14.12.2020 12:54

Μ. Κατρίνης: «Ασφυκτιούν οι μικρές επιχειρήσεις και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα»

Ερώτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής

«Στα όρια τους έχουν φτάσει οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας λόγω της έλλειψης ρευστότητας», επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. 

Αναφερόμενος στη πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μετά την παράταση του lockdown, αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να χάνει τον τζίρο των εορτών (ως και 30% του ετήσιου τζίρου). 

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνει ότι δεν είναι αρκετά για να ανακουφίσουν τους επαγγελματίες από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της υπερδεκαετούς κρίσης και των δυο lockdown. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης, τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, αποτελεί η διαπίστωση ότι στον προϋπολογισμό του 2021 δεν προβλέπονται πόροι από τα εργαλεία ρευστότητας, ούτε μείωση προκαταβολής φόρου, ούτε απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ούτε επιδότηση εργοδοτικών εισφορών. Και όλα αυτά, επισημαίνει, την ίδια στιγμή που η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου θεωρείται βέβαιο ότι θα απορροφήσει το 50% του συνόλου των χρημάτων που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων για όλο το 2021!

Σε δυσχερή θέση, αναφέρει ο Ηλείος βουλευτής, βρίσκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιχειρήσεις με προσωπικό 0-9 άτομα, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις καθώς αποκλείστηκαν πρακτικά από τα προγράμματα ενίσχυσης των περιφερειών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ και οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας κατευθύνθηκαν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πιστοποιεί και η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος

Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να υλοποιήσει νέα προγράμματα ενίσχυσης για αυτοαπασχολούμενους και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των περιφερειών της χώρας, καθώς και αν θα ενεργοποιήσει νέα εργαλεία ρευστότητας, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως στις μικρές και πολύ επιχειρήσεις, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ