Πολιτική

10/8/17 11:13

τελ. ενημ.: 11/8/17 11:44

Δεσμευτική για όλους μας η απόφαση του Περ. Συμβουλίου για καμία νέα δομή στα νησιά του Αιγαίου

• Ο ΠΑΝΤ. ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ θεωρεί ότι η κυβερνητική ανικανότητα δεν μπορεί να αιτιολογεί εσαεί τη νησιωτική υποχωρητικότητα σε μια εκ βαθέως συνέντευξη.

Συνέντευξη στον Παντ. Φύκαρη

 

 

 

Η ευθύτητα ήταν ανέκαθεν το χαρακτηριστικό στοιχείο του Παντ. Μπουγδάνου. Δεν μασάει τα λόγια του, θα πει ό,τι έχει να πει, χωρίς περιστροφές. Το ίδιο κάνει και στη σημερινή συζήτηση με τον «π».

Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες β’ ρόλου στην Αυτοδιοίκηση, δείχνει ακμαίος να αναλάβει και μεγαλύτερες ευθύνες. Το βιώνει ως πρόκληση για τις δυνατότητες του. Η τάση του να αφιερώνει ώρες στα κοινά και να εξετάσει εξονυχιστικά κάθε θέμα που καταπιάνεται δεν αποκλείεται να του επιτρέψουν.

 

-  Η επάνοδος σας στην Αυτοδιοίκηση συνέπεσε με δύσκολες ώρες συνολικά για το Βόρειο Αιγαίο. Έχουν κοινό χαρακτηριστικό οι δυο εποχές παρουσίας σας στα έδρανα του τότε Νομαρχιακού και σήμερα Περιφερειακού Συμβουλίου;

Π.Μ.: Διαθέτουν ένα κοινό γνώρισμα, τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Στην αρχική μου θητεία έζησα την αγωνία να εδραιωθεί ο θεσμός της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Το κεντρικό κράτος σχεδίασε μια αποκεντρωτική του λειτουργία, δεν τη στήριξε όμως. Ισορροπούσε μεταξύ προθέσεων και πράξεων. Ζήσαμε στιγμές έντονης διεκδίκησης, αποχωρήσαμε όμως όλοι με τη μέγιστη ικανοποίηση να αποδέχεται ακόμα και σήμερα η Χίος ότι εκείνη η αυτοδιοικητική περίοδος, της θητείας Καλουτά, άφησε το στίγμα της στο νομό μας μέχρι και σήμερα. Θυμίζω ότι κεντρικοί στόχοι εκείνοι της περιόδου είναι επίκαιροι και σήμερα, δείγμα σαφές ότι το τότε αυτοδιοικητικό σύνολο είχε την ικανότητα να κοιτά πιο μακριά από το σήμερα.

Στη σημερινή θητεία ζούμε αγώνα για την εδραίωση της περιφερειακής συνείδησης. Τα νησιά αποτελούν διακριτές γεωγραφικές ενότητες, η κάθε μια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Απαιτείται χρόνος και επίδειξη αποτελεσματικότητας για να σφυρηλατηθεί μια συνείδηση Περιφέρειας. Επιπρόσθετα καλούμαστε να δράσουμε σε μια περίοδο ιστορικών μετατοπίσεων πληθυσμών, με το Βόρειο Αιγαίο να έχει οριστεί ως η διακεκαυμένη ζώνη.

 

-          Πριν αναφερθούμε στο προσφυγικό, να σταθούμε στην περιφερειακή συνείδηση. Πως την εννοεί η περιφερειακή αρχή; Να κατανέμει άνισα τα ψιχία που διαθέτει; Ουσιαστικά δεν την υπονομεύει;

Π.Μ.: Η περιφερειακή συνείδηση χρειάζεται βάθος χρόνου, δεν είναι μια στιγμιαία υπόθεση. Η Χρ. Καλογήρου επιμένει σε ουσιαστικές και συμβολικές κινήσεις κατοχύρωσης της. Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, πέρα από την εξοικονόμηση πόρων, περνάει το μήνυμα ότι η απόσταση δεν μας χωρίζει. Με τις νέες τεχνολογίες η θάλασσα παύει να είναι εμπόδιο επικοινωνίας. Στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία μετέχω συνεδριάζουμε παραγωγικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Έχουμε όμως ειλικρινή διάθεση να δουλέψουμε.

Η επιμονή της Χρ. Καλογήρου επίσης στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες ενδέχεται να δημιουργεί παροδικά προβλήματα, λειτουργεί όμως μια περιφερειακή δομή κυβέρνησης που πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα ενισχύσει τα νησιά μας.

Για την κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φαντάζομαι ότι εννοείται, νομίζω ότι ασχολούμαστε με μια φωτογραφία της στιγμής. Θα σας θυμίσω ότι βασικό μέλημα μας ήταν να ολοκληρωθούν έργα τελματωμένα με ορατό τον κίνδυνο επιστροφής πόρων στην Ευρώπη. Το πετύχαμε. Ήδη στο μεσοδιάστημα ανακοινώνονται εντάξεις σημαντικών παρεμβάσεων για τη Χίο. Η μονάδα στεφανιογραφίας, το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα. Η πολύ σημαντική δέσμευση για τη μελέτη μετατόπισης του παραλιακού δρόμου του αεροδρομίου. Είναι άδικη η στοχοποίηση της περιφερειακής αρχής ότι δήθεν αδικεί τη Χίο, έχοντας ως παράμετρο μόνο το Π.Δ.Ε.. Η εμπειρία πολλών από τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και η διάθεση της Χρ. Καλογήρου για ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών δεν θα επέτρεπε οποιαδήποτε αδικία όχι μόνο για τη Χίο αλλά για όλα τα νησιά.

 

-          Προσωπικά αισθάνεστε αδικημένος από την κατανομή ρόλων στο περιφερειακό σχήμα;

Π.Μ.: Στεναχωρημένος ναι, αδικημένος όχι. Ως περιφερειακός σύμβουλος έχω τιμηθεί από τη Χρ. Καλογήρου με αρμοδιότητες που δεν έχει κανένας άλλος συνάδελφος μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ευρωπαϊκών θεμάτων είναι για μένα μεγάλη τιμή. Παρακολουθώ το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες με ταξίδια μου στην καρδιά της Ευρώπης και έχω την τιμή να απευθύνομαι σε προσωπικότητες όπως η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, όταν μας επισκέφθηκε στη Χίο. Μετέχω στην Οικονομική Επιτροπή ως αντιπρόεδρος, το όργανο – καρδιά της Περιφέρειας, με έναν συντονιστικό ρόλο που αναγνωρίζεται από όλες τις παρατάξεις. Όλα αυτά δεν συνιστούν αδικία, είναι ισχυροί δείκτες εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου και ευχαριστώ για αυτό τη Χρ. Καλογήρου.

Δεν κρύβω ότι ένοιωθα έτοιμος να δοκιμαστώ κι αλλού. Δικές της είναι οι αποφάσεις και προσωπικά έχω αποδείξει ότι ακολουθώ πιστά την κατεύθυνση του αρχηγού μιας ομάδας.

 

-          Στο προσφυγικό κάπως έχουμε όλοι μπερδευτεί με τη θέση της Περιφέρειας. 18, «Εθνική Χίου», αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι να αποδεχτούμε;

Π.Μ.: Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα όταν υπάρχει καθαρή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Καμία νέα δομή σε κανένα νησί του Βορείου Αιγαίου. Θυμίζω ότι τη θέση αυτή την υπερασπίστηκα με σθένος πρώτος από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Τοπικά δεν έκρυψα, με την εμφανή παρουσία μου, τη στήριξη μου στις απόψεις της Παγχιακής Επιτροπής. Για μένα και για όλο τον περιφερειακό συνδυασμό η θέση ποτέ δεν μεταβλήθηκε. Αυτή μας δεσμεύει και για οποιαδήποτε τροποποίηση της απαιτείται νέα απόφαση.

 

-          Υπονοείτε ότι αυτενεργεί ο Στ. Κάρμαντζης όταν προτείνει το «18»;

Π.Μ.: Μα και ο αντιπεριφερειάρχης μας συνηγόρησε στην ίδια απόφαση. Δημόσια ουδέποτε την αμφισβήτησε. Πάνω στην αγωνία του, ίσως, επηρεασμένος από την επιχείρηση της κυβέρνησης να φορτώσει στις τοπικές κοινωνίες τη διαχείριση ενός καθαρά κεντρικού πολιτικού ζητήματος, κατέθεσε μια ατομική του σκέψη. Φρονώ ότι διαπίστωσε κι εκείνος ότι, ειδικά στο προσφυγικό, η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής και βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες δεν επιμένει.

 

-          Η Περιφέρεια δηλαδή θεωρεί ότι δεν απαιτούνται νέες δομές στα νησιά μας;

Π.Μ.: Έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη δίνη, κ. Φύκαρη, γιατί υπάρχει ένα κυβερνητικό επιτελείο ανίκανο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προσφυγικού. Η αποσυσχέτιση του από τους εθνικούς κινδύνους εύχομαι να είναι μια παροδική συνέπεια χωρίς επιπτώσεις για την ακριτική περιοχή μας. Το προσφυγικό, όμως, δεν είναι υπόθεση δημόσιας τάξης, όπως επιχειρούν να μας πλασάρουν. Στις συσκέψεις όφειλε να υπήρχε πάντοτε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι θλιβερή και εθνικά επικίνδυνη η εξαφάνιση του κ. Κοτζιά.

Τα νησιά έχουν επιβαρυνθεί ήδη από τη μετατροπή τους σε ζώνη τράνζιτ. Η χώρα από την αρχή θα έπρεπε να είχε απαιτήσει από την Ε.Ε. η ταυτοποίηση και η εξέταση ασύλου να γίνονταν στα εδαφικά όρια της Τουρκίας. Δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζονται ανθρώπινες ζωές στα νερά του Αιγαίου. Απ’ τη στιγμή που δεν τόλμησε να θέσει εκείνη τους όρους, έπρεπε κατ’ ελάχιστον να προστατεύσει τα νησιά. Ένας χώρος υποδοχής κλειστού τύπου με ταχύτατες διαδικασίες ασύλου και μετακίνησης στην ηπειρωτική χώρα. Η ΒΙΑΛ υπάρχει. Η δυναμικότητα της είναι ήδη τεράστια με βάση τον πληθυσμό του νησιού. Να την περιορίσουν, να επισπεύδουν την εξέταση ασύλου και τις επαναπροωθήσεις. Η κυβερνητική ανικανότητα δεν μπορεί να αιτιολογεί εσαεί τη νησιωτική υποχωρητικότητα.

 

-          Τι παράγει η συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή;

Π.Μ.: Μη σας φανεί περίεργο, πλούτο. Η σωστή ανάλυση των θεμάτων φέρνει εξοικονόμηση πολλών πόρων. Με τα νέα μισθώματα σε χώρους που νοίκιαζαν υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η Περιφέρεια κερδίζει κατ’ έτος 32.000 ευρώ ετησίως. Ένα θέμα που εύχομαι να λυθεί άπαξ δια παντός με την παράδοση και του Κολεγίου, η οποία προβλέπεται το αργότερο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πιο έμπειροι υπάλληλοι Αυτοδιοίκησης θα αποδεχτούν πως εφόσον αιμοδοτεί σωστά τις υπόλοιπες αρτηρίες η Οικονομική Επιτροπή, το έργο του θεσμού διευκολύνεται.

...........................................................................................................................................

 

 

«Δεν θα γίνω σημείο αναφοράς στη δυσλειτουργία ενός σχήματος»

-          Είσθε πια ο μόνος εν ενεργεία «Καλουτικός». Πολλοί εξεπλάγησαν με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο Κάρμαντζη.

Π.Μ.: Δεν με αγγίζουν οι γενικεύσεις. Έχω παράσημο τη συνοδοιπορία με τον αείμνηστο νομάρχη, καλοπροαίρετα, ωστόσο, όλοι πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες τους. Συνδυασμοί που δουλεύουν με πνεύμα συνεργατικό θα αποδώσουν όποιος κι αν είναι επικεφαλής.

 

-          Στην περίπτωση του περιφερειακού συνδυασμού της Χίου συνεργάζεσθε;

Π.Μ.: Εδώ υπάρχει ζήτημα, περίμενα μεγαλύτερη επιμονή στη διαμόρφωση κοινών απόψεων. Έχω την αίσθηση ότι και στη Μυτιλήνη περίμεναν μεγαλύτερο «βομβαρδισμό» προτάσεων εκ μέρους μας.

 

-          Αυτό σημαίνει αποστασιοποίηση;

Π.Μ.: Δεν θα επιτρέψω προσωπικά να γίνω σημείο αναφοράς στη δυσλειτουργία ενός σχήματος. Προσωπικά θα εκτελώ τις υποχρεώσεις μου στο ακέραιο, θα εκφράζω την άποψη μου στα θεσμικά όργανα και θα εισπράττω μόνο τις ευθύνες που μου αναλογούν.

 

-          Υπάρχουν μελλοντικές βλέψεις για κάτι διαφορετικό;

Π.Μ.: Η συμμετοχή στα κοινά ήταν υποχρέωση στην αρχαία Ελλάδα. Έτσι την εκλαμβάνω και σήμερα. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω εραστής καμίας καρέκλας. Έχω αποθησαυρίσει εμπειρίες, νοιώθω έτοιμος να τις αξιοποιήσω, αν παρουσιαστούν οι κατάλληλες συνθήκες και η ανάλογη ομάδα. Η Αυτοδιοίκηση, ξέρετε, είναι το πιο ομαδικό αγώνισμα...

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση