18.11.2013 14:32

Το ευρωπαϊκό Χιώτικο χωριό

• 7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΩΣ ΤΟΠΟ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Όλοι οι δείκτες, κοινωνικοί και μαθηματικοί, πιστοποιούν ότι τα Πατρικά βρίσκονται σε σαφή ανοδική πορεία. Οι τάσεις εγκατάλειψης των δεκαετιών από το 1960 έως και το 1990 έχουν αναστραφεί και το χωριό αρχίζει να ανθεί σε όλα τα επίπεδα.
Η εικόνα της εγκατάλειψης έχει ανατραπεί από τους Πατρικούσους που επιστρέφουν στο χωριό τους, από τους ξένους που μαγεμένοι από τον τόπο έχουν αγοράσει σπίτια και ζουν αρκετούς μήνες σε ένα τόπο που θεωρούν πια και δικό τους, αλλά και από την αισθητική ανάπλαση που συμβαδίζει με την  παραδοσιακή αρχιτεκτονική.                    Εκεί που μέχρι πριν λίγα χρόνια βασίλευε η σιωπή, τώρα έχουν ανατείλει η αισιοδοξία και η ζωντάνια.
Η ανοδική πορεία πιστοποιείται και τυπικά από την πληθυσμιακή αύξηση, την εποχή που τα υπόλοιπα γειτονικά χωριά βιώνουν την ανθρώπινη εγκατάλειψη, σε μεγαλύτερο και μικρότερο ποσοστό. Την τελευταία πενταετία οι κάτοικοι έχουν αυξηθεί κατά 18 και έχουν φτάσει τους 70.
Οι εξελίξεις αποτελούν το θρίαμβο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εκμεταλλεύεται σωστά τις τρέχουσες ευκαιρίες και τη διάθεση της πολιτείας να βοηθήσει, στο μέτρο που μπορεί.
Οι προοπτικές δείχνουν ότι το χωριό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Οι Πατρικούσοι θα συνεχίσουν να επιστρέφουν στις πατρικές τους εστίες, θα ανακαινίζουν τα σπίτια τους πάντα με σεβασμό στην παράδοση και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
«Η σπίθα έχει ανάψει και σε κοινωνικό επίπεδο», όπως λέει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αργύρης Ρηγάκης, τόσο που τώρα μπορούν να ιδρύσουν και Πολιτιστικό Σύλλογο, που τόσο λείπει από  το χωριό. Έδρα υπάρχει ο παλιός Άρτικας της Εκκλησίας. Έχει φιλόξενους χώρους  και μετά την ολοκλήρωση της επισκευής του θα είναι έτοιμος να φιλοξενήσει όποιους ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του χωριού.

Πετρόχτιστα
Παλιότερα είχε αναπλασθεί ένα σημαντικό μέρος του οικισμού. Την τελευταία περίοδο ντύθηκε με πέτρα ένα στηθαίο στην είσοδο του χωριού κοντά στο σχολείο και την εκκλησία. Θα ακολουθήσουν εργασίες φωτισμού και καλλωπισμού του χώρου.

Οικιστική / πληθυσμιακή ανάπτυξη

Η αρχή έγινε με την επιστροφή αρκετών συνταξιούχων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που άρχισαν να επισκευάζουν τα σπίτια τους. Ακολούθησαν οι αγορές κατοικιών από ξένους κι έτσι άρχισε να διαμορφώνεται ένα κλίμα αναζωογόνησης του χωριού. Οι πρώτοι έφεραν και άλλους, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν μετατραπεί σε Πατρικούσους πέντε οικογένειες Γάλλων, μια Ιταλική και μια Βελγική.
Πρώτη αγόρασε σπίτι στα τέλη της 10ετίας του 1990 μια οικογένεια Γάλλων. Στη συνέχεια  έφεραν κάποιους φίλους τους, άρχισε ο ένας να φέρνει τον άλλο και το φαινόμενο πήρε τη μορφή ντόμινο. Το τελευταίο διάστημα επέστρεψαν και δύο οικογένειες με παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Η αναζωογόνηση ξεκίνησε στα τέλη της 10ετίας του 1990, μαζί με αυτή των υπόλοιπων μεσαιωνικών οικισμών, με αφορμή την πολύ φτηνή αντικειμενική και  εμπορική αξία των σπιτιών. Τότε με 1 εκ. δραχμές αγόραζες ένα πέτρινο διώροφο. Τώρα κοστίζει από 25 έως 30 χιλ. ευρώ. Η αντικειμενική τους αξία και πάλι είναι χαμηλή, γιατί τα Πατρικά είναι ένας μικρός οικισμός.
Στην αρχή δεν υπήρχαν πολλά σπίτια για πώληση, έπαιρναν και επισκεύαζαν τα ερείπια, ενώ τώρα αγοράζουν επισκευασμένες οικίες. Παράλληλα όμως τα Πατρικά είναι ένα καστροχώρι, που, εκτός από εμπορική, έχει και πολιτιστική, ιστορική αξία. Είναι ένα παζλ με πολλά μικρά κομμάτια, που θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη αξία.
«Έξυπνοι αποδείχθηκαν οι επιχειρηματίες που αγόρασαν φτηνά σπίτια, τα επισκεύασαν και τα πούλησαν πολύ ακριβότερα. Είναι τόσο φτηνά, που έρχονται και αγοράζουν στα τυφλά. Τώρα το χωριό έχει 70 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι γίνονται 300, έχει πολύ κόσμο, ικανοποιητικές υποδομές, ποιότητα ζωής», προσθέτει με ικανοποίηση ο Αργ. Ρηγάκης.

Ο άρτικας

Η παλιά αποθήκη του συνεταιρισμού των μαστιχοπαραγωγών, που στη συνέχεια λειτούργησε και ως σχολείο, έχει αλλάξει όψη. Αφαιρέθηκαν οι σοβάδες, αναδείχθηκε η πέτρα, έγινε αρμολόγημα, στους εσωτερικούς χώρους μπήκαν πλακάκια και αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα. Όταν επισκευαστεί και η στέγη που υδροστατεί, θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το Πνευματικό Κέντρο του χωριού.
Θα είναι ένας μεγάλος χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων, ένα πνευματικό κέντρο με βιβλιοθήκη, internet και άλλες δράσεις.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί, θα γίνει πυρήνας παραγωγής πολιτιστικού και μορφωτικού έργου», τονίζει ο πρόεδρος.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ