21.2.2012 23:34

Περιπλάνηση στην Κατάβαση

ΤΟ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ

Καλά είναι τα νέα από την Κατάβαση. 
Κατ` αρχάς ο πληθυσμός του χωριού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί από το 1 στα 13 άτομα.
Έχουν γίνει και κάποια έργα, που έχουν αλλάξει σε πολλά σημεία την όψη του χωριού. Τα περισσότερα βέβαια έχουν γίνει με την οικονομική συνεισφορά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της χωριοεκλησσιάς της Αγ. Ματρώνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου, την προσωπική εργασία λίγων ανθρώπων του χωριού, αλλά έχει συμβάλλει και ο δήμος σε δυό τρία από αυτά.
Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, για το χωριό που μάλλον άρχισε να χτίζεται γύρω από τον πύργο που υπήρχε, γύρω στο 1400. Υπολείμματα του γενεσιουργού κυττάρου του χωριού υπάρχουν ακόμη, όπως και απόγονοι του πρώτου οικιστή και φύλακα του πύργου, της Γενοβέζικης οικογένειας των Sezegna, επι το ελληνικότερο Σεζένια.
«Μόνο οι οικογένειες με αυτό το όνομα είναι  γηγενείς απόγονοι και κάτοικοι του χωριού, όλες οι άλλες είναι μέτοικοι που ήλθαν πολύ αργότερα», υποστηρίζει ο Π. Σεζένιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού «Η Αγ. Ματρώνα».
Τα όνειρα του προέδρου για το χωριό του είναι πολλά, αλλα με απογοήτευση διαπιστώνει καθημερινά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα, αφού οι περισσότεροι συχωριανοί  δεν ενδιαφέροντα για το χωριό τους. Ακόμη και οι νέοι, που θα έπρεπε να έχουν περισσότερες ευαισθησίες.
«Λίγοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται, αγωνιώ πολύ για την τύχη που θα έχει η κατάβαση όταν δεν θα υπάρχουμε και εμείς», προσθέτει έχοντας απόλυτο δίκιο.
 
Η ομόνοια
Τρία από τα όνειρα του είναι να γεφυρώσει την έχθρα που υπήρχε και υπάρχει με τους κάτοικους των Διευχών, χωριό με το οποίο  από πάντα αποτελούσαν μία κοινότητα και τώρα έχουν κοινό πρόεδρο τοπικού συμβουλίου, τον Γ. Φωκά.
 
Λαογραφικό μουσείο
Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση της  κατασκευής του  λαογραφικού μουσείου στο ένα από τα δύο παλιά ελαιοτριβεία, αυτό που  είναι σχεδόν άθικτο στην μέσα πλατεία του οικισμού.
Η επισκευή του έχει γίνει δυνατή με τον οβολό της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού, που έφτασε περίπου τις 2.000€.  Δηλαδή με τον οβολό των κατοίκων που συντηρούν με τα λίγα λεφτά που δίνουν όποτε έχει λειτουργία και αυτήν ακόμη την εκκλησία. Σημαντική είναι σε όλα αυτά και η συμβολή όσων κατοίκων μπορούν, με προσωπική εργασία.
 
Ιστορική καταγραφή
Το τρίτο είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού άλμπουμ και η καταγραφή της ιστορίας του χωριού, αλλά και αυτό είναι δύσκολο να γίνει όταν δεν υπάρχουν πολλά καταγραμμένα στοιχεί και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα ξέρουν πως θα επιμεληθούν μία τέτοια εξειδικευμένη εργασία.
 
Η ανάπλαση της πλατείας «του νερού»
Είναι μεγαλύτερο και πιο ωραίο έργο που έχει γίνει στο χωριό.
Με 13.000€ από το δήμο και 7.000€ από το χωριό, η γνωστή πλατεία στο δρόμο προς τη Βολισσό, σήμα κατατεθέν του χωριού, που όλοι οι Χιώτες σταματάνε να ξεδιψάσουν από το νερό της πηγής ή και να φάνε κάτι στις δυό ταβέρνες της περιοχής. Το τσιμέντο αντικαταστάθηκε με πολύ ωραίο σταμπωτό πλακόστρωτο και τα τοιχεία με πετρόχτιστα  ντουβάρια. Η πηγή και η γούρνα του νερού έγιναν παραδοσιακές και μαζί με τα παμπάλαια θεόρατα πλατάνια χαρίζουν στο επισκέπτη ατελείωτες στιγμές μαγείας. Η δεξαμενή έχει επισκευασθεί με πιστώσεις της νομαρχίας.
 
Άλλες εργασίες
Ακόμη πλακοστρώθηκε η αυλή της μεγάλης εκκλησίας της Αγ. Ματρώνας στη μέσα πλατεία, επισκευάστηκε το σχολείο, όπου έγιναν σκληβώματα στα πετροντούβαρα, αντικαταστάθηκαν τα πορτοπαράθυρα και στις δύο εκκλησίες και τσιμεντοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγεί από τον κεντρικό Χίου-Βολισσού στο ξωκκλήσι της Αγ. Ματρώνας «του νερού», που έχει κτισθεί κοντά στο σημείο που ασκήτεψε για τρία χρόνια η Αγ. Ματρώνα. Υπάρχουν ακόμη και οι λυγαριές που της χάριζαν τη δροσιά τους.  Ακόμη έχουν γίνει φυτευτεί πικροδάφνες δάφνες στη δεξιά πλευρά του δρόμου εισόδου στο χωριό και  στα πρανή του ρυακιού που οδηγεί στην πηγή του νερού, στην έξω πλατεία.
 
Τα προβλήματα
Είναι αρκετά. Μπορεί κάποιος να πει,  «σε ένα οικισμό 13 ατόμων τι έργα να γίνουν και γιατί». Η απάντηση είναι σαφής. Ακόμη και μία ψυχή να ζεί κάπου, η κοινωνική πρόνοια πρέπει να παρέχει όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη διαμονή της.
Αλλά ακόμη και αυτοί οι λίγοι κάτοικοι δικαιούνται να διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο τους και την κληρονομιά ποτ καλούνται να παραδώσουν στους απόγονους τους.
 
Ο φωτισμός της πλατείας «του νερού»
Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να τοποθετηθούν παραδοσιακά φωτιστικά. Είναι κρίμα ένας τόσο χαρισματικός χώρος και ένα τόσο ωραίο έργο να θάβεται μόλις πέφτει το σκοτάδι.
 
Η  μέσα πλατεία
Το πρόχειρο τσιμέντο του δαπέδου πρέπει να αντικατασταθεί με πλακόστρωτο. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα αρχίσει σύντομα. Είναι ένα τμήμα από το συνολικό πρόγραμμα έργων αποκαταστάσεων δικτύων και αναπλάσεων σε πολλά από τα χωριά της Αμανής με συνολικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
 
Ανάπλαση πύργου
Είναι κρίμα να μην υπάρχει τίποτα από αυτόν σε λίγα χρόνια. Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων δεν έχει εισακουσθεί από κανέναν και  από το σημείο που γεννήθηκε το χωριό δεν θα υπάρχει τίποτα σε λίγα χρόνια.

Αποχετευτικό δίκτυο
Απλά, δεν υπάρχει και πρέπει να γίνει. Υπάρχει η υπόσχεση του δήμαρχου όμως, ότι θα κατασκευαστεί.
 
Τα ρεμπικαριά της Καρυδιάς
Είναι ένα μοναδικό  βιοτεχνικό  αρχιτεκτονικό μνημείο  οικιακής κατασκευής σούμας, όχι μόνο για το ότι είναι το μοναδικό χωριό που τα βρίσκεις σε χωράφια, αλλά και για την ιδιαίτερη τοπική κατασκευή τους.
 

Ο τούρκικος δρόμος
Η ονομασία Κατάβαση αποκτήθηκε από το ότι ο παλιός δρόμος κατέβαινε από το ύψωμα του δάσους του Γιαννακιού. Ένα μικρό τμήμα του καταστράφηκε από τίς κατασκευές του σημερινού κεντρικού δρόμου και την υδρευτικής δεξαμενής.
Πολύ εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος θα μπορούσε να αναπλασθεί και να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του θεματικού περιπατητικού τουρισμού.
 
Υπάρχει σπήλαιο;
Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ξέρουν ότι «από κάτω το χωριό είναι κουφό», δηλαδή το υπέδαφος του έχει κάποια κενά. Το θέμα είναι τι κενά είναι αυτά. Όλοι οι παλιοί ξέρουν ότι «κάτω από το χωριό υπάρχει κενό, αφού όλα τα νερά, αλλά και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων φεύγουν κάτω και ποτέ δεν βγαίνουν στην επιφάνεια».
Τοπικοί σπηλαιολόγοι έχουν υποσχεθεί ότι αν τους δοθούν οι δυνατότητες έχουν τη διάθεση να εξερευνήσουν το υπέδαφος για να δούν αν υπάρχει αξιόλογο και αξιοποιήσιμο  σπήλαιο. 
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ