11.2.2019 12:47

"Να μπει φρένο στη μείωση των σχολικών μονάδων στα νησιά"

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία συνυπογράφεται και από 24 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αίτημα να μπει φρένο στη μείωση των σχολικών μονάδων και την ενίσχυση της σχολικής εκπαίδευσης στα νησιά, στη βάση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα εξειδικεύει στο χώρο της εκπαίδευσης την αρχή της νησιωτικότητας.

Η ερώτηση αναφέρεται σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς δείκτες (μορφωτικό επίπεδο, γεωγραφική απομόνωση, γήρανση πληθυσμού) που αποτυπώνουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Εν συνεχεία, παρότι αναγνωρίζεται η ύπαρξη ειδικών προβλέψεων στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των σχολείων στα νησιά, επισημαίνεται η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης αυτού του πλαισίου.

Μια βασική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση αφορά τον συνυπολογισμό συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και κοινωνικών κριτηρίων (διατήρηση τομέα/ειδικότητας της Β΄ Λυκείου ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, μέγεθος και δείκτης γήρανσης οικισμού, απόσταση από έδρα σχολείου και συχνότητα δρομολογίων, κλπ), με μετρήσιμο τρόπο, κατά την απόφαση διατήρησης ή ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων και τάξεων. Μια δεύτερη πρόταση που κατατίθεται είναι η θέσπιση ενός ειδικού επιδόματος, στη λογική αυτού που δίνεται σε αγροτικούς γιατρούς, στους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε σχολεία μικρών νησιών ή απομακρυσμένων νησιωτικών οικισμών.

Τέλος, ερωτάται ο κ. Υπουργός Παιδείας αν προτίθεται να εξετάσει τις παραπάνω προτάσεις και εν γένει αν προτίθεται να αναλάβει ενέργειες για τη θωράκιση των σχολικών μονάδων στα νησιά στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ