9.10.2018 18:21

«Αποτελούν έγκλημα όσα γίνονται στη Χίο τα τελευταία χρόνια»

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, δίνει τον προεκλογικό τόνο και μιλά για όλους και όλα.

Η παρουσία του στη Χίο ταρακούνησε την πολιτική ζωή του νησιού, που μέχρι το 2015 είχε συνηθίσει τους εκπροσώπους της στο Κοινοβούλιο ως «low profile» πολιτικούς με όχι ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης.

Η απόφαση της ενασχόλησής του με την τοπική πολιτική σκηνή της Χίου είχε αμφίδρομα αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο όσο και για το νησί, που κατάφερε να ακουστεί ένα στάδιο παραπάνω από ότι ακούγονταν μέχρι χθες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΥΚΑΡΗΣ

Έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια διαρκούς πολιτικής παρουσίας στη Χίο, ο Ν. Μηταράκης ανοίγει τα χαρτιά του, αποτιμά την πολιτική διαδρομή τόσο του ίδιου όσων και των πολιτικών του αντιπάλων και μιλά σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη δίχως να μασά τα λόγια του.


Η απόφαση καθόδου στη Χίο

  • Τη Χίο την αγαπώ γιατί είναι η πατρίδα μου. Θυμίζω ότι η οικογένεια Μηταράκη είναι από τις παλιότερες οικογένειες του Κάμπου. Είναι μία οικογένεια που δεν έφυγε ποτέ από το νησί. Παρότι ζήσαμε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, δεν υπήρξε χρονιά που η οικογένειά μας να μην είναι στη Χίο. Το πατρικό μας, το «Μηταράκικο», είναι στην οδό Μηταράκη πίσω από το «Μηταράκειο Παρθεναγωγείο». Η παρουσία μου στη Χίο είναι διαρκής από τη μέρα που γεννήθηκα.
  • Ουδέποτε θεώρησα ότι δεν θα εκλεγώ στην Αθήνα και άρα μετακομίζω στη Χίο. Θεωρώ όμως ότι η πολιτική στον τόπο σου είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά πολύ πιο ουσιαστική. Η Αθήνα είναι μία απρόσωπη εκλογική περιφέρεια, που δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι σε τοπικό επίπεδο. Η πολιτική στη Χίο σε φέρνει σε στενή καθημερινή επαφή με τον πολίτη και σου δίνει την ευκαιρία να νοιώσεις ότι επηρεάζεις κάποιες εξελίξεις.
  • Στην πολιτική μπήκα σε μεγάλη ηλικία. Μπήκα έχοντας σπουδάσει στα δύο καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, δούλεψα 15 χρόνια στο εξωτερικό σε πολύ μεγάλες εταιρίες, γύρισα στην Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη εποχή και επέστρεψα στο νησί γιατί θέλω να αφήσω μία προσωπική παρακαταθήκη. Θέλω όταν φύγω από την πολιτική να λένε για μένα ότι κατάφερα ορισμένα σημαντικά αλλά και μικρότερα πράγματα.

Οι στόχοι της επόμενης 4ετίας

  • Το πρώτο που χρειάζεται η Χίος είναι ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Η Χίος στηρίχτηκε και στηρίζεται στη Ναυτιλία, άρα θα πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη σχέση και να επιστρέψουν τα νέα παιδιά στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει αρχικά η νομοθεσία, γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, συνέργειες με το Πανεπιστήμιο αλλά και η Χίος θα μπορέσει να γίνει ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο.
  • Το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο είναι ο τουρισμός. Είναι γεγονός ότι είμαστε εκτός τουριστικού χάρτη. Όταν ήμουν στο Υπ. Ανάπτυξης ξεκινήσαμε την υπαγωγή των Κεραμείων στο fast track, όμως είναι μία επένδυση που έχει «παγώσει» λόγω αεροδρομίου. Ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη Χίο στο άμεσο μέλλον από οτιδήποτε άλλο και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε πλήρως.
  • Έπειτα θα πρέπει να συνεχίσουμε την ενίσχυση της μαστίχας αλλά και την προώθηση εξαιρετικών προϊόντων της χιώτικης γης που σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
  • Και τέλος να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Να επενδύσουμε σε αυτά τα μυαλά που έχουν ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Πιστεύω πάρα πολύ στα νέα παιδιά και αξίζουν τη στήριξή μας.

Η ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει τα νησιά μας

  • Δυστυχώς μετά από 4 χρόνια έχουμε πάει πάρα πολύ πίσω. Η Χίος έχει γίνει μία αποθήκη ψυχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως πολιτική αποτροπής για όσους θέλουν να μπουν παράνομα στη χώρα. Όποιος θέλει να έρθει με βάρκα από την Τουρκία έρχεται ανεμπόδιστα.
  • Χρειάζεται ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων, χρειάζεται να γίνεται ηλεκτρονική ειδοποίηση των Τουρκικών αρχών όταν ξεκινά μία βάρκα από απέναντι ώστε να είναι υποχρεωμένες να διασώσουν αυτά τα άτομα στην περιοχή ευθύνης τους, πριν φθάσουν στη μέση γραμμή.
  • Η διαδικασία εξέτασης ασύλου πρέπει να είναι σε λιγότερα στάδια και ταχύτερα. Αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία πρέπει να είναι σε κλειστά κέντρα. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις εξέτασης ασύλου που να εκτελούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης.
  • Η ΒΙ.ΑΛ. φτιάχτηκε σε μία κατάσταση επείγοντος πριν μερικά χρόνια αλλά από τότε δεν υπήρξε καμία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
  • Η ευθύνη κάθε πολιτείας είναι πρώτα και κύρια απέναντι στους πολίτες της και φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες των νησιών.
  • Το ιδανικό σενάριο για τα νησιά είναι να παραμένουν εδώ για 8 εβδομάδες, όσο δηλαδή θα διαρκεί και η εξέταση ασύλου, και μετά να μην υπάρχει κανείς εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο για κανένα λόγο.  
  • Η Ευρώπη και άρα η Ελλάδα και η Χίος δεν μπορεί να δεχθεί αναρίθμητους μετανάστες. Αυτό είναι κάτι που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται.

Υποδομές

  • Προσωπική μου δέσμευση είναι ότι το αεροδρόμιο θα τελειώσει την επόμενη 4ετία. Είναι έγκλημα αυτό το οποίο έχει συμβεί. Όταν ήμουν υφυπουργός Ανάπτυξης, το Πάσχα του 2014 που είχα αποφασίσει να είμαι υποψήφιος στη Χίο, ρώτησα ποια είναι η βασική προτεραιότητα για το νησί και όλοι μου είπαν η επέκταση του διαδρόμου. Μέσα σε 5 μήνες ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές αποβολές, κάτι που περιμέναμε ότι θα κάνει χρόνια. Τότε όμως το είχα καθημερινά στην ατζέντα.
  • Διαφωνώ με άλλους συνομιλητές μου σε ένα βασικό σημείο. Το έργο της επέκτασης πρέπει να προχωρήσει, πέρα από όλα τα υπόλοιπα έργα. Το Υπουργείο πρέπει να τελειώσει το διάδρομο, να ανακαινίσει και να επεκτείνει τον χώρο κατά 30% και να μεταφέρει τα γραφεία στον πάνω όροφο, ώστε να αποκτήσουμε 2-3 πύλες αναχώρησης.
  • Έχω μία αίσθηση επείγοντος για την επέκταση του αεροδρομίου, που θα οδηγήσει σε τουριστική ανάπτυξη, άρα και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε ρυθμούς δημοσίου. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό το έργο. Όχι αύριο αλλά τώρα.

Η σχέση με τη ΝΟΔΕ Χίου και τους αιρετούς

  • Πολλές φορές στην πολιτική υπάρχουν εντάσεις. Είναι δικαιολογημένες και ανεκτές σε έναν βαθμό. Έχουμε περάσει όμως σε έναν άλλο κύκλο. Έναν προεκλογικό κύκλο, που το μόνο που προέχει είναι η συνολική παρουσία της Ν.Δ. στις 4 μεγάλες εκλογικές μάχες που έρχονται. Σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Όμως θα κάνω τα πάντα για να ενισχύσω την ενότητα και να δουλέψω συνεργατικά με όλους.
  • Οι σχέσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τον Στ. Κάρμαντζη και τον Μ. Βουρνού είναι πάρα πολύ καλές. Προσπαθώ να συνεργάζομαι και με τους δύο και πιστεύω ότι τα έχω καταφέρει. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να λειτουργήσουμε συλλογικά ως νησί.
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει κόσμο να δουλέψει μαζί του και θα πρέπει να έχει και την αποδοχή της κοινωνίας. Δεν κρύβω, ως βουλευτής της Ν.Δ., ότι σε ένα «γαλάζιο» νησί θα ήθελα να είναι ένα πρόσωπο το οποίο πρόσκειται και πολιτικά στη Ν.Δ..

Η Χίος θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο

  • Ιστορικά και με όλο το σεβασμό στους προκατόχους μου, η Χίος εξέλεγε αξιόλογες προσωπικότητες τοπικής εμβέλειας που όμως, όταν πήγαιναν στην Αθήνα, παρά την προσπάθειά τους, δεν κατάφερναν πολλά. Για εμένα είναι σημαντικό το νησί μας να έρθει στο προσκήνιο της πολιτικής. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. το 2017 επέλεξε τη Χίο να κάνει μία εθνική προσυνεδριακή διαδικασία, για πρώτη φορά από το 1974, δείχνει ότι πλέον η Χίος έχει αλλάξει θέση στον πολιτικό χάρτη του κόμματος. Πιστεύω ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές αυτό θα γίνει πιο εμφανές.
  • Η απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν κάτι καινούργιο γιατί υπήρχε και στην περίοδο Σαμαρά. Όμως τότε εγώ είχα εκδηλώσει την επιθυμία μου να έρθω στη Χίο, ο Χ. Αθανασίου ήθελε να πάει στη Λέσβο και ο Γ. Βρούζης ήταν βουλευτής Κυκλάδων. Άρα 3 ισχυροί υπουργοί ήταν από νησιά. Έτσι ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του ΦΠΑ επί Ν.Δ.. Σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά δεν φαίνεται ότι στο εσωκομματικό πεδίο έχουν ιδιαίτερο ρόλο, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να χαρίσει πανεύκολα το νησιωτικό ΦΠΑ. Η Χίος θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η εκτίμηση για τις εκλογές

  • Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εκλογές πέρα από την ίδια την Κυβέρνηση. Για το καλό όμως του τόπου ελπίζω να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Πέρα όμως από αυτό, όποτε και να γίνουν, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό. Ήδη ξεκίνησα τη διαβούλευση με τους πολίτες από την Καλαμωτή. Η επόμενη ημέρα απαιτεί τον εξής συνδυασμό: Χρειάζεται σκληρή δουλειά, εφαρμόσιμες ιδέες και ισχυρότερη παρουσία της Χίου στην Αθήνα. Το νησί έπασχε επί σειρά ετών στο κομμάτι της παρουσίας του στην Αθήνα και αυτό ήταν σημαντικό μειονέκτημα.
  • Το διακύβευμα δεν είναι προσωπικό, είναι συλλογικό και εθνικό. Θυμίζω ότι η Χίος στις εθνικές εκλογές του 2015 ήταν το μοναδικό γαλάζιο νησί που έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στη Ν.Δ.. Αυτό μας δημιουργεί μία συλλογική ευθύνη να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ