6.7.2022 20:55

«Αφήνουμε οριστικά πίσω τη Χίο της μιζέριας και της γκρίνιας» (ΒΙΝΤΕΟ)

- Προεκλογικός απολογισμός Μηταράκη στο κατάμεστο από «γαλάζια» στελέχη «Ερύθα»

Με έντονο προεκλογικό άρωμα και παρουσία δεκάδων μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «ΕΡΥΘΑ», η ομιλία του Βουλευτή Χίου και Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, με αφορμή τα 3 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ομιλία Μηταράκη, εστίασε στις πολλαπλές προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η Κυβέρνηση αυτά τα 3 χρόνια, προτάσσοντας για πρώτη φορά τα μεγάλα έργα και τον διάλογο για την ανάπτυξη του νησιού, αντί του μεταναστευτικού, που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε στον δημόσιο διάλογο και στις τοποθετήσεις του ίδιου.

Οικονομία

Ο Νότης Μηταράκης, ξεκίνησε την ομιλία του από τα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι η Ελλάδα από μία χώρα ικέτης του ΔΝΤ, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ολοκληρώσει τη φάση της ενισχυμένης επιτήρησης, λαμβάνοντας παράλληλα «68 μέτρα φοροελαφρύνσεων και στήριξης των εισοδημάτων, δίνοντας εκ νέου αναπτυξιακή πνοή στο ελληνικό “επιχειρείν”».

«Αντιθέτως», είπε ο κ. Μηταράκης,  «τα έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρακαταθήκη 27 νέων φόρων, που απομύζησαν τη μεσαία τάξη» και προσέθεσε ότι: «Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 43,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, χάρη στα οποία απετράπη ο κίνδυνος η πανδημία να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας και των λουκέτων σε επιχειρήσεις».

Εθνικά θέματα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νότης Μηταράκης στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει βρει έναν «αταλάντευτο διασκελισμό που την καθιστά κινητοποιητή εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και της επιτρέπει, πλέον, να συνομιλεί από μια ισχυρή θέση».

«Η Ελλάδα, σήμερα, έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της με την Αίγυπτο, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία», ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην αμυντική συνεργασία τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία και προχώρησε -με τη πλειοψηφική σφραγίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου- στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χώρα μας γιγαντώνεται, επεκτείνει τα όρια της, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα και εξοπλίζεται συνεχώς.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπληρώνει το χρέος της απέναντι στους Έλληνες πολίτες».

Μεταναστευτικό

Από την ομιλία του Νότη Μηταράκη, δεν μπορούσε να λείψει και η αναφορά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού λέγοντας ότι η Ελλάδα, πλέον δεν φοβάται, δεν εκφοβίζεται και δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ζητήματα.

«Προστατεύουμε τα σύνορα μας, όπως ακριβώς και την εθνική μας κυριαρχία.

Ναυτικό μίλι προς ναυτικό μίλι, μέτρο προς μέτρο, σπιθαμή προς σπιθαμή!

Και αναπόφευκτα το Μεταναστευτικό πρέπει να αναλυθεί στο πλαίσιο των Εθνικών Θεμάτων.

Θέση που εμφατικά δεν δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν 18/12/2021 ενημέρωσα την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας.

Θυμάμαι τον έντονο διάλογο μου με πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας ανέλυσε τους 3 στόχους ΣΥΡΙΖΑ περίοδο 2015-19.

“Το μεταναστευτικό είναι δυναμικό ζήτημα, αλλά χρειάζεται τρία πράγματα. Ανθρώπινα δικαιώματα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο, τήρηση διεθνούς δημοκρατικής νομιμότητας και σεβασμός στα γεωπολιτικά δεδομένα”, είχε πει τότε.

Δεν διαφωνώ.

Όμως από του στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, έλειπε το σημαντικότερο: έλειπαν οι τοπικές κοινωνίες, η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Η δική μας υποχρέωση είναι πέρα και πάνω από όλα για την πατρίδα μας.

Θέση που επανέλαβα την προηγούμενη εβδομάδα στη LIBE, έλλειμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε απαντώντας κανένας Ευρωβουλευτής της Αριστεράς», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Μεταναστευτικό και Χίος

Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράκης εστίασε στην περίπτωση της Χίου, λέγοντας ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του ίδιου ήταν να μην επαναληφθούν οι σκηνές στη Σούδα, στο λιμάνι, στην πλατεία και στα χωράφια γύρω από τη ΒΙ.ΑΛ. ώστε «να μην μπορεί κανείς ξανά να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την καθημερινότητά μας με άναρχες καταστάσεις».

«Όταν είπα πρόσφατα στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, με ρώτησε ειρωνικά ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αν λύσαμε τις παγκόσμιες συγκρούσεις, οικονομικές ανισότητες, κοινωνικές αναταραχές, καταπίεση, κλιματική κρίση

Δηλαδή τις αιτίες της μετανάστευσης.

Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Αυτό που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στις δικές μας κοινωνίες.

Δεν πιστεύω στην Ευρώπη-φρούριο.

Αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε την εργαλειοποίηση, σε πολλά μέτωπα, ούτε τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», ανέφερε και προσέθεσε: «Ως προς τα τοπικά, δε θα πω πολλά. Νομίζω, και οι πιο κακοπροαίρετοι βλέπουν την σημερινή κατάσταση, αναλογίζονται τις προκλήσεις που βιώσαμε και συγκρίνουν με τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο απολογισμός σε τοπικό επίπεδο

Ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό σε τοπικό επίπεδο ο Υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε:

«Παραλάβαμε τη Χίο με 2.198 μετανάστες

Ζήσαμε την υπερδομή της άναρχης ΒΙΑΛ. Με απεριόριστη χωρητικότητα.

Σήμερα 225 παραμένουν, σε μια δομή 1014 ονομαστικών θέσεων.

Κλείσαμε τα διαμερίσματα – όπως δεσμεύτηκα, ελέγξαμε την δομή καραντίνας – παρά τις ανέξοδες θεωρίες άλλων.

Ενώ, περάσαμε μια δύσκολη περίοδο εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού. Που συνεχίζεται φέτος πιο έντονα.

Η Χίος ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της Κυβέρνησης, το Λιμενικό και την ΕΛΑΣ. Παρά τον πόλεμο, από την αριστερά, εντός και εκτός Ελλάδος».

Ως προς τη δημιουργία νέων δομών ο κ. Μηταράκης, επέμεινε στην ήδη γνωστή ρητορική λέγοντας ότι αυτές γίνονται για να προστατευθεί η Ελλάδα:

«Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται μετανάστες στα νησιά αλλά για να φεύγουν γρηγορότερα. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά. Αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας».

Νησιωτικός ΦΠΑ

Ο Νότης Μηταράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον νησιωτικό ΦΠΑ σημειώνοντας ότι αυτός, «βάσει της νομοθεσίας που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, από 1/1/22 θα είχε καταργηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω & Λέρο. Μετά από διαπραγμάτευση της Ελλάδος με τους Θεσμούς, καθώς η συμφωνία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μνημονιακή δέσμευση, καταφέραμε να μονιμοποιήσουμε το ΦΠΑ στη Χίο. Όπως δεσμεύτηκα στην πλατεία το 2015, ότι το θα στηρίξω το νησιωτικό ΦΠΑ, και το κάναμε πράξη».

Εκτενής αναφορά για τα έργα υποδομών

Εκτενής, υπήρξε η αναφορά του Υπ. Μετανάστευσης και για τα έργα υποδομών στο νησί, λέγοντας ότι, «πλέον ολοκληρώνονται όλα τα έργα της γενιάς μας, τα οποία συζητούσαν οι γονείς μας».

Αεροδρόμιο

«Μέσα σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε όλα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Ολοκληρώθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές και αρχαιολογία). Ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες. Βρέθηκε η απαιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση. Προκηρύχθηκε και συμβασιοποιήθηκε ο διαγωνισμός. Και πλέον, όλοι βλέπουμε το έργο να υλοποιείται και μάλιστα, εντός χρονοδιαγράμματος».

Τελωνείο

«Πολύ σημαντικό έργο, με χρηματοδότηση 3 εκ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Το Τελωνείου της Χίου, η δεύτερη πύλη εισόδου του νησιού μας αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται».

Νέο Δικαστικό Μέγαρο

«Ένα ακόμη έργο που βάλτωνε επί χρόνια είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Εμείς πετύχαμε

(α) να παραληφθεί η παλαιά εργολαβία,

(β) να παρατείνουμε την παραχώρηση της έκτασης,

(γ) να εξασφαλίσουμε την επιπλέον απαιτούμενη χρηματοδότηση,

(δ) να προκηρύξουμε και να συμβασιοποιήσουμε το διαγωνισμό

και πλέον η υλοποίηση του έργου προχωράει ταχύτατα».

Φράγμα κόρης Γεφύρι

«Το έργο στο Κόρης Γεφύρι ορθά λέγεται το δικό μας γεφύρι της Άρτας. Μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, το έργο πλέον βρίσκεται στην τελική του ευθεία.

Οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές απαιτήσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση.

Και πλέον έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την οριστική περάτωση του έργου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης της Χίου».

Τοπική Οικονομία

«Εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομής, έχουμε στηρίξει με πολλές δράσεις και την τοπική οικονομία.

Διαφυλάξαμε την αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού της μαστίχας προστατεύοντας τους μαστιχοπαραγωγούς.

Μειώσαμε τη φορολογία και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσους εμπλέκονται στην συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή στην ΕΜΧ.

Ενισχύσαμε την τουριστική προβολή του νησιού μέσω του ΕΟΤ με διαφημιστική καμπάνια και το 2021 και το 2022, μέσα από χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Ενισχύσαμε τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες μέσα από το Πρόγραμμα «Τρίτσης» με τη χρηματοδότηση 12 έργων ύψους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, χρηματοδοτήσαμε το Δήμο Χίου με 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις συνεπεία του μεταναστευτικού και για 9 έργα υποδομής.

Τέλος, στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας, η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας για τους οποίους προκηρύχθηκαν την άνοιξη τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια».

Τοπική υγεία και παιδεία

«Αυξήσαμε τη δυναμικότητα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο, έτσι τα παιδιά μας μπορούν και σπουδάζουν, χωρίς να φύγουν από τον τόπο μας.

Ενώ, σύντομα, θα λειτουργήσει το 7ο Πειραματικό ΙΕΚ της χώρας στη Χίο.

Παράλληλα, ο Δήμος Χίου θα ανακαινίσει το 3ο Γυμνάσιου Χίου, ένα έργο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου».

Χίος 2022- 2027

Κλείνοντας ο Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι η ομιλία του επικεντρώθηκε στον απολογισμό της 3ετίας ο οποίος βασίστηκε όχι σε καταιγισμό υποσχέσεων αλλά σε απαρίθμηση έργων και αποτελεσμάτων.

«Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον νέος Χίου, των Ψαρών και νέος Αιγνούσας.

Έχουμε το πλαίσιο:

Τα έργα υποδομής, το νησιωτικό ΦΠΑ αποτελούν βάση.

Η επίλυση του μεταναστευτικού, απαραίτητη προϋπόθεση.

Σημαντικό το νέο χωροταξικό σχέδιο νέος Χίου, το οποίο τώρα ξεκινάμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εργαλείο ο Νέος αναπτυξιακός, με χρηματοδότηση έως 70% για τη Χίο που ξεκινά φέτος.

Το ζητούμενο είναι η συνολική, η ολιστική αξιοποίηση.

Αυτά πρέπει να συζητάμε και θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες.

Τουρισμός, Ναυτιλία, Πρωτογενής παραγωγή, καινοτομία.

Συνδυασμός με την εκπαίδευση.

Εκεί βρίσκεται το επόμενο βήμα για το νησί μας.

Ένα νησί με ιστορικό παρελθόν, δημιουργικό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ