17.4.2024 13:45

«Ελληνικά νησιά, κινηματογράφος και τουρισμός: η Ύδρα και η Ρόδος κατά τις δεκαετίες 1950-1970»

 Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου και της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου υπό την αιγίδα της Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκη Χιου «Κοραής» στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών τους εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Ψηφίδες Μνήμης» διοργανώνουν ομιλία με θέμα «Ελληνικά νησιά, κινηματογράφος και τουρισμός: η Ύδρα και η Ρόδος κατά τις δεκαετίες 1950-1970» με ομιλήτρια την πολιτιστική διαχειρίστρια, Λία Πετρίδου. 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στις 19:30 στη Βιβλιοθήκη Κοραή (Κτίριο Β). 

Λίγα λόγια για το θέμα της ομιλίας: Από τη δεκαετία του 1950 και εξής το ελληνικό κράτος προσπάθησε να ενδυναμώσει τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, προκειμένου να επιτύχει την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιήθηκε και η Τέχνη του Κινηματογράφου, εφόσον ως μέσο επικοινωνίας εξασφαλίζει την προβολή ενός τόπου στο πλατύ κοινό. Τα πιο προβεβλημένα ελληνικά νησιά των δεκαετιών 1950-1970 ήταν η Ύδρα και η Ρόδος, επιτυγχάνοντας και θεαματική αύξηση επισκεπτών. Στη παρούσα διάλεξη εξετάζεται η προβολή τους μέσα από τον κινηματογράφο (ελληνικές και ξένες παραγωγές), καθώς και πλάνα από ταινίες που γυρίστηκαν στα δύο νησιά. Για την ανάλυση χρησιμοποιείται οπτικοακουστικό υλικό και πολυτροπική προσέγγιση.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας: Η Λία Πετρίδου είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία (ΑΠΘ), Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Τεχνική Σχολή Ευκλείδης Θεσσαλονίκης) και έχει αποφοιτήσει από τα μεταπτυχιακά προγράμματα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» (ΕΑΠ) και «Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία» (ΑΠΘ). Αυτή τη στιγμή είναι φοιτήτρια στο ΜΠΣ «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΕΑΠ). Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα είναι η Διαχείριση του Πολιτισμού, η Σημειωτική του Πολιτισμού, η Οπτική Επικοινωνία και ο Πολιτιστικός Τουρισμός. Επαγγελματικά ασχολείται με τη διοργάνωση και επικοινωνία πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ