3.8.2017 10:37

Υπάρχει η κρίσιμη μάζα για την αναγκαία συζήτηση προσανατολισμού του νησιού;

• Δυσχεραίνουν την πιθανότητα οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του καθενός και η αδυναμία της δημοτικής αρχής να συντονίσει έναν ουσιαστικό διάλογο

 

Την επανεκκίνηση αναζητεί μανιωδώς το νησί εδώ και κάποιους μήνες. Στις συζητήσεις για το μέλλον του τόπου, οι οποίες κορυφώνονται, σε φιλολογικό προς το παρόν επίπεδο, με την ευκαιρία της παρουσίας στη Χίο αυτή την περίοδο και καταγόμενων από το νησί σημαντικών προσωπικοτήτων, το ερώτημα για τον επαναπροσανατολισμό της τοπικής οικονομίας, που θα φέρει τη δυνατότητα συγκράτησης του πληθυσμού, κατατίθεται όλο και συχνότερα στις συζητήσεις.

Οι πάντες συμφωνούν πως από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, με δεδομένο ότι τα θεσμικά όργανα δεν έχουν δώσει πειστικά δείγματα γραφής ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας μια πρωτοβουλία εντατικού και ανεκτικού διαλόγου. Η Χίος έχει ανάγκη από ένα ισχυρό δημιουργικό σοκ, μια κοινή προσπάθεια ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν στο νησί αλλά και όσων κατάγονται από τη Χίο και επιθυμούν να στηρίξουν με τις γνώσεις τους και πιθανά την οικονομική συμβολή τους ένα νέο ξεκίνημα.

Διπλό ερώτημα

Οι συζητήσεις αυτού του επιπέδου σχεδόν πάντα καταλήγουν στα δυο κομβικά ζητούμενα. Ποια μορφή πρέπει να υιοθετήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ώστε να προφυλαχτεί και να μην υπονομευτεί εκ των προτέρων.

Υπάρχει η κρίσιμη μάζα προσώπων διατεθειμένων να την αναλάβουν και πιθανά να θυσιάσουν κάποιες από τις ατομικές τους συνήθειες και πάντως αρκετό ατομικό χρόνο; Οι ατομικές αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις όσων ενθαρρύνονται να μετάσχουν σε μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία λειτουργούν ως ο κορυφαίος μέχρι στιγμής ανασχετικός παράγοντας. Οι περισσότεροι υποχρεώνονται να κοιτάξουν «τα του οίκου τους» και αφήνουν σε δεύτερο βαθμό την κοινή ενασχόληση. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο, καθώς όσο δεν επιδιώκεται το νέο ξεκίνημα για το νησί, τα οικονομικά προβλήματα όλων διογκώνονται και η υποχρεωτική στροφή στην ιδιώτευση φαντάζει μονόδρομος.

Πέρα από αγκυλώσεις

Σημαντικός παράγοντας αποτροπής μιας εις βάθος συζήτησης για την πορεία του τόπου αποτελεί και η επιμονή ορισμένων σε ιδεολογικά στεγανά. Οι κομματικές αντιλήψεις μοιάζουν να έχουν οπισθοχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, δεν έχουν μετριαστεί ωστόσο οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, που τελικά επιβάλλονται στην αγορά και στη νοοτροπία ολόκληρου του νησιού.

Το νέο ξεκίνημα επιβάλλει τον παραμερισμό των ιδεοληπτικών τάσεων και την προσήλωση σε ένα μοντέλο συζήτησης με μοναδικό στόχο τη στρατηγική εξόδου του τόπου από το σημερινό του αδιέξοδο. Είμαστε αποφασισμένοι να την ξεκινήσουμε;

...................................................................................................................................................

 

Η χαμένη δημοτική ευκαιρία

Οι πρώτες ενδείξεις της δημοτικής αρχής έμοιαζαν πειστικές. Ενεργοποίησε το θεσμό των Επιτροπών Διαβούλευσης και έδινε την εντύπωση ότι όσοι προσέβλεπαν σε αναζωογόνηση μορφών διαλόγου μέσα από δημοτικά σχήματα θα μπορούσαν να έχουν ευκαιρίες έκφρασης.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή διέψευσε τις προσδοκίες. Οι Επιτροπές Διαβούλευσης ατόνησαν και εξαφανίστηκαν και το Δημοτικό Συμβούλιο παρέμεινε ένα καθαρά διεκπεραιωτικό όργανο των υπηρεσιακών σχεδιασμών.

Το ρεύμα καλόπιστου διαλόγου με τις δημοτικές παρατάξεις σύντομα εξέπνευσε και – το χειρότερο – η δημοτική ρητορική απέναντι σε όποιον τολμά να εκφέρει διαφορετική άποψη από εκείνη της δημοτικής εξουσίας είναι μόνιμα υποτιμητική, με φανερούς ή κρυφούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Εφόσον κάτι δεν αλλάξει δραματικά ως προς το ύφος και τη διάθεση συνεργασίας των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής με τα κοινωνικά στρώματα, το δημοτικό πεδίο αποσύρεται από τα πιθανά πεδία ανάπτυξης του αναγκαίου διαλόγου. Αυτό έχει ως συνέπεια μια σημαντική χρονοκαθυστέρηση μέχρι τον θεσμικό εντοπισμό του εργαλείου ανάπτυξης του διαλόγου. Θα έχει όμως επιπτώσεις και στην επιρροή της δημοτικής αρχής, απομονωμένης από μια συζήτηση για τον τόπο, η οποία θα διεξάγεται πλέον χωρίς την παρουσία της. Γιατί η συζήτηση υποχρεωτικά θα ξεκινήσει και μάλιστα πολύ σύντομα, με πιθανότερο ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ