωγικό και κοινωνικά προβληματισμένο κι οργισμένο όπως στο τραγούδι Παράκληση (αν και το ροκ είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό Στο Αιγαίο επιπλέουν νεκρά παιδιά / τι γίνεται τώρα δυνατοί άντρες;), με μουσικές καταγραφές και σε απόδοση πουεντυπωσιάζει και που, ναι, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, τα εύκολα και τα γρήγορα.

Η επίσημη παρουσίαση του έγινε στις 19 Οκτωβρίου του 2018 στον Ιανό, ενώ προηγήθηκε μία πρώτη μουσική ακρόαση τον Ιούλιο του 2018, σε κλειστό κύκλο, στο Θέατρο Κυδωνία του σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη στα Χανιά.

Σχετικά με τον φορέα:
H Heart - The Home of Art, είναι μία νεοσύστατη επιχείρηση που εδρεύει στο Χαλάνδρι και δραστηριοποιείται στην δημιουργία & εκτέλεση παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων και στην πολιτιστική εκπαίδευση. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2019. Έκτοτε, έχει ανταποκριθεί σε διάφορες καλλιτεχνικές προσκλήσεις με σταθμό την παραγωγή "Στα όνειρα των ποιητών" - μία μουσικοποιητική παράσταση σε σύνθεση - σύλληψη της μουσικού Φένιας Χρήστου - για τρείς μουσικούς και δύο ηθοποιούς - σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε και το ΥΠΠΟΑ, η οποία πραγματώθηκε το καλοκαίρι του 2020 σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς και την καλλιτεχνική παραγωγή της Τελετής Έναρξης και Λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης 2021 στην Αθήνα. Στόχο έχει, (την μετά covid εποχή) να αναπτύξει την δράση της στα ομαδικά εργαστήρια για ενήλικες σχετικών με την μουσική καθώς και την δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων και Φεστιβάλ, με δική της πρωτοβουλία και παραγωγή.

Iδιοκτήτης: Christou Foteini (Christou Fenia)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ